Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани ще плащат по-високи куверти за празниците

Снимка: Радио ВИДИН



С наближаването на коледните и новогодишните празници, решихме да проверим каква е тазгодишната цена на кувертите в ресторантите във Видин и има ли достатъчно резервации. Оказа се, че стойността им в повечето заведения е около 100-150 лева, което е 15-20% повече от миналата година. 


Повечето от запитаните хора в нашата анкета посочват, че ще прекарат празниците вкъщи, но отговарят, че биха похарчили около 100 лева за ресторант на Нова година: 


"Ще излизам на заведение в новогодишната нощ... Ами, да по принцип са оправдани, имайки предвид, че това е празник и е по-добре някой да ти сервира и просто да си навън в тази вечер... Мисля, че ще ми излезе същото като цена аз да си го приготвя вкъщи, да не кажем, че поне ми спестява времето... Аз също ще празнувам в новогодишната нощ на заведение, също съм на мнение, че са оправдани тези средства, имайки предвид цените по магазините, ще ми спести и труда за готвенето, там хората те посрещат, сервират ти и веднъж в годината или два, три пъти - това са оправдани пари... Да бих, по-удобно е, отколкото вкъщи да приготвяме всичко, да чистим, оправяме и т.н., много по-практично е, по-забавно - повече хора, познати... Абсолютно оправдани, то на фона на всичката инфлация, която се получава и скъпотията, която е, си е напълно в реда на нещата, според мен." 


Новогодишните куверти са почти разпродадени, а резервациите са започнали преди месец, каза Бари Русев, управител на известна механа във Видин. Той посочи, че основните причини за повишаването на цените на кувертите тази година е поскъпването на електроенергията и на храните:


"Хранителните продукти са скочили с доста голям процент, на места- със 100-120% на основни продукти. Това ни кара и нас, като бизнес, да покачваме цените към клиента. Същевременно клиентът усеща тези разлики и те са доста големи."


Според думите на Бари Русев, въпреки поскъпването, интересът на видинчани към празнините предложения на заведенията е голям:


"Това вече го дължим повече на тези мерки, които ни бяха въведени за две години, пандемии... Хората бяха вкъщи, изведнъж едно ново начало."


Това, че цените са се повишили, не пречи на видинчани да се веселят, допълва още управителят:


"Всеки човек си е направил някакъв бюджет за празниците, който може да изхарчи в заведение - за банкет било, за някакво семейно събиране с приятели. Не виждам спад в работата, макар че сме в Северозапада. Виждам доста голям растеж. Смело мога да кажа, че видинчанинът не пести пари за развлечения."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да стане нашето сърце обител на Пресветата Троица

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение   – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен.   Светата Църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва:  "Който иска да..

публикувано на 15.09.24 в 08:00

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Венелин Венелинов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24