Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови са областните аптечни карти

Има недостиг на фармацевти в Северозапада

От трите областни града денонощна аптека има само във Враца

Снимка: Радио Видин

Малко са аптеките във Видин и Монтана. Във Враца са над необходимия минимален брой, но не са разпределени равномерно, сочат областните аптечни карти. Не достигат фармацевтите, а от трите областни града в Северозапада денонощна аптека има единствено във Враца. Областните аптечни карти са изготвени от междуведомствени комисии и вече са представени в Министерството на здравеопазването. На територията на област Видин работят 32 аптеки, но според картата, която е изготвена, са необходими още десет. Има нужда от двойно повече фармацевти. Трябват още аптеки извън областния град, както и такава, която да работи денонощно във Видин, се посочва в картата. 

"Не може да има областен град без денонощна аптека. До 12 има аптека, после не. Аз съм с малко дете, ако се наложи нещо спешно какво правим?... Не се знае какво може да се случи, не може да се чака до следващия ден", казаха видинчани.

Комисията, изготвила областната аптечна карта, отчита необходимостта от законодателни инициативи, които да насърчават фармацевтите при разкриването на аптеки в по-малките населени места. Не е за пренебрегване и проблемът с липсата на достатъчен брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, както и сравнително високата им средна възраст. Аптечната карта не решава проблемите, а дава препоръки и ги очертава, каза председателят на Регионалната фармацевтична колегия във Видин Николай Тодоров:

"Областната аптечна карта мина на обсъждане в Областната управа и беше представен един обобщен анализ от всички източници, които подадоха информация- РЗИ (Регионалната здравна инспекция), РЗОК (Районната здравноосигурителна каса) и Български фармацевтичен съюз, който показа по-малко от необходимите фармацевти на пазара. Концентрацията на аптеките е в областния град и големите центрове. Има няколко общини, които имат потребности от аптеки. Имаше предложение от магистър-фармацевт Мирослав Ненчев да се помоли общината да действа като общинска структура или на някакво друго ниво да се направи договорка за увеличение квотата на фармацевтите в съседната държава, защото се оказа след анализ, че точно тези фармацевти, най-голям процент от тях се задържат на местно ниво като завършат в съседна държава. Това е Румъния. По-общият извод е, че се налага някаква правителствена политика, тъй като от една страна има естествени демографски процеси. Фармацевтите намаляват. Демографската структура показва, че средната възраст на фармацевтите е 50- 60 години. Млади хора има, но не достатъчно. Трудно се подготвят кадри. Обучението е бавно, петгодишно. После имаме и набиране на опит както и необходимите структури, които да ги поемат и да ги обучат. Всичко това изисква някаква намеса на държавата."

Има желание да бъде решен проблемът с откриването на денонощна аптека, коментира Николай Тодоров:

"Винаги се е говорело за този проблем. Винаги се е чувствал. Сега има едно желание да бъде решен. Виждаме, че в някои общини започват да работят чрез намеса на общината, чрез директно финансиране от общините."  

За разлика от останалите два областни центъра в Северозапада, във Враца има денонощна аптека, на обектът се поддържа трудно. Намира се в сградата на общинския Диагностично-консултативен център-1, познат повече като Поликлиниката. 

Денонощна аптека във Враца /"Превента"/ има от почти 5 години. Тя беше открита на 29 януари 2018 г. Зад търговския, а и социален проект, стои личният лекар д-р Даниела Торбова. Само тя се реши да пусне в действие аптека с работно време от 24 часа в денонощието. Този проект нямаше да е факт без съдействието на общинската управа. Факт е, че заплатите на подчинените си обаче плаща д-р Торбова, като затова не ползва допълнителни облаги.

В града под Околчица към настоящия момент има 42 аптеки, като само една от тях е денонощна. Лесно ли е да имаш подобен обект разказва д-р Торбова:


"Продължава да е много трудно първо от към персонал. Изискват се магистри, каквито свободни във Враца няма. Много трудно де намират, на високо заплащане. Нощният труд при магистър-фармацевтите струва скъпо. Плащат се високи пари. Има нелоялна конкуренция. За да бъде денонощна аптеката, та трябва да работи цялата нощ от 20 ч. до 8 ч. и от 8 ч. до 20 ч., но има аптеки, които не са обявили такова работно време, но работят до 23 часа, когато има оборот. Има движение на пациенти, те не плащат за дежурен през нощта, но обират по-голямото търсене. Има нелоялна конкуренция. Липсва персонал. Това са основните проблеми на аптеката. Вече започваме пета година. Упорито издържаме на всички предизвикателства, защото смятаме, че вършим едно много добро дело за сигурността и здравеопазването в град Враца, а и в региона."


Предстои разработването на национална аптечна карта. 

По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47