Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

"Кръвни братя" - едно оптимистично четиво

Снимка: Радио Видин

В "Кръвни братя" – дебютния роман на норвежкия писател Ингвар Амбьорнсен, две уплашени момчета на средна възраст наскоро са се нанесли да живеят заедно в общински апартамент в Осло. Вероятно се досещате, че и двамата имат сериозни проблеми, но са готови да дадат всичко от себе си, просто не точно сега, ако е възможно. Току-що са напуснали социална институция, станали са кръвни братя случайно заради една счупена бутилка със сироп от бъз и се страхуват от всичко. Страхуват се дори да излязат от вкъщи или да вдигнат телефона например. Една горчиво-сладка история за плахи приятелства, пържоли с масло и сметанов сос и поезия в кисело зеле.

Двамата доскоро са били настанени в клиниката Брьойнес за хора с психични заболявания заради неспособността си да се справят с реалността. Тридесет и пет годишният Елинг изпитва затруднения да се съвземе след смъртта на майка си, която цял живот го е обгрижвала може би повече от необходимото, докато малко по-възрастният Хел Бярне просто иска да убие родителите си без да се впуска в подробности защо.

Елинг е интелигентен, но изпитва ужас от социални контакти. А сега е твърде съсредоточен в задачата да разшири социалните си контакти и да влезе в контакт с реалността, която е поизгубил в последно време. За него нещата често пъти са или черни, или бели и нищо по средата. Харесва реда и изпада в паника от мисълта да наруши правилата. Но най-много от всичко му се иска да натрие носа на социалния работник Франк.

Хел Бярне пък е мълчалив, простодушен, пристрастен към импулсните еротични телефони и храната и не вярва в необходимостта от лична хигиена и смяната на бельото.

Но сега двамата са навън, в реалния живот и се налага да се научат да се справят сами, макар и под надзора на Франк, който ги посещава на всеки две седмици. И за двамата животът е плашещ, но поносим на приемливо малки порции. Недодяланият Хел Бярне поема готвенето, докато интелектуалецът Елинг управлява скромните доходи от пенсиите на двамата. Е, отначало има проби и грешки. Например когато остават почти без пари за цял месец след като подхождат твърде ентусиазирано към еротичните телефони. Постепенно обаче се установява някаква рутина, в която започват да се чувстват почти удобно. Само да не беше Франк с вечните му опити да ги социализира като ги влачи по пицарии и ресторанти!

В историята, която ни разказва, Ингвар Амбьорнсен ни показва света през очите на Елинг – един норвежки вариант на Форест Гъмп с отклонение от аутистичния спектър, който се страхува буквално от всичко. Много романи, в които се засяга проблемът с психичното здраве на съвременния човек, описват пропадането в бездната. Този е различен. Авторът очевидно изпитва симпатии към тази малко смахната двойка… добре де, доста смахната двойка… което не му пречи от време на време приятелски да ги взема на подбив и да се шегува с обремененостите им, които очевидно не са една и две. Междувременно двамата главни герои наистина опитват, всеки според възможностите си, и често пъти успяват да намерят пътя към човешката раса, превръщайки се в почти нормални хора. Не без помощта на малкото си, но разбиращи приятели, които се появяват в живота им. Като наивната, но безкрайно добродушна чистачка в болницата Райдюн Нордслетен, чиято поява сякаш събужда за живот двамата самотници и ги изкарва от сигурността на доброволната им изолация. Също и стария чешит с аристократично излъчване Алфонс Йоргенсен, впечатляващо ерудиран по отношение на съвременната норвежка поезия. Те сякаш са първите хора, които не се вторачват в странностите на Елинг и Хел Бярне, а ги намират за напълно поносими и дори нормални. Може би защото сами те имат своите лични предизвикателства, с които се борят.

И докато Хел Бярне се учи да си сменя бельото заради плахата връзка, която започва с бременната от някакъв испанец Райдюн Нордслетен, из улиците на Осло се появява един тайнствен ъндърграунд-поет – поетът на киселото зеле, чиито стихове започват да живеят сред кутиите с кисело зеле в хипермаркетите, по вратите на тоалетните в пицарии, барове и ресторанти, по перилата на стълбища и на всякакви неочаквани неща. Проблясват като куршуми, изстреляни по самотата и безнадеждността на ежедневието. Забиват се като искрящи кристали от мъдрост право в окото на късметлията, имал шанса да ги види пръв.

"Кръвни братя" е един оптимистичен разказ за това как дори най-недодяланите и привидно увредени човешки същества могат все пак да надмогнат себе си, да предизвикат всички свои страхове и да излязат победители в малките си човешки битки. Като например да отидат на поетично четене в бар, пълен с непознати. Или да помогнат на припаднала бременна жена. Или просто да отидат на ресторант без придружител и дори да говорят с непознат в тоалетната. Един роман за невидимите хора и борбата им да се впишат, за малките крачки към реалността, за различните измерения на смелостта, за приятелството и за момента, в който решаваш, че е време да си вземеш котка. Или две котки. Да напуснеш уюта на собствения си пашкул, за да предизвикаш самия живот, като просто изядеш една пържола в любимия си ресторант "При Ларсен", в който влизаш за пръв път.


По романа "Кръвни братя" е заснет филмът "Елинг", номиниран за "Оскар" за най-добър чуждестранен филм през 2001 г., който е и една от най-хитовите ленти в историята на норвежкото кино.


По публикацията работи: Гергана Панова
Вижте още

Най-дългото речно модно ревю - мечтата на една видинчанка

Максимата "Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му" е толкова на мястото си, когато става дума за хора като  Вяра Бориславова . Тя е родом от Видин, а модата я влече откакто се помни. Първият ѝ стайлинг е през 1983 г. Първата дреха шие на   13 години.  Една година по-късно вече прави рокли на съученичките си, а  пред дома ѝ се..

публикувано на 27.03.23 в 16:00

Какво представлява пародонтитът

Пародонтоза или пародонтит е възпаление на венците, което се задълбочава и се свързва с губене на костно вещество. Това обясни в „Час при зъболекаря“ д-р Олга Папушева , лекар по дентална медицина от Видин и добави, че с напредване на заболяването зъбите започват да се разклащат и може да се стигне до загуба на всички зъби: „Зъбите започват..

публикувано на 27.03.23 в 15:54

Великденската трапеза - колко ще ни струва

Наближава Великден и няма как да не си зададем въпроса  колко ще ни струват подготовката за празника и традиционните за трапезата на този ден храни - яйца, козунак, агнешко и зелена салата. От Съюза на птицевъдите в България не се ангажираха с точна прогноза дали ще има поскъпване на яйцата преди Великден.  Един брой към момента струва 40..

публикувано на 27.03.23 в 13:04

За видинския театър - с любов

Днес, 27 март, отбелязваме Световния ден на театъра . Датата е избрана през 1961 година на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 година.  Видинските театрали репетират новата постановка "Торба с хитрости" от Панчо Панчев на професионалния си..

публикувано на 27.03.23 в 13:00

"Неделник" от 26 март 2023 година

Какво да очаквате в новият "Неделник" ? Преглеждаме старите видински вестници за начало. И следва Георги Костодинов - Гогата . С нашият приятел от Чипровци  си говорим за Деня на поезията и неговото гостуване в училище "Петър Парчевич", където той предизвика интереса на децата към вълшебството поезия. И за едни буфосинхронисти от миналото също..

публикувано на 26.03.23 в 13:57

Този род излиза с пост и молитва

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно -  свети Йоан Лествичник . С Божията помощ продължаваме поста или..

публикувано на 26.03.23 в 08:00

Четиво за живота и нравите в Българския северозапад

Вероятно вече сте срещали д-р Йордан Иванов. Може би на живо, в качеството му на лекар, ако сте имали път към Лом, или тук, в ефира на Радио Видин и времето за книги, когато се превърне в писател. Миналата седмица се запознахме с романа му "Денят на Северозапада", където един учител за малко да събори държавата, а днес ще надникнем в..

публикувано на 24.03.23 в 17:15