Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Норвежкият бестселър "Виенското братство"

Снимка: Радио Видин

Всичко започва като най-обикновен случай на изчезнал човек. Анете Ветре е дъщеря на втората по власт жена в управляващата партия на Десните в Норвегия. Майка ѝ Кари Лисе Ветре не се е чувала с нея от половин година и очевидно проблемът не е само в това, че Анете – интелигентна, но доста объркана млада жена – е станала част от религиозен култ, проповядващ смущаващи неща, а с нея е четиригодишният ѝ син Вилям.

Разследването поема полицейският комисар Фредрик Байер. Изчезнал човек? Колко пък да е сложно? Последното нещо, от което има нужда Фредрик, е тежък случай, докато се бори с паническите си пристъпи и спомена за смъртта на най-малкия си син и се опитва да убеди служебния психолог, че е в състояние да си върши работата. Едва озовал се на бюрото на Фредрик обаче, случаят с изчезналата Анете излиза от контрол. Превръща се в преследване на необяснимо брутален убиец и в издирване на изчезналите членове на чудовищен култ, проповядващ края на света и провеждал безумни експерименти в областта на расовата чистота, чието начало се губи някъде в годините на Втората световна война, когато националсоциализмът на Хитлер се опитва да отрови основите на човешката цивилизация. В разгара на войната един норвежки вариант на доктор Менгеле има амбиции, способни да изправят косата дори на закоравели нацисти, а злокобното му наследство пуска метастазите си чак до наши дни, когато най-страшните оръжия вече не са танкове и пушки, а вируси и бактерии.

Няколко души, начело с един от тримата водачи на култа Сурлу или "Светлина Божия", са убити, останалите са изчезнали мистериозно. В тайно мазе под имението на сектата е открита модерна лаборатория, в която никой не знае какво е било разработвано, но очевидно е било достатъчно важно, за да струва няколко човешки живота. И кой, по дяволите, е Пер Улсен, който сякаш държи всички отговори, но дори не е сигурно, че някога е съществувал?!...

Отначало всичко като че ли сочи към вендета между религиозни екстремисти, но нещо не пасва. Фредрик Байер и новият му партньор от специалните служби Кафа Икбал искат да са сигурни, защото религиозният въпрос е сред най-чувствителните в едно общество, което живее със страха от атентати и екстремизъм. Както и подозират, разследването скоро поема в нова и още по-тревожна посока.

А някой непрекъснато им диша във врата и това не са журналистите, нито шефовете им, които имат нужда от оправдание за липсата на категорични резултати. Някъде в сенките дебне едно чудовище без лице, без съвест и без скрупули, но пък с ясна цел. Да заличи дори спомена за едно безумие, започнало преди десетилетия, когато група учени основават своето малко "Виенско братство" и започват най-мащабното в човешката история изследване на расовите особености сред хората. Но чудовището е само инструмент, макар и плашещо съвършен. Някой друг там в мрака го държи и насочва.

Ако сте от почитателите на класическите истории на ужаса, с всичките им кървави подробности, тази ще ви хареса. В противен случай може би ще ви се наложи да попрескочите тук-там някой и друг абзац, колкото да не сънувате кошмари с човешки черти. И все пак това е една по своему красива история със страхотни и страховити сцени, които докосват тънки струни в душата на читателя. Напрежението е постоянно, атмосферата – подобаващо скандинавска и мрачна, почти готическа.

"Виенското братство" е дебютния роман на норвежкия журналист и писател Ингар Йонсрюд и книга първа от трилогията за комисар Фредрик Байер. Появата му възвестява раждането на един нов, свеж и изключително талантлив глас на скандинавския литературен небосклон. Още с излизането си през 2015 г. се превръща в бестселър, а правата за издаването му вече са продадени в над 20 страни.


По публикацията работи: Гергана Панова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15