Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над средната за страната е заболеваемостта във Видинско

Снимка: БГНЕС

Бързо нарастване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в някои от областите на страната отчита Министерството на здравеопазването. Във Видинска област също се наблюдава нарастване на случаите, като за  първата седмица на януари заболеваемостта е над средната за страната, обясни директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова:


„Заболяемостта във Видинска област през първата седмица на януари е 165 на 10 000. Средното за страната за същия период е 125 на 10 000, тоест ние сме над средното за страната. В същото време в сравнение с последните две седмици на декември се наблюдава едно бързо нарастване на случаите. Ние продължаваме да следим ежедневно броя на заболелите, много е важна и динамиката – с какви темпове нарастват болните, и тогава се предприемат и някакви мерки, като се наложи.“


Следи се заболеваемостта сред децата и учениците от Видинска област, обясни още д-р Цветанова:


"По принцип заболеваемостта сред най-малките – децата от 0 до 4 години, е най-висока. Прави впечатление, че за тази седмица, която цитирах, на второ място най-голяма е заболеваемостта в групата от 15 до 29 години, тоест това не са само посещаващи училища. На трето място са учениците от 5 до 14-годишна възраст. Все още няма подадени и сигнали за висок брой отсъстващи ученици поради заболяване. Регионалното управление на образование събира такива данни, вече е събрало за една седмица. По наша препоръка в края на седмицата отново ще бъдат събрани такива данни."


При такава заболеваемост би трябвало да се спазват хигиенни и организационни мерки – избягване на места с много хора, избягване на масови събирания, лечебните заведения е необходимо да спазват мерките, съгласно стандарта за вътреболнични инфекции, засилен сутрешен филтър в детските градини, обясни лекарят. 


"Ситуацията е много динамична, възможно е за няколко дни, до края на седмицата заболяемостта да нарасне така, че да бъдем изправени в предепидемични нива", посочи д-р Цветанова. 


Две училища в област Видин отчитат по-висок процент заболели, обясни Галя Павлова, временно изпълняваща длъжността началник на Регионалното управление на образованието. По думите ѝ заболеваемостта сред учениците в областта е 8%:


"По-висок процент заболели ученици има в СУ "Христо Ботев"- Белоградчик и СУ "Васил Левски" в Кула. Ако в една или няколко паралелки има много болни деца, директорът може да преустанови присъственото обучение само в тези класове и за учениците в тях. Имам предвид да се премине към обучение от разстояние в електронна среда, а за останалите ученици да се продължи присъственото обучение. Няма нормативно изискване за точно определен процент заболели ученици, за да може директорът да издаде такава заповед за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда."


Учебните заведения имат опит в организирането на учебния процес в ситуация на епидемия. Когато се вземе такова решение, училищата ще могат бързо да реагират, каза още Галя Павлова. 


Във видинското СУ „Цар Симеон Велики“ заболеваемостта за момента е нормална. Но при евентуално покачване на случаите и обявяване на епидемия е по-добре децата да си останат вкъщи, вместо да се премине към онлайн обучение, смята директорът Ирена Гъркова:


"При нас ситуацията е нормална, нямаме драстично повишаване на заболеваемостта, по 2-3 деца от паралелка, има паралелки, в които повече деца отсъстват, но като цяло за училището някъде под 10% са отсъстващите деца. Но ако се обяви епидемия, то тогава е по-добре в рамките на 2-3 дни, със събота и неделя, включително децата да останат вкъщи, но е краят на срока, така че би трябвало това да се обмисли добре. Онлайн да учим с над 30% болни деца е също така безсмислено, защото ако децата са болни, те няма да учат така или иначе."


Ситуацията е динамична. Какво ще бъде развитието ѝ ще стане ясно още до края на седмицата, когато образователните и здравните власти ще отчетат актуалните стойности на заболеваемост и ще преценят необходими ли са допълнителни мерки за ограничаването ѝ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47