Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози проучват трасето Мездра-Ботевград

6
Снимка: Община Мездра

Екип от археолози извършва спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път Мездра-Ботевград, който се изгражда в момента. Единият от обектите е в землището на село Дърманци, а другият - в землището на село Лютидол в община Мездра. Разкопките, в които участват археолози от Враца, Плевен, Монтана и Видин, се финансират от Агенция „Пътна инфраструктура”.


Ръководител на теренното проучване на обект №4 в землището на с. Дърманци е археологът Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца, който разказва за проучванията:


"Подчертавам, че ние сме в началото на разкопките. Имаме общо три месеца и половина за работа... Като за начало, открили сме вкопани огнища, свързани с конкретен обред, на огнена основа и имаме няколко находки от Средновековието... Тази година ще работим до началото на декември и ще продължим пролетта... Тракийските обредни ями съдържат интересни каменни артефакти, които са разрязани през средата. Тепърва ще търсим обяснение защо е така...  Но това,  което ни впечатли, е една находка от Средновековието - бронзов пръстен с изображение на орел в хералдическа поза, то е от 12-13 век и маркира наличието на един по-късен пласт от този период."

Върху площ от над 20 000 кв. м археолозите проучват структури от Ранната желязна епоха (началото на I хил. пр. Хр.), от Късно тракийския период и българското Средновековие. Извършва се геофизично заснемане на обекта, както и тримерно документиране и фотограметрия на всички открити археологически материали.


Спасително археологическо проучване се извършва и на обект № 5 по трасето на скоростния път Мездра - Ботевград в землището на с. Лютидол. То се осъществява от екип с ръководител Александра Петрова, уредник в отдел „Археология“ на РИМ - Враца. В рамките на площта за проучване до момента са установени структури и материали от две епохи - преходен период от Енеолита към Бронзовата епоха и Късната античност.


Спасителните археологически проучвания на двата обекта, които имат за цел опазване на културно-историческото наследство, започнаха през октомври и ще продължат до началото на декември. Те са продължение на идентични проучвания на три археологически обекта по трасето на същия инфраструктурен проект, които бяха извършени през миналата година отново в землищата на селата Дърманци и Лютидол. Разкопките ще бъдат подновени напролет.


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50