Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горските стопанства продължават залесяването с топола

Снимка: СЗДП- Враца

Държавните горски стопанства (ДГС) от Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ Враца извършват ежегодното есенно залесяване с топола. Традиционната залесителна кампания на дървесния вид започна в края на миналата година и продължава и в настоящата. Държавните горски стопанства на територията на СЗДП, извършващи масирано залесяване на топола, са осем. Предвижда се около 3 хиляди декара да се залесят с тополови гори.


"Основно се извършва в крайдунавските ни стопанства. Това са ДГС- Никопол, ДГС- Оряхово, ДГС- Видин и ДГС- Лом. Най- много площи ще бъдат залесени в ДГС Никопол- почти 900 декара, в  Оряхово - 635, във Видин- около 630. Около вътрешните реки също се залесява топола. Това са ДГС- Плевен, ДГС- Монтана и ДГС- Мездра. Стандартно тополата се залесява през есента или рано напролет, но показателите след едногодишното отглеждане показват, че тополата е по-добре да бъде заселена късно есен, за да бъде по-добро прихващането", каза Ивайло Ангелов- началник отдел в СЗДП- Враца.


За близо 10 милиона лева европейски средства предстои залесяване на горски територии и закупуване на специализирана техника.


Залесяване на 3 623 декара държавни горски територии, отглеждане на 19 806 декара горски култури и 1 355 дка млади насаждения ще бъде извършено през следващите 13 месеца на територията на Северозападно държавно предприятие- Враца. Дейностите са част от проект по Оперативна програма "Околна среда 2014 -2020 г." за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз за "Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване".


Проектът ще бъде реализиран в 13 териториални подразделения на Северозападно държавно предприятие – в областите Видин, Монтана, Враца и Плевен, и части от Ловеч и София, и ще обхванат 11 844 дка в 21 защитени зони от НАТУРА 2000. Освен залесяване с предвидените средства ще бъде закупена техника за извършване на всички лесокултурни мероприятия, производство на посадъчен материал, почвоподготовка, залесяване, отглеждане на горските култури и дейности за осигуряване на качествена дървесина – кастрене, отглеждане на млади насаждения без добив и др. Проектът е на обща стойност 9 956 304.94 лв. без ДДС.


Само два са складовете на горски стопанства от СЗДП- Враца, които предлагат дърва за огрев на населението- Ловно стопанство "Витиня" и ДГС- Ботевград. Причината- допълнително поскъпване на дървесината от такива централни складове. Всички останали дърва за огрев, които са продавани на населението, са продавани от временни горски складове. По този начин не са допуснали покачване на цената на дървата, обясни Ивайло Ангелов- началник отдел в СЗДП- Враца.


Ръстът на цените се дължи на ръст на разходите за добиване и транспортиране, в цените на горивата, резервните части, недостиг на работна ръка. В момента почти няма търсене, наблюдава се и спад на цените, което се дължи на това, че сме в средата на отоплителния сезон и топлото време.


"Продадени са 17 хиляди кубика повече от 2021 година. Около 53 хиляди кубика е реализираната дървесина директно към физически лица", каза Ивайло Ангелов.


За октомври и ноември 2022 година за района на СЗДП са извършени 7 221 проверки- в горите, при транспортиране на дървесина, на физически лица и след сигнали на телефон 112.


"При проверките има констатирани нарушения, има задържани нарушители. За периода имаме 151 съставени акта, има задържана дървесина 120 кубически метра, МПС-а 6 броя, каруци 12 , моторни триони, които са използвани при нарушенията 11 броя задържани."


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00