Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една година след ремонта площадът в Берковица чака Акт 16

Снимка: Петя Генова


Цяла година площад "Йордан Радичков" в град Берковица чака да получи Акт 16. Ремонтът е завършен през декември 2021 година, но заради заведено следствено дело, е прекратена работата на Държавната приемателна комисия и обектът продължава да съществува със статут  "строителна площадка". Проблемът стигна и до Народното събрание. 


Според независимия общински съветник в Берковица Милован Жан Пантелев става въпрос за "скандално некачествен ремонт": 


"Към момента няма Акт 16, защото след многобройните ми сигнали вече има образувани няколко досъдебни производства относно самия обект и в момента работата на Държавната приемателна комисия е спряна със заповед, тъй като има вече и следствено дело... Открити са много нарушения във видимите части, които официално са отразени в доклад на държавната финансова инспекция. Говорим за актувани, приети, но реално неизвършени СМР (строително-монтажни работи- бел. ред.), в размер на 60 хиляди лева, като това са открити несъответствия само от видимите части на обекта. Тепърва предстоят експертизи, които ще доказват има ли бетон, подложки, арматури и всичко, както е описано в количествено-стойностните сметки... Аз съм основен свидетел, нещата се задълбочават..."


Въпросът беше поставен пред министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от народния представител от Монтана Петър Петров, по време на заседание на 6 януари: 


"Прекратена е процедурата по издаване на разрешение за въвеждане в експлоатация на този строеж поради установени нередности в хода на строежа и поради обстоятелството, че тече проверка в прокуратурата- това каза министър Шишков на мой въпрос... Резултатите и констатациите в докладите говорят за много нарушения- доклади на държавните институции, които са правили в последната година проверки на Община Берковица... Има доклади, които говорят за разлика между това, което е трябвало да бъде като качество на ремонта и това, което е извършено..." 


Според кмета на Берковица Димитранка Каменова обвиненията са неоснователни, очаква се отговор и от Окръжна прокуратура-Монтана:


"Община Берковица приключи успешно проекта преди 1 година- началото на декември 2021 година. От декември 2021 до април 2022 година Община Берковица входира три пъти в ДНСК (Дирекция за национален строителен контрол- бел. ред.)- София документи за издаване на заповед за Държавна приемателна комисия или за отказ. Това не се случи. Община Берковица заведе на 27 май дело срещу ДНСК, октомври приключи делото, решението влезе в сила, в полза на Община Берковица. Първата заповед за приемателна комисия беше за дата 7 декември, състоя се, прегледаха се всички документи, в края на месец декември беше насрочена втора дата и поради жалби на общинския съветник Милован Жан Пантелев, в която се излагат по негово усмотрение верни или неверни твърдения, по предложение на ДНСК-София и всички членове на комисията, които участвахме в приемателната комисия, се изпрати писмо към Окръжна прокуратура - Монтана, в което искаме да ни каже има или няма доказателства за извършване на строителни дейности, които не отговарят съгласно ЗУТ (Закона за устройство на територията- бел. ред.)  и за некачествено изпълнение. На база на това писмо приемателната комисия в момента спря работата си като такава. Чакаме да излезе отговор и след това ще се съберем отново на приемателна комисия в Община Берковица..." 


В звуковия файл чуйте и позицията на министър Иван Шишков. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа" . "Устната хигиена и това да си мием зъбите,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30