Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжни пътеки между Видин, Враца и Осло

12
Снимка: Радио Видин

През изминалата седмица библиотечни специалисти от регионалните библиотеки във Видин и Враца посетиха пет библиотеки в норвежката столица Осло. Сред посетените културни институции са Националната библиотека, най-голямата обществена библиотека "Дайхман Бьорвика", избраната за най-зелена библиотека "Грюнелока" и номинираната през миналата година за Библиотека на 2021 - Библиотека за тийнейджъри. Библиотеки, ориентирани към хората, а не толкова към книгите - това е първото впечатление от институтите в северната страна. В тях хората отдавна не ходят основно, за да четат, а по-скоро са места за разпускане - да се срещнеш с приятели, да изпиеш чаша чай, да се отпуснеш в уютна обстановка, да научиш нещо ново, да послушаш музика, да гледаш видео, да играеш игри. В тях можеш да комуникираш спокойно, без някой да ти казва "Ш-ш-ш-ш-ш!", защото има специално обособени зони за четене, където се пази тишина. Там има библиотеки, в които можеш да останеш след работното им време, други - в които трябва задължително да събуеш обувките си, можеш да си приготвиш храна или да отгледаш билки, да рисуваш, да редиш пъзел и лего и това далеч не е всичко, което се предлага на посетителите. Библиотеките в Осло впечатляват, включително със сградите, в които се помещават, с интериорните решения, които наистина създават усещане за дом и с множеството посетители. Впечатляват и с това, че политиците там разчитат на тях за справянето с проблеми като социално неравенство, миграция и неграмотност. 

"Това пътуване в Норвегия се осъществи по един проект, по който библиотеката работи, съвместно с Регионалната библиотека във Враца от няколко години. Проекта нарекохме "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия" по Програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" на Европейския финансов механизъм. Това е една от дейностите по този наш проект... Като много полезна за нас дейност е и дейността с обмяната на опит и посещението на място на тези библиотеки... Това, което искахме ние да видим, а именно работата им с тийнейджъри, група, която в България някак си не успяваме да задържим в библиотеките. Искахме да видим те как го правят, как задържат младежи",разказва директорът на библиотеката във Видин Десислава Иванова и допълва, че ще използва опита на норвежките си колеги:

"Много ми се иска да успеем да възобновим филиалите на библиотеката. Тъй като една мобилна библиотека може да посети квартал в рамките на няколко часа, в рамките на един ден, но това не е достатъчно. Всеки трябва да знае, че има своето място, което може да посещава неограничено, в което може да намери активности, които да прави през свободното си време и достатъчно книги и информационни материали. Всичко, което предлагаме тук, ако можем да го предложим в кварталите, би привлякло хората и би им показало колко необходими са библиотеките и колко полезни могат да бъдат за тях... Не можем да се оплачем от липса на потребители, но ни липсва точно това - хората да идват, за да прекарват времето си тук... Там, като че ли хората живееха в библиотеките."

Директорът на Регионална библиотека- Враца Силвия Павлова също не крие, че е впечатлена от сградите и активностите в библиотеката, от високата посещаемост в тях:

"Библиотекарите бяха изключително мили, почти незабележими, но в същото време виждахме как съдействат на всеки един, който имаше нужда от тяхната помощ. Хората се чувстваха наистина много уютно. Едно от нещата, които си мечтая да направим и при нас и надявам се да можем да случим следващата година е студио за подкасти... Посетихме и библиотека само за тинейджъри на възраст от 10 до 15 години. Място, в което възрастните не се допускат. Децата пишат своите домашни, също така имат възможност в една обособена кухничка да си подготвят нещо за хапване. Създаденият свят, който е единствено и само за тийнейджъри е нещо изключително ценно и важно. А безспорно впечатляващото там, в Осло, са сградите, в които се помещават библиотеките и пространствата вътре, нещо, което ние мечтаем от много години да се случва и при нас. Интересното и хубавото, и това, което бихме могли да правим и тук е, че на всички библиотеки пространствата им бяха многофункционални."

Сред участниците в българската група беше и Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки" - България, която смята, че най-ценното от подобен род обмен на опит е възможността да се види на практика как библиотеките днес все повече се фокусират върху хората, а не върху книжните си фондове:

"Концепцията, която все повече се налага в световната практика и Норвегия е една от водещите страни, които се развиват  в тази посока, е библиотеките да се разглеждат като обществената агора или библиотеките да бъдат като третото място след дома и офиса, или библиотеката като обществения хол на общността, т.е. онази пресечна точка, която дава възможност на хората за достъп до основните принципи на обществените библиотеки - достъп до информация, достъп до знание, достъп до култура и социализация. Изключително важна в днешно време е ролята на библиотеките като място за социализация, за общуване и оттам за изразяване на мнението за позицията и за развиване на онова усещане в хората, че развитието на обществото зависи от всеки един от нас... Това, което колегите видяха в Осло е, че всъщност библиотеката адаптира средата си, която е по-близка до домашната, така че да ги стимулира да четат, да се развиват, да общуват, да дискутират, да споделят и книгите са онзи допълнителен инструмент, който им дава храна за ума... Така че трябва да направим средата в нашите библиотеки да е максимално гостоприемна към нашите ползватели... Искрено се надявам това да стане възможно в близките две, три години, защото в Плана за възстановяване и за развитие, който България ще започне да изпълнява в следващата година и в близките три години е свързана със създаване на онази среда за приобщаване и социална интеграция на максимален брой граждани, членове на нашето общество, а най-прекият път това да се случи е през обществените библиотеки в страната." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо..

публикувано на 01.08.24 в 13:05