Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилен интерес към санирането на жилищни сгради в Северозапада

Снимка: Радио Видин

Голям интерес към процедурата за енергийното обновяване на жилищния фонд отчитат от Община Берковица. Преди ден се проведе третата информационна среща, на която кандидатите имаха възможност да зададат своите въпроси и го направиха, обясни кметът на общината Димитранка Каменова:


"Наистина голям интерес имаше от много хора от община Берковица. Бяхме изпратили писма към всички председатели на регистрирани сдружения на територията на община Берковица. Имаше много въпроси, много разяснителни неща по това, което предстои, по документите, които трябва да представят при нас. Така че, надяваме се, да бъде една успешна кампания и да успеем да оползотворим целия ресурс, който е заделен от нас, а именно 15 милиона лева."


Димитранка Каменова припомни, че в момента се изпълняват три проекта за 4,5 млн. лева, с които ще бъдат обновени 8 сгради, и изрази надежда, че финансирането от 15 млн. лева ще стигне за поне още 20 сгради в Берковица.


Едно сдружение е подало вече документите си за участие в процедурата. Очаква се до 10 дни да постъпят заявленията и на други собственици.


По повод изискването за извършване на обследване за енергийна ефективност и техническите характеристики на сградата кметът на Берковица коментира:


"Наистина е пречка това, което трябва да заплатят, защото все пак ние живеем в Северозапада. Но не можем да говорим, както в по-големите общини, че можем да подпомогнем с решение  на Общинския съвет, защото не разполагаме с такъв ресурс, пък и всички знаем, че няма бюджет за тази година. Но виждам интерес в хората, виждам, че биха се случили нещата. Да, трябва да има малко инициатива от тях и наистина смятам, че ще имаме доста заявления.“


В община Видин процедурата по кандидатстване също е в ход. Всички желаещи собственици на многофамилни жилищни сгради могат да започнат подготовката на документи и подаването им. От Община Видин апелират сдруженията на собствениците да подават своевременно заявленията за участие в процедурата и придружаващите ги документи, за да може служителите на администрацията да извършат необходимите проверки и други подготвителни дейности, свързани с подаването на проектното предложение.


Крайният срок за подаване на заявленията е 10 май. При непълен пакет документи, неизрядно попълнени образци и др. Общината не се ангажира, че ще успее да подаде проектното предложение в срока, който е до 31 май тази година и съответното заявление ще бъде подадено през втората покана на процедурата, където безвъзмездната финансова помощ е 80 % и останалите 20% ще бъдат поемани от сдружението на собствениците.


В отговор  на Радио ВИДИН от Общината посочиха кои дейности са допустими, кои не са и кои са съпътстващите дейности, които ще бъдат финансирани по процедурата. 


След изпълнението на енергоспестяващи мерки сградите трябва да постигат клас на енергопотребление „В” или по-висок. Задължително изискване е в многофамилната сграда да се постигне минимум 30% спестяване на първична енергия. В случай, че това не бъде изпълнено всички получени средства подлежат на възстановяване.


От общинската администрация обръщат внимание и на това, че при възлагане на обследвания за енергийна ефективност и за установяване на техническите характеристики на сградите, Община Видин трябва да се съобрази изцяло със Закона за обществените поръчки, което отнема много повече време и съществува голяма вероятност да не се  вмести в предвидения срок за кандидатстване по процедурата. Има заявен интерес от страна на сдружения на собственици, които сами си подготвят техническата документация съгласно изискванията. Ежедневно Община Видин оказва методическа помощ на заинтересованите сдружения, така че да подпомогне процеса на кандидатстване и да бъде в полза на гражданите.


До края на месец януари местната управа ще организира и проведе информационна среща с председатели на сдружения и домоуправители на многофамилни жилищни сгради, на която ще бъдат представени и обсъдени изискванията и критериите, заложени в Насоките за кандидатстване по процедурата. Предстои да бъде обявена датата на срещата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47