Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 декември 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Презентация, посветена на Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, се проведе във Видин. Участваха представители на Здравната инспекция, които обясниха пред доброволци на Българския младежки червен кръст какво е ХИВ, кои са механизмите за пренасяне на инфекцията, как да се предпазят от нея, кога да се изследват. 


Експертна комисия вече финализира проект за промени в Закона за енергетиката, който предвижда въвеждане на дефиницията за енергийна бедност - това обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Приемането на дефиницията е ангажимент на страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост.

Пенсиите за този месец ще се изплащат от 7 до 20 декември, като ще се изплаща и гласуваната от служебното правителство коледна добавка от 70 лева за всички пенсионери. В пощенските станции парите ще се получават по предварително изготвени графици, а на пенсионерите, които ги получават по банков път, ще бъдат преведени на 7 декември. Днес, 1 декември, се изплащат обезщетенията за бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за осиновяване на дете до 5-годишна възраст за предходния месец. Заради приключване на финансовата година, на 29 декември ще бъдат изплатени и парите за текущия месец. Обезщетенията за безработица за ноември ще се изплащат на 15 декември. 

Близо 100 000 семейства на деца, записани в първи и осми клас за настоящата учебна година са одобрени за еднократната помощ от 300 лева, съобщават от Агенция социално подпомагане. Финансовата подкрепа не зависи от доходите и се изплаща на два пъти. Първата половина е след кандидатстването и одобрението в началото на учебната година, а останалите 150 лева -  в началото на втория учебен срок, при условие, че детето продължава да посещава училище. Вече отпуснатите 150 лева подлежат на връщане, ако ученикът не продължи образованието си през втория срок или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини. 

Близо 1300 повече лица и семейства в област Монтана ще получат помощи за отопление сега в сравнение с година по-рано. За отоплителен сезон 2022/2023 г. в дирекциите „Социално подпомагане“ са приети общо 12 827 заявления- декларации.


Ремонтът на пътя Чирен- Девене най-вероятно ще започне през пролетта на следващата година, съобщиха от Община Враца. Припомняме, че за дейностите държавата осигури половината от необходимата сума, от около 1 500 000 лв. За сега по сметките на Общината, след подписано споразумение, има преведени 750 000 лв.


В община Кула приеха изменение в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Предложението е от страна на общинската администрация и е продиктувано от необходимостта от добавянето на нови услуги за ползване на дробилка за клони, каза кметът на община Кула Владимир Владимиров.


Община Кула е взела всички мерки за посрещане на зимния сезон, вече е факт и първият сняг. Снегопочистването на общинската пътна мрежа и улиците е частично делегирано на общинското предприятие, обясни Нора Вълчева - юрист в местната управа. Администрацията ще сключи договори със спечелилите обществената поръчка за чистене на снега. 


Съдия Димитрина Николова встъпи в длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Монтана. Тя е назначена с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет след спечелен конкурс с оценка 5,98. Притежава ранг „Съдия във Върховен касационен съд и Върховен административен съд“. В Окръжен съд – Монтана съдия Николова ще разглежда наказателни дела.


За пета поредна година за Никулден във Враца ще пуска шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника". На 6 декември, който иска да пусне никулденски шаран в язовир "Дъбника", може да занесе рибата на язовирната стена в 12 часа. Миналата година на празника пуснатата риба е над 600 килограма.


Какво се случва в България  в първите 25 години от управлението на цар Фердинанд от 1887 до 1912 година изследва в монографията си "Фердинандеум" проф. д-р Петър Стоянович. Той я представи пред читатели в Монтана по повод предстоящата годишнина от обявяването на градския статут на общината.


Младежкият дом в Монтана се включи в благотворителната национална кампания "Усмихни се, чети и оцветявай с Мечо". Инициативата се организира от Виктория Петрова, основател на платформата за популяризиране на нови български автори detskiprikazki.com. Целта на благотворителна кампания е да усмихне и зарадва дечица, които са хоспитализирани в педиатрични отделения по време на значими празници.


Концерт на Плевенската филхармония "Светът на киното в музика", с участието на Теодосий Спасов, Хилда Казасян, Борислав Йоцов, Христо Йоцов и други известни български изпълнители ще бъде представен тази вечер от 19 часа в Спортна зала "Фестивална". Това е нещо, което във Видин не се е случвало до момента, каза в студиото на Радио ВИДИН джаз певецът Петър Салчев. 


Симфониета-Враца започва празничната си декемврийска програма с виенска класика и изявени солисти. Публиката ще има удоволствието да чуе емблематично за виенската класическа школа произведение - Концерт за цигулка, виолончело и пиано от Лудвиг ван Бетовен. В програмата на концерта, озаглавен "Романтичните неромантици", е включен и френският композитор Морис Равел. 


Концертът "Вечер с музиката на Бетовен" на Симфониета Видин постави вчера, 30 ноември, началото на празничната програма в Белоградчик. Светлините на елхата ще грейнат на площад "Възраждане" в града в понеделник, 5 декември, от 17:00 часа. Възпитаниците на детска градина "Иглика" ще изнесат програма, с която ще приветстват Дядо Коледа. 


Врачанската поетеса Виктория Иванова гостува в Мездра, за да представи своята най-нова стихосбирка „Кодирана памет за обичане”. Това е деветата поетична книга на авторката, която е родена в Бяла Слатина, но живее и твори във Враца, където работи като библиотекар в Регионална библиотека „Христо Ботев”. Издадена е през миналата година с финансовата подкрепа на Общински фонд „Култура“ към Общински съвет - Враца. Стихосбирката включва 80 поетични творби, обединени от темата за любовта.


Детска градина "Мир" в Мездра кани родителите да се включат в Никулденски благотворителен базар "Щастие за Коледа!". Родителите могат да участват с приготвени ястия и кулинарни изделия, характерни за никулденската трапеза, като сами определят цената. Базарът ще бъде подреден в сградата на детската градина на 6 декември. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на коледни подаръци за децата в неравностойно социално положение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48