Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напредва реставрацията на Синагогата във Видин

2
Снимка: Радио ВИДИН

Днес, 30 ноември, изтича първоначално определеният краен срок за завършване на проекта за реставрация и адаптация на видинската Синагога в туристически обект Културен център "Жул Паскин". В интервю за Радио ВИДИН през юли кметът Цветан Ценков обясни, че изпълнителите са стриктни и срокът за завършване, който е до месец ноември, е съвсем реалистично да бъде спазен. През октомври обаче стана ясно, че заради конструктивни проблеми с укрепването на покрива, с решение на Националния институт за недвижимо културно наследство е дадена отсрочка с три месеца и проектът трябва да бъде завършен до март догодина. 

Въпреки забавянето, видинчани виждат напредъка по проекта и вярват, че след реставрацията Синагогата ще привлече още повече туристи. По-младите пък са нетърпеливи да могат да я разгледат и отвътре.

"Да, бих казала, че е идеално, ремонтът е в добро състояние... Често минавам оттук, напредват. Но не знам кога ще стане, нали казаха, че напролет, малко ще има закъснение... Малко бавно върви, засега изглежда добре. Преди беше руина и сега като се реновира ще бъде хубаво... Добре, че се започна ремонтът, защото преди пустееше тази хубава сграда и я ползваха само преди баловете за снимки и доколкото знам наркомани е имало вътре. Засега на пръв поглед изглежда добре... Аз самата не съм влизала вътре, надявам се скоро да я пуснат, за да може да се види и евентуално мои колеги от университета в София да привлека и да им покажа и други места в града... Радвам се, че най-накрая решиха да я реставрират и е много по-добре, отколкото беше преди. Предполагам, че първоначално ще бъде по-голяма атракция от самата "Баба Вида". Доволен съм, чакам с нетърпение да я пуснат, никога не съм влизал вътре..."

В отговор на Радио ВИДИН от Община Видин обясниха, че работата напредва, в момента се извършват довършителни работи по двете сгради в обекта. Правят се вътрешни и външни мазилки, поставя се дограма, работи се по покрива, по електрическите и отоплителни инсталации. Предстои полагането на настилки в сградите и боядисване, оформяне на околното пространство с алеи, озеленяване и изграждане на външно осветление, монтиране на окачени фасади на обслужващата сграда. Ще се довърши оградата с метални платна. Сключени са договорите за оборудване и обзавеждане за обекта. В момента се изработва концепция и за визията на Синагогата като културен център „Жул Паскин“ и превръщането му в атрактивен и привлекателен за туристите обект.

Във връзка с финансирането на проекта от администрацията поясняват, че изпълнителят е подал искане до Община Видин за индексация на стойността на сключения договор. Средствата ще бъдат осигурени съгласно приетата методика на Министерството на регионалното развитие и благоустрояването, след като изпълнителят докаже необходимостта от индексиране във връзка с повишаване на цената на строителните материали. 

"Всички дейности по консервацията и реставрацията на сградата на Синагогата, която е недвижима културна ценност, са предизвикателство. Тя беше в много лошо състояние, от години без покрив, изложена на атмосферните влияния. Така че конструктивното ѝ укрепване представлява изключителна трудност. Ключов момент за строителния процес на този тип сгради е извършването на първи етап конструктивно укрепване, за да се осигури безопасността на работниците и след това продължават и другите строителни процеси. Използват се специфични реставрационни похвати, които трябва да се изпълняват от квалифицирани специалисти с опит.

Всички дейности се извършват в срокове съгласно линейния график, представен от изпълнителя. Община Видин от своя страна спазва сроковете в договора за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Крайният срок за изпълнение на строително-монтажните дейности е 29 март 2023 г., а за приключване на целия проект - 29 април 2023 година", поясниха от Общината. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47