Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Напредва реставрацията на Синагогата във Видин

2
Снимка: Радио ВИДИН

Днес, 30 ноември, изтича първоначално определеният краен срок за завършване на проекта за реставрация и адаптация на видинската Синагога в туристически обект Културен център "Жул Паскин". В интервю за Радио ВИДИН през юли кметът Цветан Ценков обясни, че изпълнителите са стриктни и срокът за завършване, който е до месец ноември, е съвсем реалистично да бъде спазен. През октомври обаче стана ясно, че заради конструктивни проблеми с укрепването на покрива, с решение на Националния институт за недвижимо културно наследство е дадена отсрочка с три месеца и проектът трябва да бъде завършен до март догодина. 

Въпреки забавянето, видинчани виждат напредъка по проекта и вярват, че след реставрацията Синагогата ще привлече още повече туристи. По-младите пък са нетърпеливи да могат да я разгледат и отвътре.

"Да, бих казала, че е идеално, ремонтът е в добро състояние... Често минавам оттук, напредват. Но не знам кога ще стане, нали казаха, че напролет, малко ще има закъснение... Малко бавно върви, засега изглежда добре. Преди беше руина и сега като се реновира ще бъде хубаво... Добре, че се започна ремонтът, защото преди пустееше тази хубава сграда и я ползваха само преди баловете за снимки и доколкото знам наркомани е имало вътре. Засега на пръв поглед изглежда добре... Аз самата не съм влизала вътре, надявам се скоро да я пуснат, за да може да се види и евентуално мои колеги от университета в София да привлека и да им покажа и други места в града... Радвам се, че най-накрая решиха да я реставрират и е много по-добре, отколкото беше преди. Предполагам, че първоначално ще бъде по-голяма атракция от самата "Баба Вида". Доволен съм, чакам с нетърпение да я пуснат, никога не съм влизал вътре..."

В отговор на Радио ВИДИН от Община Видин обясниха, че работата напредва, в момента се извършват довършителни работи по двете сгради в обекта. Правят се вътрешни и външни мазилки, поставя се дограма, работи се по покрива, по електрическите и отоплителни инсталации. Предстои полагането на настилки в сградите и боядисване, оформяне на околното пространство с алеи, озеленяване и изграждане на външно осветление, монтиране на окачени фасади на обслужващата сграда. Ще се довърши оградата с метални платна. Сключени са договорите за оборудване и обзавеждане за обекта. В момента се изработва концепция и за визията на Синагогата като културен център „Жул Паскин“ и превръщането му в атрактивен и привлекателен за туристите обект.

Във връзка с финансирането на проекта от администрацията поясняват, че изпълнителят е подал искане до Община Видин за индексация на стойността на сключения договор. Средствата ще бъдат осигурени съгласно приетата методика на Министерството на регионалното развитие и благоустрояването, след като изпълнителят докаже необходимостта от индексиране във връзка с повишаване на цената на строителните материали. 

"Всички дейности по консервацията и реставрацията на сградата на Синагогата, която е недвижима културна ценност, са предизвикателство. Тя беше в много лошо състояние, от години без покрив, изложена на атмосферните влияния. Така че конструктивното ѝ укрепване представлява изключителна трудност. Ключов момент за строителния процес на този тип сгради е извършването на първи етап конструктивно укрепване, за да се осигури безопасността на работниците и след това продължават и другите строителни процеси. Използват се специфични реставрационни похвати, които трябва да се изпълняват от квалифицирани специалисти с опит.

Всички дейности се извършват в срокове съгласно линейния график, представен от изпълнителя. Община Видин от своя страна спазва сроковете в договора за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Крайният срок за изпълнение на строително-монтажните дейности е 29 март 2023 г., а за приключване на целия проект - 29 април 2023 година", поясниха от Общината. 

Галерия

Вижте още

Изложба разказва за казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

обновено на 02.02.23 в 09:38

В "Музикална зона" на 02 февруари 2023 слушаме филмовия композитор Луис Бакалов

Луис Енрикес Бакалов е аржентински и италиански композитор от български произход. Баба му и дядо му са банатски българи, емигрирали в Аржентина. Има и еврейски корени. Различните култури, свързани не само с неговия произход, но и обуславящи го като творец, допринасят за уникалния му музикален стил. Това многообразие се долавя най-вече във..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Изоставените домашни любимци - герои в спектакъл на видинския куклен театър

Какво се случва с домашните любимци, изоставени от своите доскорошни стопани, разказва новият спектакъл на видинския куклен театър "Изгубен в гората". Негов автор е актьорът и режисьор Христо Иванов. Идеята си той черпи от истински истории, които среща в реалния живот:   “През годините идеята узряваше в съзнанието ми, тъй като темата за мен..

публикувано на 01.02.23 в 17:40
Проектът

Фотопроектът "Баща и син" идва във Видин

Фотографът  Валерий Пощаров реализира интересен проект, наречен "Баща и син" . Той снима портрети на пораснали синове и техните бащи, хванати за ръце. Инициативата се финансира от Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства".  До този момент Валерий е заснел мъже от 20 области в страната: "Проектът предвижда всичките..

публикувано на 01.02.23 в 17:00

Две изложби открива читалището в Бяла Слатина

Картини и пана от плъстена вълна ще представи в читалището в Бяла Слатина Таня Митева от Козлодуй. Авторката ще покаже близо 50 свои работи, като експозицията ще допълнят традиционни български мартеници.  "Много е интересно - цветна вълна се поставя в зависимост от това, което искаш да постигнеш, влакната се поставят по точно определен..

публикувано на 01.02.23 в 15:06

Видинското село Флорентин отбеляза Трифон Зарезан (снимки+видео)

С много танци и празнично настроение жители и гости на село Флорентин отбелязаха днес празника Трифон Зарезан. Голямо хоро се изви от центъра на селото до лозята, които по традиция бяха зарязани за здраве и берекет. Също по традиция старият Трифон-  Георги Пенев заряза лозето, поля го с вино и предаде щафетата на младия Трифон, в ролята..

публикувано на 01.02.23 в 14:53

Зърното у нас- вяла търговия и ниски цени

Вяла търговия, липса на интерес, залежали количества- с това се характеризира зърненият пазар към момента. Цените падат и процесът ще продължи, каза  Борис Ангелов , представител на стоковата борса в Монтана: "Има доста налични количества царевица, пшеница, слънчоглед... За овес има запитвания, но няма пазар, но цените не са това, което беше..

публикувано на 01.02.23 в 14:47