Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергиен експерт: Не може да има режим на тока

Снимка: Радио ВИДИН

Потреблението на електроенергия през зимния сезон традиционно се покачва. Домакинствата, които избират да се отопляват на електрически уреди, нарастват заради увеличението на цената на природния газ, пелетите и дървата за огрев. Добрата новина е, че шести блок на АЕЦ "Козлодуй" отново работи, след като за около седмица беше спрян за планов ремонт. Риск да останем на студенo, ако се отопляваме на ток, няма, смята енергийният експерт инженер Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум:

 

"Има достатъчно електроенергия в системата. В никакъв случай не може да има режим на тока... Може да си представите, че както на пазара не може да липсва някакъв вид хранителни продукти, повишаването на цените компенсира обратната поява на такива продукти. Относно спирането на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", това е оборудване, което с времето старее... Трябва блокът да бъде спрян, разхладен и тези тръбички да се  отремонтират. Никакви опасности нито за радиация, нито за аварии. 1040 мегавата е електрическата мощност на един реактор. Тази мощност се е компенсирала с внос и с пускане на въглищните централи, тъй като част от тях също минават във фаза на ремонт и част са с резервни мощности и в такива случаи те се активират, за да компенсират, но не могат да компенсират изцяло тези 1000 мегавата..."


Призивите за пестене на енергия започнаха отдавна и вече се съобразяват с тях в Западна Европа. Българските потребители не взимат под внимание тези апели, но все пак топлофикационните дружества правят икономии, посочи инженер Иван Хиновски:


"В България има призив за икономии, обаче не се чува от хората. Топлофикационните дружества по принцип тихомълком намаляват температурата на водата в подаващите магистрали, с което пестят природен газ, това е вид икономия. Относно призива на Европейската комисия за пестене от газ, защото пестенето на природен газ означава по-малко приходи за руския агресор. През тази плоскост преминават агитациите за пестене на топлинна енергия... Това е основната, така да се каже, политическа тенденция."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен. Преподаването на чужд език от учител, чийто език му е майчин, е изключително важно за по-доброто..

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:41

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински, реални  приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00

Онлайн семинар помага на близки на зависими

Безплатен онлайн семинар за близки на зависими организира "Фондация За живота". Темата е "Как да мотивирам зависимия да се лекува". Участниците ще могат да разберат също какви са възможностите за лечение на зависими и самите те ще получат подкрепа как да се погрижат за себе си, защото всеки зависим засяга живота поне на четирима души, обясни..

публикувано на 01.10.24 в 12:22

Клубът на туристите-ветерани "Бдин" във Видин празнува

В Международния ден на възрастните хора гостуваме на видинския клуб на туристите-ветерани "Бдин" във Видин. 130 са членовете на организацията.   Всеки понеделник възрастните хора се събират в сградата на бившата детска градина на улица "Раковски". Идват с добро настроение, разговарят, правят планове за бъдещи мероприятия, посрещат гости от..

публикувано на 01.10.24 в 11:30

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30