Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерден- единственото село в България, домакин на световно първенство

16
Снимка: Радио Видин Архив

Монтанското село Ерден е единственото в страната, което е било домакин на световно първенство. През 2018 година това малко селце в Северозапада прикова погледите на любителите на парашутизма от цял свят. Защото тук, при отлична организация и условия, беше проведено 35-ото Световно първенство по парашутизъм. При това Ерден беше предпочетено за домакин на тази голяма спортна проява пред известен курорт в Австралия, разказа тогава Ани Стаменова, състезателка от националния ни отбор, а заедно със съпруга си- и собственик на летището в Ерден.

Но това не е единствената забележителност тук.

До неотдавна се е смятало, че Ерден води началото си от средата на 18 век. Последните изследвания обаче на учени от БАН, доказват началото му много преди това. Предположенията за възникването на селото са много, но е факт, че тук има останки от римска крепост и дори артефакти от езическите времена.

"В началото на селото се намира крепостта "Калето“. Тя е имала две кули, но всичко това вече е почти разрушено... Преди години са искали да използват камъка от градежа, но всичко това вече е спряно, защото трябва да помним миналото си. Крепостта е проучвана през годините, но е имало и доста иманярски набези, които са се отразили зле на вида ѝ. Доста е разкопано. Сега иманяри няма, но пък и аз следя да не се съсипва вече нищо там...“, обяснява кметът на селото Еленка Василева. Тя е на този пост пети мандат, управлява успешно селото от 20 години и познава добре живота тук.

„Нашето село е съвсем близо до Монтана, въпреки че сме в община Бойчиновци. Тук е спокойно, има и работа за хората. Имаме месопреработваща фирма с колбасарски цех, където доста хора работят. Имаме също фирма за добив на инертни материали и асфалтова база, които също предлагат работни места. Безработицата в селото е доста ниска. В момента при мен има само две лица, които работят по 14 дни по програма. По програмата пък за младежката безработица има 4 лица. Тези хора работят по хигиенизиране на селото, косат тревата през лятото, зимата пък чистят снега, справяме се.  

Заради близостта ни до Монтана имаме и много удобна транспортна връзка- 10 влака в посока Бойчиновци, 10 – в посока Монтана. Автобуси също има и това улеснява хората от селото, които работят в града, който се намира само на 7 км.

Живее се спокойно тук. Мога да кажа, че от десетина години имаме нулева престъпност, нямаме кражби в селото. Тук е и мястото да кажа, че работим перфектно с Полицейски участък- Бойчиновци.

През миналата година асфалтирахме две улици, сега работим по още една, която е доста дълга. Направиха се 500 м тротоари на входа на селото, което доста улеснява хората, защото предходната година сменихме ВиК мрежата по главния път и доста се поразби теренът. Надявам се да довършим тротоарите през цялото село, което е доста дълго- 3 км.  

През 2013 година площадът на селото бе изцяло обновен, ремонтира се и сградата на читалището. Възстановихме и храма, който сега се посещава от местните жители. Участваме във всички възможни проекти, които ни се предлагат.

Можем да се похвалим и със спортните си отбори- тук имаме два футболни отбора и два стадиона. Имаме също и много модерен спортно – летателен център, където през 2016 година имаше Европейско първенство по парашутизъм, а през 2018-а и Световно първенство. От Румъния дойде и фирма, която предостави балони за разходка на района по въздух. Децата се возеха дори безплатно...

Имаме си магазини, имаме и прекрасно заведение за отдих и почивка, в което има също детска площадка и малък зоокът. Заведението е избрано от пенсионерите ни за свой клуб, където се събират на кафе и раздумка...

В селото всеки ден идва лекар, а моите врати са винаги отворени за жителите на селото, чиито проблеми се стремим да решаваме заедно...“

Разговорите с кмета на Ерден, Еленка Василева, секретаря на читалище "Светлина 1934“ Нина Маркова и мненията на местни жители за живота и възможностите за бизнес тук- в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00