Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 ноември 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Разговори за нов размер на минималната работна заплата през следващата година започва днес държавата  с бизнеса и синдикатите. Срещата е по инициатива на вицепремиера Лазар Лазаров и министъра на финансите Росица Велкова. Бизнесът обаче е против с аргумента, че все още няма приет механизъм за определяне на минималното възнаграждение, а ако се възприеме подходът половината от средната за страната, това ще ощети редица сектори в регионите с по ниски показатели.

Повече от 306 хиляди пенсионери са под линията на бедност, а почти един милион получават минимална пенсия от 467 лева. Бюджетът за пенсии е нараснал от 10 милиарда на 19 милиарда лева, но реално увеличение на пенсиите от първи октомври е засегнало едва 45 на сто от българските пенсионери, а за малко над 54 % от тях то е било неблагоприятно. Това информира служебният социален министър Лазар Лазаров в отговор на въпрос на ГЕРБ по време на редовния парламентарен контрол. Министър Лазаров увери, че парите за пенсиите за догодина са гарантирани. Разходът за пенсии през 2023 г. се очаква да бъде около 11.1 на сто от прогнозния Брутен вътрешен продукт за същата година.

Безработицата в общините Враца и Мездра е под средното за страната ниво от 4,33%. Във Враца мъжете и жените без постоянни доходи са 3,40%, докато процентът в железничарския град е 3,68 на сто. Най-сериозен е проблемът в общините Хайредин /30,51%/ и Борован /28,87%/, където един на трима си търси работа. В ТОП 3 на класацията са в Криводолско /21,36%/, където един на петима е без препитание. Следват ги Оряхово – 16,30 на сто, Бяла Слатина – 14,91%, Роман – 14,62 процента и Мизия – 13,38%. В Козлодуй има най-малко хора без работа – 7,31 на сто. Сумарно 6009 души в областта са без работа. В сравнение с октомври м.г. хората без препитание са намалели с 10 процента, информират от Бюрото по труда.

Четири студентски стипендии осигури община Монтана за тази година. Кметът на Монтана днес връчи договорите на двама от стипендиантите Мариета Иванова и Димитър Кирилов. Мариета Иванова е първа година студент във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".  Димитър Кирилов е последна година студент в Медицински университет Плевен. И двамата получават  стипендия от 2500 лева, а след завършване на висшето си образование трябва да работят 2 години по специалността си в Монтана. Другите двама студенти, които общината ще подкрепи  финансово тази година са Ана-Мария Ангелова, специалност педагогика по български език и информационни технологии и Мадлен Методиева, която следва медицина. 


Биляна Герчева от 12. клас на ППМГ "Акад. Иван Ценов"- Враца зае престижното второ място на Универсиада, която се проведе в рамките на организиран Биомедицински конгрес (IBCS). В събитието, под егидата на Медицинския университет - София участваха само изявени ученици по биология и химия от всички области в България. От ППМГ "Акад. Иван Ценов“ - Враца участваха общо 14 ученици. Като част от конгреса се проведе Универсиада, въпросите на която бяха със състезателен характер от областите биология и химия. На нея Биляна Герчева беше класирана на призовото място. За това постижение тя получи от организаторите награда „Златно сърце“. Всички участници в конгреса от област Враца са от 12 клас на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ - Враца. Техни преподаватели по биология и химия са Ивайло Лалков и Красимира Дикова.


Продължава украсяването на Видин за празниците. Коледните лампички в централната алея на Крайдунавския парк (от Художествената галерия до Телеграфа) във Видин вече са поставени, съобщиха от Общината. Днес продължи разполагането на коледните светлини, с обща дължина 1000 м, които ще преобразят площад "Бдинци". 
Общинският съветник Димитър Велков изпрати до медиите писмо, от името на общински съветници от "Справедливост за Видин" и членове на БСП Видин с настояване върху паметника на площад „Бдинци“ да не бъде поставяна новогодишна украса, която според тях осквернява паметта на загиналите във войните.

На две от детските площадки в град Белоградчик са монтирани нови и красиви шарени огради, съобщиха от Общината. Тяхната цел е най-вече да осигурят безопасността им. За удобство на родителите са поставени маси и пейки. От община Белоградчик апелират към опазване на детските площадки и поддържане на чистотата им. 

Младежки школи по археология и история на България, както и клуб по етнология "Ловци на градски съкровища“ и арт хоби ателие за сухо и мокро плъстене организират Исторически музей Белоградчик.

Петокласници от ОУ ”Христо Ботев” Мездра влязоха в ролята на изследователи фолклористи. В продължение на седмица те интервюираха своите родители, баби и дядовци за това как са живеели нашите предци. На въпроса можем ли да “вземем” нещо добро от това време, което да бъде полезно и за нас, интервюираните са отговорили: труд, помощ, уважение, доброта, да обичаме родното и зачитаме традициите. 

Общо 376 катастрофи с 4 жертви са станали от 1 януари до 18 ноември в област Видин. Областната дирекция на МВР обяви данните по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който ще бъде отбелязан на 20 ноември. 

Осъдиха мъже от Враца и Мездра заради управление на превозни средства под влиянието на забранени субстанции, съобщиха от съдебната палата. Врачанин влиза в затвора за 10 месеца, понеже шофирал саморъчно направена триколка под въздействието на алкохол. Той бил заловен в нарушенията на 25 юли, като дрегерът отчел 2,29 промила. Магистратите постановиха ефективна присъда, която обвиняемият ще изтърпи ефективно при първоначален „строг режим“. Жител на Мездра получи условна присъда от 7 месеца, тъй като бил заловен да управлява превозно средство под въздействието на канабис.  Ако през следващите 3 години той направи ново провинение обаче, ще изтърпи и тази присъда, но вече ефективно, постанови съдът.

Преминаването на превозни средства с ферибота при Оряхово- Бекет протича нормално за сезона, каза управителят на фериботния комплекс при Оряхово Добри Радев. Той коментира идеята за за възстановяване на превозите през река Дунав при Видин-Калафат.

Приключват ремонтите в монтански села. Довършва се ремонтът на читалището в монтанското село Габровница. На 95% е готова черквата "Свети Димитър" в село Крапчене.


Тази нощ около 1 часа беше пикът на един от най-известните метеорни потоци, наблюдаван от любителите астрономи - метеорния поток Леониди. За Земята няма опасност, обясни Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките и катедра "Астрономия" при Софийски университет "Св. Климент Охридски":

Библиобусът на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин ще гостува в събота на читалище "Наука" във видинското село Синаговци. Библиотекарите ще представят кратка програма за Деня на християнското семейство. Срещата с децата е от 15 часа. 
По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30