Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 декември 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Кметът на община Лом Георги Гаврилов посочи липсата на добра обезпеченост с кадри и пропуснати ползи като мотиви за подготвяната смяна на ръководството в Многопрофилната болница за активно лечение "Свети Николай Чудотворец" в крайдунавския град. Протестно писмо беше разпространено от името на колектива на лечебното заведение. 


Започна кандидатстването за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Процедурата вече е отворена и всички желаещи собственици на многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост, могат да започнат подготовката на документи и подаването им чрез общинските/районните администрации, посочват от ведомството. Общият размер на средствата е в размер на 1 129 881 600 лева с ДДС. Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост и са проектирани преди 26 април 1999 година. Одобрените сгради ще получат до 100% безвъзмездна финансова помощ.


Трета покана за подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво с по-екологични ще бъде подадена през януари 2023 година в община Видин. Проектът е за подобряване на качеството на атмосферния въздух в изпълнение на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г". Това съобщи заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова. Домакинствата, които са се отказали от монтирането на камини по проекта, заради поскъпването на пелетите, ще могат да получат климатици.


Общинският съвет във Враца започна процедура за избор на управител на Центъра за кожно-венерически заболявания за трети пореден път. За временен ръководител, но не повече от шест месеца, беше оставен Иво Николов.


Нов мост ще бъде изграден при жп прелеза на Стария пазар във Враца. Целта е безопасност на движението, а проектът е съгласуван с Национална компания "Железопътна инфраструктура". Началото на строителните работи ще бъде дадено през следващата година, като на пет места по трасето ще бъдат изградени предпазни съоръжения.


Общо 15 000 са били безработните през ноември, регистрирани в бюрата по труда в областите Монтана, Враца и Видин. Това е с 434 повече спрямо октомври. 


Последното за 2022 година заседание на Общинския съвет в Мездра ще се проведе на 22 декември, четвъртък, от 15.00 часа. Проектът за дневен ред включва 18 точки. 


Данъчни от звеното за фискален контрол в Националната агенция за приходите започнаха масови проверки на коледните базари, пазарите и тържищата в цялата страна. Целта на проверките е да се предотвратят опитите за неотчитане на приходи и да се предпазят потребителите от недобросъвестни търговци по време на коледното пазаруване. Във Видинска област проверките ще продължат до края на годината.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще осигури дежурни инспектори в цялата страна по време на официалните празници Коледа и Нова година. Гражданите ще имат възможност да подават сигнали при нередности, включително на горещия телефон на БАБХ 0700 122 99. Празничните проверки започват от утре, 21 декември и ще продължат до 2 януари 2023 г., включително. Инспекторите ще проверяват предприятия за производство, обекти за търговия на едро и дребно с храни, заведения за обществено хранене, пазари и борси в цялата страна. Ще се следи за произход и правилно съхранение на суровини и храни, както и за сроковете на съхранение и етикетиране. Ще се обърне внимание осигурени ли са подходящи условия за измиване и дезинфекция, подходящо работно облекло и лични предпазни средства на персонала.


Домът за възрастни хора с деменция и 27 домакинства от белоградчишкото село Салаш получиха дарение от "Резиденция баба" и Сдружение "1 Процент Промяна”. Преди седмица са доставени печки на дърва и камини за отопление. Нуждаещите се хора с ниски доходи са получили перални, бойлери, хладилници, дюшеци, матраци. 


Фондация "АДРА България" отново зарадва с подаръчни пакети за Коледа деца в неравностойно положение от община Мездра. Общо 120 възпитаници на детски градини и ученици от основния курс на обучение получиха коледни подаръци от свои връстници от Германия. Пакетите включват детски играчки, дрехи, лакомства, пособия за рисуване, тетрадки както и лично послание от дарителите.


Ателие "Чудотворница" и екипът на Детска градина "Слънчице“" в град Мездра организираха благотворителен базар в подкрепа на Денислава Петрунова- диагностицирана с детска церебрална парализа, под наслов: "Доброто има дъх на Коледа". Тя посещава редовно четвърта възрастова група в детското заведение. Събраните средства от базара ще бъдат предоставени на семейството на Дени.


Държавните горски стопанства (ДГС) на територията на „Северозападно държавно предприятие“ започнаха ежегодното есенно залесяване с топола. Фиданките са осигурени от горските разсадници „Рибен“ към  ДГС Плевен, „Гулянци“ към ДГС Никопол, „Мърчево“ към ДГС Монтана и „Галово“ към ДГС Оряхово. 


Двадесет стиха на Карамфила Симеонова (Кари С.) красят улиците на Кула в седмицата преди Коледа. 


Днес, 20 декември, е Игнажден- един от големите зимни празници преди Коледа. Според народната традиция този ден е наричан и Полазовден, защото се празнува в чест на полаза, на късмета, който носи всяка Нова Година. На Игнажден коледарските групи започват подготовката си за Рождество. Коледуването е най-важният момент, изпълняван след полунощ на Бъдни вечер. Народът ни казва, че ако коледарите не извършат своите обредни действия в определеното от традицията време, то годината и земята ще останат ялови и безплодни, защото нищо не може да се роди без да бъде заченато. Затова и всяко семейство се подготвя да посрещне коледарите като най-чакани гости.


На днешния ден се отбелязват 79 години от безсмъртния подвиг на капитан Димитър Списаревски. Граждани поднесоха венци и цветя на паметника на героя в центъра на Белоградчик. Димитър Списаревски е роден на 19 юли 1916 г. в град Добрич. След Ньойския договор семейството му е изгонено от града и се мести в Лом, а след това и в Белоградчик, където е родната къща на майка му Елисавета. На 20 декември 1943 г. Списаревски влиза в своя първи и последен въздушен бой. Оказал се в бомбардировъчната група на противника, той предприема първия в историята на българската военна авиация въздушен таран. Постъпката му е толкова стъписваща, че предизвиква уважение дори у вражеските пилоти.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48