Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Згориград страда от проблеми с тока и водата

Снимка: Ива Антонова

Вече втора седмица в област Враца има смущения в електрозахранването. Прекъсванията на тока, които са с различна продължителност и в различни населени места в региона, са по график и са свързани с ремонти по електропреносната мрежа. Подробен списък за планираните спирания има публикуван на интернет страницата на електроразпределителното дружество в региона. Най-дълго без ток днес, от 9 до 18 часа, се очаква да бъде най-голямото село в община Враца Згориград. Там има хроничен проблем с електрозахранването, а до вчера имаше и режим на водата. 


Да живееш само на пет километра от Враца, в прегръдката на Балкана и живописните му скали, се оказва не толкова привлекателно, както изглежда на пръв поглед. За хората от Згориград, най-голямото село във Врачанската община, луксът да живеят в едно от най-красивите места в региона има висока цена, в която голямата добавена стойност са системните неудобства с електрозахранването. Аварийни или планирани, те са част от живота в селото. Днес, например, се очертава да няма ток девет часа поради ремонти и профилактика по мрежата.


"Цяло лято не се взеха мерки... Зимата постоянно има прекъсвания и то не за часове, а говорим за седмица. Всяка зима има по няколко прекъсвания за по 3-4-5 дни. При най-малкия вятър, без предупреждение, се спира токът", казват жители на селото. Хората подчертават, че имат проблеми и с водата:


"Щом вали дъжд, има вода, като спре да вали – няма. Водата някъде се губи. Водопроводът е много стар и не се инвестира, за да се поднови системата. Без вода няма как."


Проблемът с водата в Згориград излезе на преден план през последните няколко седмици. От продължителната липса на валежи водното ниво в местния източник намаля драстично и в селото беше въведен режим. Честото спиране и пускане на водата предизвика аварии в някои махали.


От водоснабдителното дружество "ВиК" - Враца обясниха, че водопроводът в Згориград има етернитови, полиетиленови и стоманени тръби, както в повечето села в областта. Проект за воден цикъл с европейско финансиране засега не може да бъде изпълнен в селото, защото то е част от градска агломерация и не попада в обхвата на програмата за развитие на селските райони. На този етап единствената възможност за инвестиции във ВиК мрежата са собствени средства на дружеството. То има предвидена програма за аварийни и планирани ремонти в редица населени места в региона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25