Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Световната седмица на предприемачеството

Снимка: Личен архив

От днес, 14 ноември, стартира Световната седмица на предприемачеството. Отбелязва се от 2008 г. по инициатива на Мрежата за глобално предприемачество (GEN) с цел подпомагане на предприемачите да разширят своя бизнес за постигане на икономически растеж. В България Световната седмица на предприемачеството се отбелязва със съдействието на организацията "Джуниър Ачийвмънт България". Разговаряхме с оперативния директор Ирина Илиева

"Нашата организация е координатор на тази инициатива още от самото ѝ начало. Световната седмица на предприемачеството е инициатива, която има за цел да насърчи предприемачеството, да подобри образованието на децата и младежите и да ги стимулира сами да търсят решения, които са свързани с подобряването на благосъстоянието на хората, на нашите общности. Тази седмица се организира всяка година през ноември... През годините ние сме организирали различни видове събития... Изискванията на новото време се променят и ако преди един век това да бъдеш предприемач е означавало ти да генерираш най- вече приходи, вследствие на някаква бизнес инициатива, то в наше време успешният предприемач трябва да умее да търси решения на реални промени."

Какво е предизвикателството да си предприемач в един от най-бедните региони на Европа, какъвто е Северозападна България? Това попитахме Станислав Цветанов, собственик на заведения за топли закуски във Видин.

"Трудно е и почти невъзможно. Когато започнахме беше много тежко. Преди три години започнахме и до днес не се вижда почти никаква светлина. Става все по-трудно и по-тежко. Ролята на държавата е решаваща. С всеки изминал ден остават все по-малко хора. Остават хора, които вече са на възраст и не могат да работят, за да изкарват допълнителни приходи."

Няколко са проявите, свързани със Световната седмица на предприемачеството, каза Ирина Илиева. Сред тях са конкурсът "Каква ще бъде храната на бъдещето" за деца от 1 до 4 клас. Участниците имат пълна свобода да изберат формата и ресурсите, които ще използват за създаване на рисунка или анимация по зададената тема. Ученици в гимназиалния етап от 8 до 12 клас могат да се включат в конкурса за най- мотивиращо и иновативно кратко видео в три направления: "Устойчива мода“, "Прекомерна употреба на пластмаса“ и "Как да удължим живота и полезността на старите ни смартфони“.

От стартирането си до днес, инициативата "Световна седмица на предприемачеството" е помогнала на почти 50 милиона души да развият потенциала си и да съживят предприемаческата екосистема в своите страни. През годините кампанията еволюира от инициатива, която вдъхновява младите хора, до събитие, което привлича предприемачи, инвеститори, политици и обществени структури, които заедно допринасят за развитието на икономиката и културата на различни страни по света. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23