Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 ноември 2022 година

Операта "Аида" по време на летния фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали"
Снимка: Радио ВИДИН

Белоградчик и Враца са сред номинираните за годишните награди за туризъм. Електронното гласуване за седмите Годишни награди в туризма - 2022 започна. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма.

Депутатите приеха на първо четене удължения бюджет за следващата година. Обсъжданията продължиха повече от четири часа. Основният спор в пленарната зала беше дали е необходимо да се приема удължителен закон, или кабинетът трябва да внесе редовен бюджет. Втората теза се защитаваше от "Продължаваме промяната" и БСП, според които в противен случай ще има замразяване на доходите. От левицата дори призоваха между двете четения да се внесе "умерен проект от мерки, с които да се подкрепят доходите на хората", например чрез покачване на минималната работна заплата. От ГЕРБ-СДС защитиха решението на кабинета за удължителния закон, защото според тях по този начин няма да се стигне до прекомерни харчове, а политиката по доходите ще бъде решена от ново редовно правителство, когато то бъде сформирано. Най-добрата социална мярка е опитът да се овладее инфлацията, смятат още от най-голямата политическа сила в парламента.

За 10 години област Видин е загубила 1/3 от населението си, показват данните от националното преброяване. В област Видин сега живеят 75 хиляди души, а при предишното преброяване през 2011 година са били 101 хиляди или с близо 26 хиляди повече. Населението на област Враца е намаляло с повече от 34 000 души, а с над 28 000 души е намаляло и населението на област Монтана. Изследването на населението и демографските процеси са важни, защото върху тях се изграждат всички политики в страната, каза доц. д-р Атанас Атанасов- председател на Националния статистически институт.

Президентът Румен Радев даде началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Тазгодишната кампания ще е посветена на децата с редки генетични заболявания. "През изминалата година инициативата постигна рекорден бюджет от над три милиона лева. Подпомогна 517 деца с тежки хронични заболявания и дари апаратура на 22 лечебни заведения из цялата страна“, посочи президентът Румен Радев. 

Инициативата "По поречието на Дунав“, която обединява седем европейски държави, има за цел да покаже скрития потенциал на регионите. Видин е сред градовете, които участват в мрежа от дунавски градове, които развиват регионално сътрудничество. Инициативата е на "Европейска къща"- Будапеща заедно с мрежата Данубиана. Финансира се с европейски средства. Дейностите са изпълнявани в продължение на година и през това време е изградено успешно партньорство между десет дунавски града, каза заместник- кметът на Видин Десислава Тодорова. Целта на инициативата е чрез прекия контакт с гражданите да се подчертае ролята на регионалното сътрудничество.

Програма за сътрудничество със Сърбия ще помага на България. Над 38 милиона евро ще бъдат инвестирани през следващите 7 години в областите Видин, Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил на територията на България и Борски, Зайчарски, Пиротски, Нишки, Топлички, Ябланички, Пчински в Сърбия, посочват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
  

Минималната работна заплата в строителството се повишава от 887,5 лева на 994 лева, а дневният разход за храна – от 4 лв. на 5 лева. Това следва от подписания нов Отраслов колективен трудов договор между Камарата на строителите в България и двете строителни федерации в „Подкрепа“ и в КНСБ. Постигнато е споразумение за увеличаване на коефициента, който се добавя към минималната работна заплата за заетите в строителството. Досега той беше 1,25, а занапред ще е 1,40. Към настоящия момент минималната работна заплата в страната е 710 лева и умножена с новия коефициент, тя съответно става 994 лева за отрасъла, съобщават от Камарата на строителите.


Извънредни проверки ще извършва Областна дирекция по безопасност на храните- Видин във връзка с предстоящия празник Никулден (6 декември) на местата, на които се продават риба и рибни продукти. Ще бъдат проверявани складове, вериги, хипермаркети, супермаркети, заведенията за обществено хранене. Ще се проверяват и ваните, в които се предлага жива риба. Засилените проверки ще продължат до 6 декември, включително.


Близо 600 хиляди са пътуванията на български граждани в чужбина октомври или с 15% над регистрираните през октомври 2021 година. Най- много са пътуванията към Турция, Гърция, Сърбия и Румъния, а най- малко към Испания. Нарастват и посещенията на чужденци в България. През октомври те са над 847 хиляди или с 49% повече в сравнение с октомври 2021 година, сочат данните на Националния статистически институт.

В област Враца липсват аптеки в малките населени места, както и денонощни аптеки. Към момента работи една денонощна аптека на територията на града. Необходимият минимален брой аптеки с денонощно обслужване е 5. Това е отбелязано в становището на комисията за разработване на Областна аптечна карта за област Враца. Във всички 10 общини на област Враца се отчита недостиг на магистър-фармацевти.


През 2022 г. местната организация на Българския червен кръст (БЧК) в Мездра е организирала или се е включила в повече от 25 доброволчески инициативи, кампании и дарителски акции, насочени към оказването на материална и морална подкрепа на хора в нужда. Сред тях са участие в благотворителната кампания на БЧК за подпомагане на пострадалите от войната в Украйна, благотворителна акция в подкрепа на младо семейство от с. Габровница, община Своге, пострадало при пожар, традиционната благотворителна акция в подкрепа на абитуриентите сираци и полусираци, благотворителни базари за набиране на средства за лечението на Христо Пенчев от гр. Мездра и на Деница Николова от гр. Роман, подпомагане на потребителите на Дома за стари хора и на Комплекс социални услуги за деца и лица с увреждания, на Многопрофилната болница за активно лечение в Мездра и на членовете на Териториалната организация на Съюза на слепите в България. Организацията отбелязва събития като Световния ден на сърцето, Международния ден на възрастните хора, Международния ден на белия бастун, членовете на БЧК се включиха и в ремонта на Черепишкия манастир "Успение Богородично".


Наградиха победителите в конкурс за домашни вина в Монтана. Общо 29 проби от розе, червено и бяло вино взеха участие в първия конкурс за домашно вино, реколта 2022 година, организирано от община Монтана. 


Сдружение "Книгини“ започва  кампания за набиране на средства за създаване на филм, посветен на културно-историческото наследство на Северозападна България. Кампанията е Наречена  "Богатствата на Северозапада в 360°. От история към бъдеще за нашите деца", обясни Мария Дончева от сдружение "Книгини". Предвижда се филмът да бъде реализиран в два формата - кратка и разширена версия, на български и английски език.

Информационна среща по образователната инициатива "Променяме се с климата"  се проведе в Основно училище "Никола Вапцаров“ в Берковица. По време на срещата е представен онлайн образователен портал, включващ широк набор от информационни и образователни материали, свързани с промените в климата и възможните мерки за справяне с тях.


В Мездра ще бъде представена стихосбирката "Кодирана памет за обичане" на Виктория Иванова, поетеса от град Враца и библиотекар в Регионална библиотека "Христо Ботев". Инициативата е на Литературен клуб "Христо Ботев" и библиотеката при Народно читалище ”Просвета 1925"- Мездра, срещата е в сряда, 30 ноември, от 17.30 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08