Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога започва да тече давността на кредит

Снимка: Радио ВИДИН

Кога започва да тече давностният срок за вземания по договор за банков кредит, за който не е обявена и е настъпила предсрочна изискуемост и какви са ни правата, когато сме притиснати от кредитор? Отговор на тези въпроси в рубриката "Моите права" дава юриста Венцислав Банчев, преподавател в пловдивския университет:


"Ако да кажем имаме кредит за 12 хиляди лева и погасителният план включва 12 вноски за 1000 лева, и трябва да бъде погасен за една година. Да кажем, че той трябва да бъде погасен за 2023 година - от януари до декември по 1000 лева, така стават 12 хиляди лева. В една част от решенията среща се твърдението, че давността тече от съответната вноска, тоест да кажем третата вноска изтича на 15 число март месец и до тази дата трябва да бъде внесена. От 16 март тече тригодишна давност за тази вноска. Тук примерът е малко нескопосан, тъй като е с едногодишен срок, но ако приемем, че срокът на погасяване на задължението е 10 години, то до десетата година една част от вноските ще бъдат погасени по давност, което не е в полза на банката, а както знаем банката е доста голям фактор в една държава. В защита на нейните интереси се стига до това решение. Така, това възприемане, пак същия пример давам - 12 хиляди лева, които трябва да бъдат погасени в рамките на една календарна година на 12 вноски по 1000 лева. Без значение падежа на първата, на втората, на третата вноска давността ще бъде петгодишна и ще се счита, че започва да тече от падежа на последната погасителна вноска по кредитния план, тоест от съответното число на декември месец започва да тече петгодишен срок, който включва всичките задължения."


Районният съд може да реши, че срокът е тригодишен и Окръжният съд да потвърди това решение. Върховният касационен съд обаче ще има основание да отмени тези решения, защото вече има унифицирана практика, посочи още адвокат Бенчев.


Чуйте повече в звуковия файл.

По публикацията работи: Кирил Кирилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Господ влага в сърцето на всеки един Своето животворящо слово

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение – на светите Отци от Седмия вселенски събор , която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове.       "Който има уши..

публикувано на 13.10.24 в 08:00

Забавен ВиК ремонт затруднява движението пред Здравната каса във Видин

Повече от година част от булевард "Панония" във Видин е в разкопки, заради ВиК ремонт. Затруднено е движението , тъй като в края на надлеза по булеварда, в посока към здравната каса, преминаването на автомобили е отклонено. В края септември в декларация общински съветници настояха държавата, по-специално Министерството на регионалното развитие..

публикувано на 11.10.24 в 17:01

Магията на амигуруми - как една майка съчетава творчество и професия

Днес имаме удоволствието да ви запознаем с една вдъхновяваща видинчанка, която открива новата си страст по време на майчинството. Симона Пламенова е намерила време да развие истинско изкуство - плетене на играчки. И не какви да е играчки, а тези сладки творения, наречени амигуруми . Амигуруми е не просто плетене на една кука, а японско..

публикувано на 11.10.24 в 16:30

Латино школа във Видин открива група за начинаещи

Латино вълната продължава да залива Видин . Ако преди няколко месеца ви запознахме с Аманда Йорданова и нейната латино школа  " Аmantina Dance Group " , то днес можем да ви кажем, че школата не само че процъфтява, но дори ще открие нова група за начинаещи . Аманда явно знае как да вдъхне латино страст в сърцата на видинчани, защото..

публикувано на 11.10.24 в 16:15

"Великите личности – възход и падение" - книга на немския писател Пат Лауер

"Богатите също плачат" казват хората и немският писател Пат Лауер в своята книга „Великите личности – възход и падение“ се заема да докаже правдивостта в тези думи. В книгата си той разказва историите на пъстра подборка от велики и известни неудачници, губещи или просто хора, дръзнали да заложат всичко и проиграли себе си на рулетката на..

публикувано на 11.10.24 в 12:00

Звезден концерт във Враца - пианистката Донка Ангъчева и диригентът Росен Гергов

Пригответе се за едно наистина вълнуващо музикално преживяване днес във Враца, защото пристигат две музикални звезди директно от Виена - пианистката Донка Ангъчева и известният диригент Росен Гергов , родом от Враца. Те ще застанат пред публиката заедно със Симфониета-Враца в рамките на "Месеца на клавишите" . За пръв път Донка..

публикувано на 11.10.24 в 12:00

Зърнопроизводител: Ниските добиви ще смъкнат рентите

Отпуснатите от правителството 200 млн. лв. обезщетение от т.нар. "украинска помощ" вече са по сметките на земеделците. На среща с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и със земеделския министър Георги Тахов гилдията поиска писмени гаранции за възможностите и сроковете за изплащане на останалите 125 млн. лв. от договорените средства...

публикувано на 10.10.24 в 16:00