Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди Бабинден: Майки и баби от Неговановци за къпането на новородено

10
Снимка: Радио Видин

Народният празник Бабинден, който се отбелязва на 21 януари, е последният от поредицата, свързана с ритуално къпане. Както е известно, това е ден за почит към бабите – акушерки. В миналото те обикаляли домовете, в които са бабували през годината, къпели или напръсквали с вода децата и ги благославяли. На свой ред младите майки поливали на бабата да си измие ръцете и я дарявали с кърпа и сапун с пожеланието да се раждат по-лесно бебетата. 


В наши дни баби – акушерки няма, затова във видинското село Неговановци решиха да отбележат празника като разкажат за къпането на бебетата в миналото и сега. Четири поколения жени от семейство Лападатови споделиха опита си. Най-възрастната от тях е баба Райна, на 84 години. Тя е отгледала две деца, а сега се радва на малката Мария, на която е прапрабаба. Разказва, че навремето кръстницата къпела бебето до 40-ия ден.


„Първо мошиките /кръстниците/ са ги къпали с мас. Мажеха си ръцете с мас, друго не. До 40 дни само с вода и мас. Пелени не е имало толкова. Късахме някакви мъжки ризи, които са били по-скъсани. А за пелени сме взели одеяла. На мошиката купувахме обувки. Давахме им престилки, с които да ходят и да знаят хората, че са мошики.“


Снахата на баба Райна – Агнеса, е отгледала две деца, а съвсем наскоро, на 59-годишна възраст, става прабаба и помага в отглеждането на 4-месечната Мария.


"По наше време беше малко по-подобрено. Пак с пелени повивахме дечицата. До 40 дни идваше кръстницата всяка вечер. Тогава до 1 годинка бебето се къпеше  и сутрин, и вечер и до 40 дни бебето се повиваше изцяло. Кръстницата вземаше шише със светена вода и от нея всеки ден се сипваше малко, когато се къпеше бебето. Бабите мажеха главата на бебето с яйце. После се измиваше със сапун, защото шампоани и при нас не е имало."


Баба Ива е на 42 години. Когато била млада майка за бебетата вече имало специални продукти - шампоани, лосиони и т.н., които и тя самата използвала:


"От по-съвременните баби съм. Гледам да запазя това, което знам, въпреки че и аз съм прилагала много от нещата, които съм знаела от мама, от баба. Моите деца също са повивани, въпреки че малко съм ги повивала. Не съм ги къпала с мас, нито съм ги мазала. Предавам тези ценности, предавам всичко, което знам, и на децата си, те не го прилагат, но е хубаво да се знае от поколенията."


22-годишната Теодора – майката на Мария, също сподели как една съвременна жена се грижи за своето бебе. Тя коментира и тенденцията новородените да се къпят по-рядко, а не всеки ден, както е било преди:


„Къпя Мария всяка вечер. До 40 дни бабите я къпеха, защото честно казано, не смеех. Сега я къпем аз и мъжът ми със шампоан, сапун, олио за тяло... Не използваме мас, яйца... Знам всички тези неща, но не ги прилагаме. Въпреки че има хора, които го правят и няма нищо лошо в това. Сутрин не я къпя, но всяка вечер. Детето спи по-спокойно, когато е къпано, а и мисля, че от известно време знае, че трябва да се изкъпе, да яде и след това да заспи.“


През последната година в Неговановци са родени 6 бебета. За тях и за техните майки от читалището подготвят подаръци, които ще бъдат раздадени на Бабинден, разказа секретарят на културната институция Марияна Димитрова.


„Поела съм инициативата да дарявам всяка родилка с подарък, по този начин ще приобщя майките и дечицата, като пораснат, към нашата мисия да се запазят българските традиции. Тази година децата и техните майки ще дойдат и ще получат по един поздравителен адрес и по един подарък от нас, от читалището. Някога отдавна кметът на селото е разполагал с пари, сега кметовете не разполагат с такива и са дарували всяко дете, което се е раждало през годината. След като кметството няма такава възможност, решихме ние с малки подаръчета, но с много внимание да продължим тази традиция."


В Неговановци празнуват Бабинден и по нов, и по стар стил. На 8 януари са пресъздали ритуал по поливане на бабата-акушерка. На 21 януари ще се съберат и ще отбележат деня с гощавка и подаръци за младите майки от Неговановци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48