Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ще се съобрази ли Община Видин с възражения на граждани за ж.к. "Васил Левски"

Снимка: Радио ВИДИН

Проект за регулация и застрояване на ж.к. "Васил Левски" във Видин предизвика недоволство сред граждани. Като граници територията на квартала е заключена между следните улици:  бул. "Панония", ул. "Широка",  ул. "Цар Симеон Велики" и ул. "Акад. Стефан Младенов“. Точно до улица "Акад. Стефан Младенов" от години има обекти, които се водят временен базар. Собствениците им са подали писмени възражения и са се включили в подписка против предстоящите промени. Община Видин организира и публично обсъждане на окончателния проект на плана.


"Това обществено обсъждане е важно, защото то е началото на промяната, която сме замислили за целия град... Напрежението, което се породи за зоната, която аз ѝ казвам Бейрут- разхвърляни всякакви помещения, идеята е наистина, първо, във вече архитектурното оформление на тази зона да се отделят 20 или 30 хубави помещения. Най-вероятно Общината ще прецени дали да ги продаде тези петна преди и да задължи собствениците да извършат по архитектурния проект, който ще направим как да изглеждат всичките тези помещения, защото ако оставим всеки един от вас пак да упражнява своето така мислене в посока как да си направи помещенията отново ще сбъркаме. Другият вариант е ние да ги изградим, такова решение не сме взели, определено ви казвам и след това вече вие да се явите по съответния законов начин да си ги закупите. Лошото е, че Общината не може да обещае на никой, че той ще е собственикът на тези помещения “, каза на обсъждането кметът на Видин Цветан Ценков.


Най-съществено в разработката на Проект за регулация и застрояване на ж.к. "Васил Левски" е територията на бившия базар до ул. "Акад. Стефан Младенов". По действащия план от 1985-а година е заложен като имот с предназначение за пионерски дом. Предназначението отдавна е отпаднало и трябва да се изработи нов подробен устройствен план за тази зона, конкретизира се застрояването и в съседните застроителни места в тази зона, каза главният архитект на Община Видин Десислава Евгениева.


Възложено е на проектантски екип да изработи плана за застрояване и регулация- архитект Галя Антова и инж. Асен Цанков.


"По общия устройствен план този терен ни е предвиден за изграждане на търговски обекти и това е най-големият свободен терен в момента, който е общински. Той е с площ 5 декара. На него има изграден базар, който е построен от наематели през различни години по различен начин на строителство като временни обекти. Голяма част от тези обекти изобщо не работят и те са изградени в предната част към улица "Академик Стефан Младенов“, а зад гърба им пустее огромна територия, която е повече от половината площ. Общината иска максимално да се възползва от този терен и да построи според площта му нещо по-голямо. Идеята е да се построи един голям търговски обект, около който да се изградят и по-малки. Ние се съобразихме с изискванията и на наемателите, и на гражданите, които искат да има там и малки обекти. Затова предвидихме терени, в които да могат да се построят и по-малки магазини, които или Общината да ги построи и да ги отдава под наем или да ги построи и да ги продаде....“, обясни защо се предлагат промените арх. Галя Антова пред Анжела Каменова.


Предвиденото строителство е нискоетажно. Площта е около 2 декара, което е отделено за голям магазин. Останалата площ е за по-малки парцели. Предвидено е изграждане на нови улици, нови водопроводи и канали, които да ги обслужват. Зад търговските части на свободните общински терени, на които в момента има жилища с общински наематели, са предвидени петна за нови жилищни блокове и гаражи, допълни арх. Галя Антова.


"Тези предвидени 6 гаража, които искат да ги сложат, на "Илюшин" става въпрос, те ако сложат тези 6 гаража фактически паркинга ще го превърнат в улица и няма да има къде да се паркира...  Нашите възражения са за базара на "Академик Стефан Младенов". Аз имам там специално фризьорски салон, от 27 години съм там и сега нали искат да направят нещо красиво и хубаво. Ние също сме "за" да има, защото аз отдавна си мечтая да имам хубав салон с тоалетна. Но, това е проблемът, че тука не можем да се споразумеем- не ни ги предлагат на нас, незаконно било да ни ги предложат, ами чрез търг, пък на голям инвеститор да строи. И не може да споразумеем ние изобщо дали ще се доредим да си вземем от тези места, които сме обитавали... Защото ще го купи голям инвеститор и е такива като нас, малки,  до тука беше. Общината още не е решила дали парцелите ще се продават, дали тя ще строи. Нищо не разбрах от това обсъждане и това ми е не знам, сигурно за пети път къде идвам и нищо не разбирам. Тези семейства 25 години са се хранили от тука и в един момент идва някой голям инвеститор и тези семейства остават на улицата. И какво прави Общината? Взима парите на големия инвеститор, трие си ръцете и готово. Това било грозно, онова, целият град е грозен. На този град му трябва хората къде да работят, а не молчета, те са празни. Молчетата са празни... Никаква полза, нищо не можа да се разбере. Те си говореха за гаражите, а тук за "Академик Стефан Младенов" почти нищо не се разбра. Защото оставаме на пътя. Аз не мога да го преместя. Имам цех за безалкохолно, не мога да го преместя. Плащаме 25 години наем на пазара на Общината, определен от тях. Минаваме на търг, за три години договори за наем и всички са си редовни платци всеки месец. И сега искат да направят нещо голямо... Проблемните места са при блок 5, където в момента хората паркират автомобилите пред входовете Д, Е, З, Ж. На плана е дадено като улица, а на място е паркинг. Вярно, улицата по която вървят колите е по-тясна, но ако трябва да се разшири да се вземе малко от насипа до детската градина и може да се поразшири улицата, ако е необходимо. Но в случая цял живот хората така са минавали оттам, не виждам пречка да си остане паркингът, на който паркират едно 25-30 автомобила. Другото място е пред блок "Слава", мисля че "Слава" 1, пред детската градина, където автомобилите също паркират перпендикулярно на детската градина. С плана е дадено да паркират успоредно на детската градина, с което горе-долу се намаляват паркоместата наполовината...  “, заявиха граждани, които присъстваха на публичното обсъждане.


От пресцентъра на общинската управа поясниха, че "Общината ще има предвид всички възражения във връзка с проекта за ж.к. "Васил Левски" преди внасянето му за одобрение от Общинския съвет, стана ясно след обсъждането. Поради провокираното политическо и социално напрежение във връзка с проекта за Подробен устройствен план (ПУП) - План за регулация и застрояване за преструктуриране на ж.к. "Васил Левски", Община Видин уверява заинтересованите граждани, че ще разгледа и ще се съобрази с техните предложения и възражения, с оглед на бъдещата визия на тази територия. Намерението е цялата зона да придобие модерен облик, с комфортна жилищна среда и да бъде предоставена възможност на всички, които искат да развиват своя бизнес там, да работят в осъвременени условия."


Днес , 23 януари, изтича крайният срок, в който гражданите могат да направят възражения. Постъпилите възражения ще се разгледат от експертен съвет, който ще прецени кои от тях са основателни, за да бъдат направени промени. Преди внасянето на коригирания проект за разглеждане на заседание на Общински съвет – Видин, ще се организира второ обществено обсъждане, което ще бъде обявено публично и ще се даде възможност за подаване на нови възражения.


Цялата тема може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Синдикатите с нови искания за доходите

2432 лева са нужни за издръжката на тричленно семейство у нас, показва анализ на КНСБ за последното тримесечие на миналата 2022 година. Към настоящия момент 1351 лева на месец са необходими на един работещ, за да живее нормално. Над милион и 700 хиляди българи получават по-ниски възнаграждения и се налага да взимат решения от кое да..

публикувано на 30.01.23 в 10:45
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Невъзможно е БСП да работи с ГЕРБ

На 2 април ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от..

публикувано на 26.01.23 в 10:05

Инна Иванова, ПП: Бъдещето на Северозапада зависи от инвестицията в младите

На  2 април  ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от изявлението..

публикувано на 26.01.23 в 10:05
Петър Петров

Петър Петров, "Възраждане": Нашата цел е самостоятелно управление, защото сме единствената българофилска партия

На  2 април  ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от изявлението..

публикувано на 26.01.23 в 10:05

Двудетният модел все още е идеал за българското семейство

Двудетният модел остава най-предпочитаният от хората в репродуктивна възраст у нас, сочи изследване на Националния статистически институт (НСИ). И през 2021 г. преобладаващата част от мъжете и жените смятат, че семейството трябва да има две деца- 63,3%. Този дял обаче е значително по-нисък в сравнение с 2011 г., когато процентът е..

публикувано на 25.01.23 в 11:07

А сега накъде?

За пети пореден път в последните две години ще гласуваме за състав на Народно събрание. 48-ият парламент не успя да състави редовно правителство и партиите отново са в предизборен режим . С какви амбиции и послания тръгват към предстоящите предсрочни избори основните политически сили?         Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи последен опит..

публикувано на 24.01.23 в 13:27

Благово - селото без кражби и празни къщи

Село Благово се намира на 6 километра от Монтана. В близост е язовир „Огоста“, до който има асфалтов път. Селото е в състава на община Монтана. Първите заселници идват тук след разгрома на Чипровското въстание от 1688 г. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците. Първото му название е..

публикувано на 20.01.23 в 12:30