Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

"Кръвни братя" - едно оптимистично четиво

Снимка: Радио Видин

В "Кръвни братя" – дебютния роман на норвежкия писател Ингвар Амбьорнсен, две уплашени момчета на средна възраст наскоро са се нанесли да живеят заедно в общински апартамент в Осло. Вероятно се досещате, че и двамата имат сериозни проблеми, но са готови да дадат всичко от себе си, просто не точно сега, ако е възможно. Току-що са напуснали социална институция, станали са кръвни братя случайно заради една счупена бутилка със сироп от бъз и се страхуват от всичко. Страхуват се дори да излязат от вкъщи или да вдигнат телефона например. Една горчиво-сладка история за плахи приятелства, пържоли с масло и сметанов сос и поезия в кисело зеле.

Двамата доскоро са били настанени в клиниката Брьойнес за хора с психични заболявания заради неспособността си да се справят с реалността. Тридесет и пет годишният Елинг изпитва затруднения да се съвземе след смъртта на майка си, която цял живот го е обгрижвала може би повече от необходимото, докато малко по-възрастният Хел Бярне просто иска да убие родителите си без да се впуска в подробности защо.

Елинг е интелигентен, но изпитва ужас от социални контакти. А сега е твърде съсредоточен в задачата да разшири социалните си контакти и да влезе в контакт с реалността, която е поизгубил в последно време. За него нещата често пъти са или черни, или бели и нищо по средата. Харесва реда и изпада в паника от мисълта да наруши правилата. Но най-много от всичко му се иска да натрие носа на социалния работник Франк.

Хел Бярне пък е мълчалив, простодушен, пристрастен към импулсните еротични телефони и храната и не вярва в необходимостта от лична хигиена и смяната на бельото.

Но сега двамата са навън, в реалния живот и се налага да се научат да се справят сами, макар и под надзора на Франк, който ги посещава на всеки две седмици. И за двамата животът е плашещ, но поносим на приемливо малки порции. Недодяланият Хел Бярне поема готвенето, докато интелектуалецът Елинг управлява скромните доходи от пенсиите на двамата. Е, отначало има проби и грешки. Например когато остават почти без пари за цял месец след като подхождат твърде ентусиазирано към еротичните телефони. Постепенно обаче се установява някаква рутина, в която започват да се чувстват почти удобно. Само да не беше Франк с вечните му опити да ги социализира като ги влачи по пицарии и ресторанти!

В историята, която ни разказва, Ингвар Амбьорнсен ни показва света през очите на Елинг – един норвежки вариант на Форест Гъмп с отклонение от аутистичния спектър, който се страхува буквално от всичко. Много романи, в които се засяга проблемът с психичното здраве на съвременния човек, описват пропадането в бездната. Този е различен. Авторът очевидно изпитва симпатии към тази малко смахната двойка… добре де, доста смахната двойка… което не му пречи от време на време приятелски да ги взема на подбив и да се шегува с обремененостите им, които очевидно не са една и две. Междувременно двамата главни герои наистина опитват, всеки според възможностите си, и често пъти успяват да намерят пътя към човешката раса, превръщайки се в почти нормални хора. Не без помощта на малкото си, но разбиращи приятели, които се появяват в живота им. Като наивната, но безкрайно добродушна чистачка в болницата Райдюн Нордслетен, чиято поява сякаш събужда за живот двамата самотници и ги изкарва от сигурността на доброволната им изолация. Също и стария чешит с аристократично излъчване Алфонс Йоргенсен, впечатляващо ерудиран по отношение на съвременната норвежка поезия. Те сякаш са първите хора, които не се вторачват в странностите на Елинг и Хел Бярне, а ги намират за напълно поносими и дори нормални. Може би защото сами те имат своите лични предизвикателства, с които се борят.

И докато Хел Бярне се учи да си сменя бельото заради плахата връзка, която започва с бременната от някакъв испанец Райдюн Нордслетен, из улиците на Осло се появява един тайнствен ъндърграунд-поет – поетът на киселото зеле, чиито стихове започват да живеят сред кутиите с кисело зеле в хипермаркетите, по вратите на тоалетните в пицарии, барове и ресторанти, по перилата на стълбища и на всякакви неочаквани неща. Проблясват като куршуми, изстреляни по самотата и безнадеждността на ежедневието. Забиват се като искрящи кристали от мъдрост право в окото на късметлията, имал шанса да ги види пръв.

"Кръвни братя" е един оптимистичен разказ за това как дори най-недодяланите и привидно увредени човешки същества могат все пак да надмогнат себе си, да предизвикат всички свои страхове и да излязат победители в малките си човешки битки. Като например да отидат на поетично четене в бар, пълен с непознати. Или да помогнат на припаднала бременна жена. Или просто да отидат на ресторант без придружител и дори да говорят с непознат в тоалетната. Един роман за невидимите хора и борбата им да се впишат, за малките крачки към реалността, за различните измерения на смелостта, за приятелството и за момента, в който решаваш, че е време да си вземеш котка. Или две котки. Да напуснеш уюта на собствения си пашкул, за да предизвикаш самия живот, като просто изядеш една пържола в любимия си ресторант "При Ларсен", в който влизаш за пръв път.


По романа "Кръвни братя" е заснет филмът "Елинг", номиниран за "Оскар" за най-добър чуждестранен филм през 2001 г., който е и една от най-хитовите ленти в историята на норвежкото кино.


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00