Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински съд ще реши длъжен ли е "Булгаргаз" да дава обществена информация

Снимка: Радио Видин

Видинският административен съд трябва да излезе с решение дали държавното дружество "Булгаргаз" правомерно е отказало да предостави достъп до информация с мотива, че не е задължен по ЗДОИ (Закон за достъп до обществена информация) субект. Делото е образувано по жалба на Гражданско сдружение "БОЕЦ". На 7 септември тази година неправителствената организация е подала заявление по ЗДОИ до "Булгаргаз" ЕАД, с което е поискала информация и документи за преговорите с руския газов доставчик "Газпром" и действията на дружеството за договаряне на газови доставки от различни източници, както и за отказаните танкери с втечнен газ. Последвал е мълчалив отказ за предоставяне на исканата информация в предвидения от Закона срок. Това принуждава "БОЕЦ" да входира жалба до Административния съд. Малко след това държавното дружество все пак изпраща становище до гражданското сдружение, но в него посочва, че не може да предостави исканата информация с мотива, че "Булгаргаз" не е задължен субект по Закона за достъп до обществена информация.


На заседанието по жалбата на "БОЕЦ" в Административен съд- Видин нямаше представител на "Булгаргаз", от дружеството са изпратили становище да се даде ход на делото без тяхно присъствие.


Адвокат на жалбоподателя беше Александър Кашъмов, ръководител на правния отдел на Програма Достъп до информация. В съдебната зала той посочи, че законът е изключително категоричен, че подобен вид дружества са задължен субект по ЗДОИ, съгласно допълнителните разпоредби на ЗДОИ, в сила от 2016 година, приети заради порочна практика от страна на Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг, освен това "общественият интерес за исканата информация при всички случаи надделява".


Съдия Антония Генадиева даде ход на делото, прие писмените бележки на жалбоподателя и обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.


"Заявлението ни е свързано с преговорите с "Газпром". До момента, няколко месеца след като беше заявено от служебния кабинет на Румен Радев, че започват нови преговори с "Газпром",  никой не знае кой е преговарял с тях, по чия инициатива, какви оферти има. Цялата тази информация е укрита от българското общество, а в същото време имаше много силна обществена реакция срещу тези действия. В тази връзка ГД "БОЕЦ" внесохме няколко заявления по ЗДОИ – до "Булгаргаз", до Министерството на енергетиката, до Министерски съвет, като в резултат на нашите действия последва една паническа реакция с прехвърляне на документи, които в крайна сметка стигнаха до "Булгаргаз", но те отказаха да ни отговорят с аргумента, че не били задължен по ЗДОИ субект, т.е. избягаха от отговорност. Днес беше заседанието по нашата жалба, искам да благодаря на адвокат Александър Кашъмов, който е наш представител по делото. Вярвам, че с общи сили ще преборим злото и този път и ще осветлим действията, с които съм сигурен, че се крият много неправомерни действия на българските институции", обясни след заседанието председателят на Гражданско сдружение "БОЕЦ" Георги Георгиев.


"В случая се касае до един отказ, който за мен категорично е незаконосъобразен, тъй като подобни дружества с еднолична собственост на капитала на държавата са задължени по Закона субекти, те трябва да предоставят информация. В това отношение имаше и едно изменение и допълнение в Закона през 2015 година, точно защото част от тези могъщи дружества, някои от които са много по-мощни от държавните институции, не желаят тяхната работа да бъде по какъвто и да е начин осветлявана от лъча на знанието на хората, заради които всъщност те са мобилизирани да работят. В случая става въпрос също така и за един много сериозен надделяващ обществен интерес, за който "БОЕЦ" се застъпва с това искане, тъй като говорим за годината на войната, поведена от Русия срещу Украйна, в която заради различни ходове цяла Европа остана в газова криза, която не отминава и България, но ние не успяваме да разберем каква е истината и какви са действителните факти. А това е дружеството, което в най-голяма степен е ангажирано именно в обществен интерес да води преговори, да сключва сделки и да осигурява необходимия ресурс, така че гражданите да могат хем да живеят нормално и комфортно, но хем да бъде гарантирана и независимостта на държавата и обществото от други интереси. Смятам, че делото е категорично в обществен интерес и се надяваме на справедливо решение от съда", заяви адвокат Александър Кашъмов и добави:


"В продължение на повече от 26 години Програма Достъп до информация оказва правна помощ точно на такива случаи, в които граждани, неправителствени организации и журналисти търсят достъп до важна общественозначима информация, тъй като ние вярваме, че това е пътят, по който гражданите, които често бяха наричани "суверенът" в последните години, всъщност упражняват своите права и своя контрол върху институциите, които са излъчили да ни представляват."


Административният съд във Видин трябва да обяви решението си до средата на месец декември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01
Владлен Александров, директор на Драматично-куклен театър - Враца

Владлен Александров: Искаме да правим театър за хората

Враца да се превърне в един от театралните центрове на България. С тази мечта Владлен Александров идва в града преди три месеца, когато е назначен за директор на драматично-кукления театър. Режисьорът с над 120 постановки в България, Република Северна Македония и Турция, заема директорския пост след продължил цяла година конкурс. Преди това дълго..

публикувано на 27.03.24 в 13:50

Бави се подмяната на старите отоплителни уреди, сигнализират видинчани

Видинчани, одобрени за подмяна на старите отоплителни уреди по проекта на Община Видин за по-чист атмосферен въздух, сигнализират, че все още не са подписали договорите си и процедурата е в застой. Семейството на Даниела Йорданова е сред кандидатите, класирани за участие преди близо година. До момента обаче никой не се е свързал с тях, за да ги..

публикувано на 27.03.24 в 13:00

Емил Иванов, за когото планинското колоездене е начин на живот

За Емил Иванов планинските пътеки на Врачанския Балкан са втори дом. Започва да кара колело по тях още като ученик заедно с други ентусиасти. След завършването на средното си образование напуска Враца и любимите планински веломаршрути, за да продължи учението си. Но макар и след години се завръща отново в града под Околчица. И поема отново с..

публикувано на 26.03.24 в 14:30