Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видинско очаква повече евросредства през новия програмен период

Снимка: Радио Видин

Част от оперативните програми отчитат, че досега близо 80% от еврофондовете са били насочвани към Южна България. До 2027 година приоритет ще е Северната част на страната, обясни Мариела Савкова, управител на Областния информационен център във Видин. Възможностите за европейско финансиране през новия програмен период бяха представени от екипа на Центъра пред представители на общини, областната администрация и неправителствени организации в региона."Трайно се затвърждава мнението ми, че местните потребности почти не се отчитат и общо взето изпълнявате някакви програми, които са централно планирани и програмирани. Независимо от това каква е ситуацията, ние трябва да продължаваме да настояваме, че потенциалът на региона е огромен. Ние сме изключително засегнати откъм териториално разпределение на европейските средства в България, защото от една от оперативните програми отчетоха, че едва 18% са отишли в Северна България, докато останалата част от инвестициите са отишли в Южна, което явно са отчели като грешка и ще се опитат да го коригират. Европейските фондове задълбочават неравенствата, ако не са програмирани правилно", каза Мариела Савкова.Основен проблем пред общините във Видинска област е, че нямат достъп до всички оперативни програми, посочи кметът на Ружинци Александър Александров:"Това, че сега ще ни обърнат по-голямо внимание, е закъсняло, но да кажем, че е навременно. Дори и при тези 18% през миналия програмен период не сме допустими навсякъде- ние кандидатстваме по определени места. И какво ще правим- ще правим стадион, защото не можем да правим друго. А на нас ни трябват, примерно, Центрове за настаняване от семеен тип- хем възрастни, болни и хора с потребности от областта и извън нея ще има къде да дойдат, в същото време ще се създаде една работа постоянна за хора от този регион."

 

Новостите при кандидатстването за европейско финансиране ще бъдат разяснявани и на последващи срещи, обясниха от Областния информационен център.

Вижте още

Лекари в Монтана отстраниха 12-килограмов тумор

Хирургическа операция за отстраняване на рядко срещан 12-килограмов тумор на матката извърши екипът на д-р Захари Николов , завеждащ отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“- Монтана . Пациентката е в пенсионна възраст, която при приемането съобщава за силни болки и бързо нарастване на корема през последния месец. В..

публикувано на 09.02.23 в 15:20

Правят здравен статус на децата и учениците в област Монтана

Медицинските специалисти в детските градини и училища в област Монтана трябва да извършат анализ на здравословното състояние на обслужваните от тях градини и училища, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).  До 30 март въз основа на получените данни от личния лекар медицинските специалисти трябва да  изпратят изготвения анализ..

публикувано на 09.02.23 в 15:08

Във Видин представят документален филм и спектакъл в памет на Левски

Паметно честване по повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски организират Видински комитет "Васил Левски", Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" и Община Видин . Честването ще е на 15 февруари в драматичния театър, каза Ивайло Милушев от комитет "Васил Левски", който е и директор на..

публикувано на 09.02.23 в 13:50

Видинско училище с кампания в подкрепа на бедстващи ученици и учители в Турция

Видинското училище "Иван Вазов" започна кампания за набиране на средства в помощ на бедстващи ученици и учители от Кахраманмараш , където бе епицентърът на разрушителните земетресения в Турция. Инициативата представи директорът Пролетка Цветкова: "Обявихме инициативата, тъй като едно от училищата в Кахраманмараш е наш партньор по проект..

публикувано на 09.02.23 в 13:44

В Мездра започна събирането на дарения за пострадалите в Турция и Сирия

Община Мездра се присъедини към Националната кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари 2023 г., обявена от Българския Червен кръст (БЧК). Материални дарения се приемат всеки ден от 9:00 до 16:00 часа в Общинския център за социални услуги и дейности ,..

публикувано на 09.02.23 в 09:12

Обявиха свободни места за граничари в Северозападна България

23 свободни места за гранични полицаи в Северозападна България обяви Главна дирекция „Гранична полиция“. По две вакантни длъжности има в Граничните контролно-пропускателни пунктове Видин и Оряхово, общо 16 са свободните места на Граничните пунктове Брегово и Връшка чука.  За запълването на вакантните длъжности е организиран конкурс за..

публикувано на 09.02.23 в 08:49

Започва ски сезонът във Враца

Обилният снеговалеж от последните дни и отрицателните температури помогнаха най-сетне сезонът за скиорите във Враца да бъде открит. Очаква се в петък да бъде даде официалния му старт, съобщиха хората по поддръжка на ски пистите край хижа „Пършевица". В петък влекът ще работи от 10:00 - 14:00 часа. Целодневната карта за него ще се продава по 20 лева. В..

публикувано на 09.02.23 в 08:11