Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънска асоциация дари стотици пакети за деца във Видинско

Снимка: радио Видин




Румънският културен център във Видин и свещеник Ягару от Каракал, Румъния, дариха стотици пакети с лакомства за детското отделение на видинската болница, детските градини и читалища в региона. Това не е първото благотворително дело на духовника във Видин. Асоциация "Бъдете добри" е правило редица дарения през последните шест години. Повече за благотворителните инициативи разказва свещеник Ягару:


"Винаги в навечерието на зимните празници преминаваме границата със стотици подаръчни пакети, които сме раздавали, предимно, започвайки от детското отделение на видинската болница, читалища и детски градини в окръг Видин. Един много скъп за нас проект е параклисът на болницата "Света Петка" във Видин, който параклис и преди малко посетихме. Около 15 години развиваме такава добродетелска дейност и имаме годишно един лагер на морето за деца, които не са виждали море - "Аз видях морето за пръв път". Всяка година купуваме по две къщи за бедни хора, които са в безизходица. Всяка година осигуряваме на различни болници пелени за децата и за възрастните. Купуваме слухови апарати за нечуващи деца, подаряваме хранителни продукти за хиляди бедни хора, които нямат какво да сложат на масата си. Купили сме обувки за хиляди деца и сме облекли стотици деца с дрехи. Подпомагаме лечението на деца с тежки болести, които изискват много разходи."


По-голямата част от средствата за тези дарения идват от енориашите на църквата в Румъния, също така от хора, фирми и други представителства, които имат финансови възможности, разказва свещеникът:


"Даже по някой път не знаем от къде ни превеждат. Важното е, че се събират парите и се събират достатъчно пари, за да вършим тези добри неща."


Николета Ягару, която е председател на асоциация "Бъдете добри", казва, че с удоволствие се включват към всички дейности, свързани с Видин: 


"С радост идваме всеки път. Искам да ви кажа, че винаги с голямо желание и любов подготвяме тези кутии, тези подаръци за децата и се опитваме в бъдеще да спазим този ритъм на нашите добри дела."


Ница Кармен Даниела, заместник-председател на асоциацията, посочи, че трябва да се създадат по-тесни връзки в областта на културата. Гостите от Румъния са посетили видинското читалище "Цвят".


"Това е традиция, няколко години подред идваме с тези подаръци. Запознах се през 2019 година с господин Жуветов (ръководител на Румънския културен център във Видин- бел. ред.) и по негова покана участвахме в празнуването на "Деня на румънската култура" на 15 януари. Организирахме заедно една изложба с детски рисунки на румънски и български деца от Румънския културен център от Видин и това честване беше организирано съвместно с градската библиотека. Бяхме приети като много специални гости. Нашите деца представиха стихотворения от Еминеску. И тогава бяхме донесли подаръци за тези деца. Радваме се винаги, когато идваме тук. Ние сме сравнително близо... За в бъдеще ще установим връзки с културния център от Каракал. Днес посетихме читалището и се разбрахме да осъществим една изложба. Уговорихме се да поставим начало на взаимоотношенията между читалището и Дома на културата от Каракал."


Всички продукти в подаръчните пакети за децата са произведени в Румъния, обясни Корнел Стан, член на асоциацията:


"От една страна това е, за да уважим хуманитарния му елемент и малко национализъм. Фокусирахме се много върху това да покажем на хората човешкия елемент от живота, не ни интересува финансовата част от тази наша проява. Смятам, че във всеки човек има една голяма част човешки чувства и действия, но в последните години средствата за масова информация не помагат много в представянето на това човешко у човека. Тук сме чисто и просто заради тази инициатива и доброто желание да видим усмивките на децата, на момчетата и момичета, които приемат тези подаръци и това го правим с голяма радост."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Чудното в чудесата на Божия Син

В седмата неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Велик е нашият Бог, който твори чудеса; и никога разказите за неговите чудеса нямат свършване. Няма очи, които да са видели всички тези чудеса; нито има език,..

публикувано на 11.08.24 в 08:00

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20

Отбелязваме Световния ден на любителите на книгата

9 август е Световният ден на любителите на книгата . Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето. Книгата е източник на знание, редовното четене обогатява нашия речник и подобрява езиковите ни умения. Днешният ден е повод да ви срещнем с писателя и общественик от Монтана  Мартен..

публикувано на 09.08.24 в 11:00

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59