Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 1 декември 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Презентация, посветена на Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, се проведе във Видин. Участваха представители на Здравната инспекция, които обясниха пред доброволци на Българския младежки червен кръст какво е ХИВ, кои са механизмите за пренасяне на инфекцията, как да се предпазят от нея, кога да се изследват. 


Експертна комисия вече финализира проект за промени в Закона за енергетиката, който предвижда въвеждане на дефиницията за енергийна бедност - това обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Приемането на дефиницията е ангажимент на страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост.

Пенсиите за този месец ще се изплащат от 7 до 20 декември, като ще се изплаща и гласуваната от служебното правителство коледна добавка от 70 лева за всички пенсионери. В пощенските станции парите ще се получават по предварително изготвени графици, а на пенсионерите, които ги получават по банков път, ще бъдат преведени на 7 декември. Днес, 1 декември, се изплащат обезщетенията за бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за осиновяване на дете до 5-годишна възраст за предходния месец. Заради приключване на финансовата година, на 29 декември ще бъдат изплатени и парите за текущия месец. Обезщетенията за безработица за ноември ще се изплащат на 15 декември. 

Близо 100 000 семейства на деца, записани в първи и осми клас за настоящата учебна година са одобрени за еднократната помощ от 300 лева, съобщават от Агенция социално подпомагане. Финансовата подкрепа не зависи от доходите и се изплаща на два пъти. Първата половина е след кандидатстването и одобрението в началото на учебната година, а останалите 150 лева -  в началото на втория учебен срок, при условие, че детето продължава да посещава училище. Вече отпуснатите 150 лева подлежат на връщане, ако ученикът не продължи образованието си през втория срок или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини. 

Близо 1300 повече лица и семейства в област Монтана ще получат помощи за отопление сега в сравнение с година по-рано. За отоплителен сезон 2022/2023 г. в дирекциите „Социално подпомагане“ са приети общо 12 827 заявления- декларации.


Ремонтът на пътя Чирен- Девене най-вероятно ще започне през пролетта на следващата година, съобщиха от Община Враца. Припомняме, че за дейностите държавата осигури половината от необходимата сума, от около 1 500 000 лв. За сега по сметките на Общината, след подписано споразумение, има преведени 750 000 лв.


В община Кула приеха изменение в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Предложението е от страна на общинската администрация и е продиктувано от необходимостта от добавянето на нови услуги за ползване на дробилка за клони, каза кметът на община Кула Владимир Владимиров.


Община Кула е взела всички мерки за посрещане на зимния сезон, вече е факт и първият сняг. Снегопочистването на общинската пътна мрежа и улиците е частично делегирано на общинското предприятие, обясни Нора Вълчева - юрист в местната управа. Администрацията ще сключи договори със спечелилите обществената поръчка за чистене на снега. 


Съдия Димитрина Николова встъпи в длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Монтана. Тя е назначена с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет след спечелен конкурс с оценка 5,98. Притежава ранг „Съдия във Върховен касационен съд и Върховен административен съд“. В Окръжен съд – Монтана съдия Николова ще разглежда наказателни дела.


За пета поредна година за Никулден във Враца ще пуска шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника". На 6 декември, който иска да пусне никулденски шаран в язовир "Дъбника", може да занесе рибата на язовирната стена в 12 часа. Миналата година на празника пуснатата риба е над 600 килограма.


Какво се случва в България  в първите 25 години от управлението на цар Фердинанд от 1887 до 1912 година изследва в монографията си "Фердинандеум" проф. д-р Петър Стоянович. Той я представи пред читатели в Монтана по повод предстоящата годишнина от обявяването на градския статут на общината.


Младежкият дом в Монтана се включи в благотворителната национална кампания "Усмихни се, чети и оцветявай с Мечо". Инициативата се организира от Виктория Петрова, основател на платформата за популяризиране на нови български автори detskiprikazki.com. Целта на благотворителна кампания е да усмихне и зарадва дечица, които са хоспитализирани в педиатрични отделения по време на значими празници.


Концерт на Плевенската филхармония "Светът на киното в музика", с участието на Теодосий Спасов, Хилда Казасян, Борислав Йоцов, Христо Йоцов и други известни български изпълнители ще бъде представен тази вечер от 19 часа в Спортна зала "Фестивална". Това е нещо, което във Видин не се е случвало до момента, каза в студиото на Радио ВИДИН джаз певецът Петър Салчев. 


Симфониета-Враца започва празничната си декемврийска програма с виенска класика и изявени солисти. Публиката ще има удоволствието да чуе емблематично за виенската класическа школа произведение - Концерт за цигулка, виолончело и пиано от Лудвиг ван Бетовен. В програмата на концерта, озаглавен "Романтичните неромантици", е включен и френският композитор Морис Равел. 


Концертът "Вечер с музиката на Бетовен" на Симфониета Видин постави вчера, 30 ноември, началото на празничната програма в Белоградчик. Светлините на елхата ще грейнат на площад "Възраждане" в града в понеделник, 5 декември, от 17:00 часа. Възпитаниците на детска градина "Иглика" ще изнесат програма, с която ще приветстват Дядо Коледа. 


Врачанската поетеса Виктория Иванова гостува в Мездра, за да представи своята най-нова стихосбирка „Кодирана памет за обичане”. Това е деветата поетична книга на авторката, която е родена в Бяла Слатина, но живее и твори във Враца, където работи като библиотекар в Регионална библиотека „Христо Ботев”. Издадена е през миналата година с финансовата подкрепа на Общински фонд „Култура“ към Общински съвет - Враца. Стихосбирката включва 80 поетични творби, обединени от темата за любовта.


Детска градина "Мир" в Мездра кани родителите да се включат в Никулденски благотворителен базар "Щастие за Коледа!". Родителите могат да участват с приготвени ястия и кулинарни изделия, характерни за никулденската трапеза, като сами определят цената. Базарът ще бъде подреден в сградата на детската градина на 6 декември. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на коледни подаръци за децата в неравностойно социално положение.

Вижте още
Колаж

Гери от Враца продължава лечението си

19-годишната Гергана Петрова от Враца, която от 2017 година води битка със злокачествено заболяване все още продължава  лечението си. Диагнозата, която момичето получава, когато е само на 13 години е остеосарком , който засяга костната й система. Днес лечението й се провежда ежеседмично, сподели тя за Радио ВИДИН: "В момента провеждам..

публикувано на 28.01.23 в 14:56

Концерт-спектакъл за 75-годишнината на ансамбъл "Мездра"

Юбилеен концерт-спектакъл "Да останем богати" ще се състои на 18 април 2023 година по повод 75 години от създаването на ансамбъл "Мездра". Сюжетът противопоставя материалното и нематериалното културно богатство на България през очите на младо българско момиче.  В основата е потресаващата история на красива девойка, която решава да смени своята вяра..

публикувано на 28.01.23 в 11:08

Мездренски ученици са отличени в международен проект

През месец декември 2022 г. ученици и учители от СУ „Иван Вазов” участваха в конкурс, организиран от HISTOLAB, съвместен проект на Европейския съюз и Съвета на Европа. „ HISTOLAB award for innovative school projects in history education“/„Награда HISTOLAB за иновативни училищни проекти в обучението по история“.  Конкурсът е в две възрастови..

публикувано на 28.01.23 в 10:40

Разследват ПТП в Мездра

Инцидентът е станал в района на стария мост в града. Лек автомобил е блъснал жена, която си била взела храна за обяд от близко заведение.  От полицейския пресцентър съобщават, че жената е получила наранявания, които не застрашават живота й, без да уточняват подробности. Алкохолната проба на шофьора е отрицателна.  По случая е образувано досъдебно..

публикувано на 28.01.23 в 10:12

Почетоха български писатели на творческа вечер в Мездра

  В читалнята на библиотеката в Мездра се проведе Творческа вечер на Литературен клуб "Хр. Ботев", посветена на годишнинина на български писатели: 175 години от рождението на Христо Ботев, 160 години от рождението на Алеко Константинов, 100 години от рождението на Ивайло Петров. Изявата беше открита от председателя на клуба Светла..

публикувано на 28.01.23 в 09:52

Гимназисти от Монтана са стажанти в общината

Трима ученици от Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски" в Монтана са на стаж в общината . Миряна Овчарова от 11 клас ще се обучава в общинския съвет. На редовната сесията тя бе приветствана от председателя инж. Иво Иванов . "Тя е икономическа специалност- "Икономика и мениджмънт". Миряна Овчарова е тук днес, ще ни помага при работата..

публикувано на 28.01.23 в 09:32

Допълнително финансиране за проекти ще потърси Община Враца

Финансиране от Фонд ФЛАГ за довършването на няколко проекта през тази година ще потърси Община Враца, личи от докладни на кмета Калин Каменов. Те са внесени за разглеждане и одобрение на следващото заседание на местния парламент, което е насрочено за 31 януари. Местната управа реализира проект за модернизация на уличното осветление. За извършване на..

публикувано на 28.01.23 в 09:11