Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново увеличение на минималната заплата предлагат от КНСБ

И от началото на тази година, сме свидетели на редица политически процеси, които поставят под съмнение лесното излизане от настоящата финансова, икономическа, а в последно време и здравна кризаПоследната макроикономическа прогноза на БНБ за 2023 година предвижда нулев икономически растеж. Това означава, че ни чака трудна, както за бизнеса, така и за обикновения потребител, година. На този фон не бива да забравяме и инфлацията, която постави на преден план доста проблеми за решаване, коментира за Радио ВИДИН Радостина Ивчева от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ:


"Забелязваме, че през изминалата година инфлацията расте във всеки месец между17-18 и над 18 %, което автоматично води до много големи проблеми с покупателната възможност. Да, номиналните работни заплати растат, но съотнесена към инфлацията, реалната покупателна възможност на българина спада. Виждаме, че това се случва през всеки месец от изминалата година.


Като цяло, средната работна заплата за България по данни от ноември 2022 година е 1787 лева. За Видин тя е 1245 лева, което е едно от най-ниските средни заплащания за страната.


От друга страна, минималната работна заплата на фона на минималните работни заплати в Европейския съюз е в пъти по-ниска и дори увеличението ѝ до 780 лева, не би довело до много голяма промяна в покупателната способност.


Затова ние се обявяваме за още едно увеличение на минималната работна заплата в средата на годината до поне 850 лева. Също така настояваме и за необлагаем минимум, равен на размера на минималната работна заплата, което смятаме, че ще подпомогне покупателната способност на българските граждани...“  


Средната работна заплата във Враца е 1696 лева, а в Монтана – 1340 лева. За сравнение- в София тя е 2423 лева, а във Варна – 1625 лева.  


България не може, а и не бива да е страната с най-ниски доходи в ЕС. Вече има някакво осъзнаване за това, че не можем да продължаваме да сме държавата с най-ниските заплати, с най-ниските данъци и оттам, най-ниските пенсии. Да се надяваме, че политическата криза е към края си, защото много спешно трябва да се случат доста промени, които да помогнат на българина да се чувства на място в България, а не да търси препитанието си в чужбина, както вече избраха между 2.5 и 3 милиона българи, допълни Радостина Ивчева:


"Страната ни страда от много голяма трудова миграция. Изследване на "Алфа Рисърч" показва, че 11 области в страната са донори на работна сила за държави от ЕС. Около 5 на сто от населението във Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище и Хасково заминава зад граница. Това, на фона и на ниската раждаемост, води до проблеми на пазара на труда...


Със сигурност ни е нужна много по-добра социална политика. Нужна ни е подоходна политика, която повсеместно да доведе до нарастване на доходите, не само на минималната работна заплата. От ключова важност в момента е да бъде приет бюджет за 2023 година, тъй като удължаването на бюджета от миналата година на фона на инфлацията, която имаме, е неефективно и има редица сектори, които остават недофинансирани...


Всичко това води до натрупване на напрежение в населението, което е разбираемо."


България е в тежки кризи, особено видими през последните две години. Освен здравна, имаме и криза на осигуряването, която сега пенсионерите усещат най-осезаемо, защото те очакваха някакъв сериозен скок на техните доходи, което не се случи.


"Ние винаги сме се застъпвали за по-засилена социална политика на населението и нуждаещите се групи от него. Работим също и за изясняване на понятието "енергийна бедност“, за да могат хората по-лесно да се възползват от програмите, насочени към тях.“

Цялото интервю с Радостина Ивчева- в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48