Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Норвежкият бестселър "Виенското братство"

Снимка: Радио Видин

Всичко започва като най-обикновен случай на изчезнал човек. Анете Ветре е дъщеря на втората по власт жена в управляващата партия на Десните в Норвегия. Майка ѝ Кари Лисе Ветре не се е чувала с нея от половин година и очевидно проблемът не е само в това, че Анете – интелигентна, но доста объркана млада жена – е станала част от религиозен култ, проповядващ смущаващи неща, а с нея е четиригодишният ѝ син Вилям.

Разследването поема полицейският комисар Фредрик Байер. Изчезнал човек? Колко пък да е сложно? Последното нещо, от което има нужда Фредрик, е тежък случай, докато се бори с паническите си пристъпи и спомена за смъртта на най-малкия си син и се опитва да убеди служебния психолог, че е в състояние да си върши работата. Едва озовал се на бюрото на Фредрик обаче, случаят с изчезналата Анете излиза от контрол. Превръща се в преследване на необяснимо брутален убиец и в издирване на изчезналите членове на чудовищен култ, проповядващ края на света и провеждал безумни експерименти в областта на расовата чистота, чието начало се губи някъде в годините на Втората световна война, когато националсоциализмът на Хитлер се опитва да отрови основите на човешката цивилизация. В разгара на войната един норвежки вариант на доктор Менгеле има амбиции, способни да изправят косата дори на закоравели нацисти, а злокобното му наследство пуска метастазите си чак до наши дни, когато най-страшните оръжия вече не са танкове и пушки, а вируси и бактерии.

Няколко души, начело с един от тримата водачи на култа Сурлу или "Светлина Божия", са убити, останалите са изчезнали мистериозно. В тайно мазе под имението на сектата е открита модерна лаборатория, в която никой не знае какво е било разработвано, но очевидно е било достатъчно важно, за да струва няколко човешки живота. И кой, по дяволите, е Пер Улсен, който сякаш държи всички отговори, но дори не е сигурно, че някога е съществувал?!...

Отначало всичко като че ли сочи към вендета между религиозни екстремисти, но нещо не пасва. Фредрик Байер и новият му партньор от специалните служби Кафа Икбал искат да са сигурни, защото религиозният въпрос е сред най-чувствителните в едно общество, което живее със страха от атентати и екстремизъм. Както и подозират, разследването скоро поема в нова и още по-тревожна посока.

А някой непрекъснато им диша във врата и това не са журналистите, нито шефовете им, които имат нужда от оправдание за липсата на категорични резултати. Някъде в сенките дебне едно чудовище без лице, без съвест и без скрупули, но пък с ясна цел. Да заличи дори спомена за едно безумие, започнало преди десетилетия, когато група учени основават своето малко "Виенско братство" и започват най-мащабното в човешката история изследване на расовите особености сред хората. Но чудовището е само инструмент, макар и плашещо съвършен. Някой друг там в мрака го държи и насочва.

Ако сте от почитателите на класическите истории на ужаса, с всичките им кървави подробности, тази ще ви хареса. В противен случай може би ще ви се наложи да попрескочите тук-там някой и друг абзац, колкото да не сънувате кошмари с човешки черти. И все пак това е една по своему красива история със страхотни и страховити сцени, които докосват тънки струни в душата на читателя. Напрежението е постоянно, атмосферата – подобаващо скандинавска и мрачна, почти готическа.

"Виенското братство" е дебютния роман на норвежкия журналист и писател Ингар Йонсрюд и книга първа от трилогията за комисар Фредрик Байер. Появата му възвестява раждането на един нов, свеж и изключително талантлив глас на скандинавския литературен небосклон. Още с излизането си през 2015 г. се превръща в бестселър, а правата за издаването му вече са продадени в над 20 страни.


По публикацията работи: Гергана Панова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00