Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Почина голям мездренски художник

Снимка: Община Мездра

Считаният за един от най-популярните мездренски художници Любомир Минковски си отиде от този свят. Той е роден през 1934 година във Влашко село /сега Царевец/. През 1959 година завършва Художествената академия София при професор Георги Богданов със специалност "Декоративна и орнаментална живопис". Една година преподава в Института за детски учители в Смолян, а след това живее и твори в Мездра, София и Враца. В Мездра той преподава рисуване и води кръжок по рисуване в градското читалище.


През 1971 година е един от основателите и първи уредник на Градската художествена галерия. Автор е на множество живописни платна, притежание на художествени галерии в цялата страна и на частни колекции. Съавтор е със скулптура Цено Ценов на декоративното пано /мозайка/ на южната фасада на община Мездра и сграфито на източната фасада на бившата сграда ТПК.Издал е сборник разкази "Писах во камце" през 2004 година.


Минковски е носител на орден "Кирил и Методий" първа степен, наградите на Враца за принос в областта на културата и за живопис на името на Цено Тодоров, както и на юбилеен медал за цялостен принос в развитието та ГХГ в Мездра през 2006 година.


Поклон пред паметта му!


БНР подкасти:

Вижте още

Концерт-спектакъл за 75-годишнината на ансамбъл "Мездра"

Юбилеен концерт-спектакъл "Да останем богати" ще се състои на 18 април 2023 година по повод 75 години от създаването на ансамбъл "Мездра". Сюжетът противопоставя материалното и нематериалното културно богатство на България през очите на младо българско момиче.  В основата е потресаващата история на красива девойка, която решава да смени своята вяра..

публикувано на 28.01.23 в 11:08

Мездренски ученици са отличени в международен проект

През месец декември 2022 г. ученици и учители от СУ „Иван Вазов” участваха в конкурс, организиран от HISTOLAB, съвместен проект на Европейския съюз и Съвета на Европа. „ HISTOLAB award for innovative school projects in history education“/„Награда HISTOLAB за иновативни училищни проекти в обучението по история“.  Конкурсът е в две възрастови..

публикувано на 28.01.23 в 10:40

Разследват ПТП в Мездра

Инцидентът е станал в района на стария мост в града. Лек автомобил е блъснал жена, която си била взела храна за обяд от близко заведение.  От полицейския пресцентър съобщават, че жената е получила наранявания, които не застрашават живота й, без да уточняват подробности. Алкохолната проба на шофьора е отрицателна.  По случая е образувано досъдебно..

публикувано на 28.01.23 в 10:12

Почетоха български писатели на творческа вечер в Мездра

  В читалнята на библиотеката в Мездра се проведе Творческа вечер на Литературен клуб "Хр. Ботев", посветена на годишнинина на български писатели: 175 години от рождението на Христо Ботев, 160 години от рождението на Алеко Константинов, 100 години от рождението на Ивайло Петров. Изявата беше открита от председателя на клуба Светла..

публикувано на 28.01.23 в 09:52

Гимназисти от Монтана са стажанти в общината

Трима ученици от Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски" в Монтана са на стаж в общината . Миряна Овчарова от 11 клас ще се обучава в общинския съвет. На редовната сесията тя бе приветствана от председателя инж. Иво Иванов . "Тя е икономическа специалност- "Икономика и мениджмънт". Миряна Овчарова е тук днес, ще ни помага при работата..

публикувано на 28.01.23 в 09:32

Допълнително финансиране за проекти ще потърси Община Враца

Финансиране от Фонд ФЛАГ за довършването на няколко проекта през тази година ще потърси Община Враца, личи от докладни на кмета Калин Каменов. Те са внесени за разглеждане и одобрение на следващото заседание на местния парламент, което е насрочено за 31 януари. Местната управа реализира проект за модернизация на уличното осветление. За извършване на..

публикувано на 28.01.23 в 09:11

Фармацевти: Лекарства все още няма

Дефицитът на лекарства, сред които медикаменти, предназначени за лечение на деца е все още сред основните проблеми в аптечните мрежи във Видин. Промяна на липсващите лекарствени продукти няма, снабдяване също, твърдят фармацевти. "Същото положение е. Лекарства все още няма. Все още няма Пулмикорт, който се използва при деца с ларингит и..

публикувано на 28.01.23 в 08:56