Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вяра без дела е мъртва

Снимка: www.pravmir.ru

Неделята, в която се намираме днес е Петнадесета неделя след Неделя подир Въздвижение. Днешната неделя  е посветена на евангелското събитие – срещата на Господ Иисус Христос със Закхей, началник на митарите и богат за онова време човек.

Ние хората, много бързо и много лесно даваме оценка на поведението на някого, още повече ако знаем за неговия живот или за някаква негова постъпка. И в тази случка със Закхей – бирника или човека, който е събирал данъци, фарисеите много бързо и лесно отсъждат, когато Христос казва на този човечец, който за да го види се кача на една смокиня, тък като бил нисък: "днес трябва да вечерям в дома ти". Казват: "Отби се при грешен човек". Та нали те – фарисеите, не общуват с грешници. Те се пазят от всеки грях, те изпълняват Моисеевия закон, те са праведни хора… Но уви, Божият съд не е като човешкия. Оказва се, че Христос дава по-голямо предпочитане на грешника, според фарисейския критерий, отколкото на добрите, чистички външно, праведни фарисеи.

Христос вижда дълбоко в сърцето, той вижда всяко трептене на човешката душа и оценява точно този стремеж и прави така, че по всякакъв начин да даде на човека възможност за спасение. А бедният човек - човекът, затънал в тинята на греховете си, трябва само да си признае че е допуснал грешка, че е престъпил Божия закон, че е постъпил неправилно. От човека се иска покаяние – искрено и чистосърдечно и тогава става великото чудо на възвръщаното на първото състояние на чистота в живота на човека. Състоянието, което преживява и Закхей, когато усеща силата на всеопрощаващата Божия милост. Той е готов да върне четворно на всеки, когото е оскърбил несправедливо.

Стремежът за Правдата в сърцето на човека никога няма да престане, но тъй като е много трудно достижим в моя собствен живот, аз прехвърлям тази борба в живота на човека срещу мен и много бързо и лесно обвинявам и упреквам, и изисквам от този срещу мен да се поправи, да се промени. А истински силен е този, който се опитва да промени себе си, според закона на Иисус Христос и да не прехвърля духовната битка, която трябва да води със себе си върху човека срещу него!

В рубриката "Съвременна Библия" – "Не само с хляб ще живее човек, но с всяко Божие слово!", казва Христос! Относно хляба нещата са ясни. Чрез процес на метаболизъм той достига и храни живота на всяка клетка в човешкият ни организъм. Това не може да се каже за Божието Слово. И все пак Исус твърди: "Не само с хляб ще живее човек, но с всяко Божие слово!" Може ли човек да изпита глад за Божието Слово? Може би. Здравите хора огладняват.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Млади хора направиха карта на Ослен Криводол

Оригинална указателна карта на Ослен Криводол създадоха млади хора във врачанското село. Картата съдържа 20 важни обекта за населеното място. Тя е изработема от Невена Йовчева, с помощта на художничките Мария Георгиева и Рая Павлова. По професия Невена е педагог. Казва, че привлича съмишленици и полага усилия, заедно с приятеля..

публикувано на 21.03.23 в 14:30

Фермери от Врачанско: Предстоят фалити на зърнопроизводители

Фермери в Северозапада са застрашени от фалити заради безконтролния внос на чуждо зърно. Един от най-печелившите бизнеси в региона през последните години е застрашен от безконтролното заливане на пазара с жито и ечемик, овес и царевица, и слънчоглед от Украйна и Турция. Чуждата продукция подбива произведеното от родните фермери, като ги принуждава..

публикувано на 21.03.23 в 14:15

Деца от Монтана спечелиха награди в национален конкурс за рисунка

Три деца от студио "Рени арт" в Монтана получиха награди в конкурса за детска рисунка „Символи на времето“. Десетгодишният Мартин Димитров е на първо място, Елица Петрова , на 11 години, се нарежда на второ място, 9-годишната Ивайла Георгиева зае третото място в тяхната възрастова група.  Конкурсът "Символи на времето" се..

публикувано на 21.03.23 в 13:05

Яна Иванова: За да си актьор в кукления театър, трябва да обичаш работата си

На днешния 21 март празнуват всички, отдадени на едно от най-старите изкуства в света, а именно - кукления театър . Датата е обявена за Световен ден на кукления театър през 2003 година с цел да се популяризира кукленото изкуство.  И това се случва, казва за  Радио ВИДИН  актрисата  Яна Иванова , която е най-новото попълнение на Държавен куклен..

публикувано на 21.03.23 в 12:04

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10