Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нямахме всички познания за управлението на държавата, но се учим от грешките си

Инна Иванова, ПП: Бъдещето на Северозапада зависи от инвестицията в младите

Партиите на статуквото ще се обединят

Снимка: БГНЕС


На 2 април ще дадем гласа си за пети път в последните две години.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание.

Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари, стана ясно от изявлението на държавния глава Румен Радев. 

С какви амбиции и послания тръгват към предстоящите предсрочни избори основните политически сили? Потърсихме за коментар Инна Иванова от "Продължаваме промяната", която е народен представител от Монтана.

Радио ВИДИН: Какви са проблемите на Северозапада, които правят най-силно впечатление, които се нуждаят от най-спешно решение и най-бърза реакция? Ситуацията и в трите града е сходна.

"Не е един проблем, за да го кажеш, така генерално да се изразя, но като започнем от проблемите с децата, проблемите с икономическия фактор за работна ръка и инвестиции, проблемите с водите в региона, проблемите с недовършените пътища, проблемите с липсата на лекарска помощ в малките населени места, проблемите с децентрализацията, организираността и равнопостановеността на децата, които учат в малките населени места, образованието даже. Във Видин донякъде е решено, имат университет. Във Враца се говори, че искат да се прави такъв, а в Монтана - Русенският отиде във Видин, а от МОН отчитат проблем, доколкото знам, че няма достатъчно университети и това не води до задържане на младежите. Ако трябва да започнем от самата нула да разрастваме района, как да подобряваме икономическата сфера в него, това което е основната, е образование и какво правим за младежите. Ако успеем да подобрим техния статус, техния начин на виждания и развитие на заобикалята ги околна среда, ако успеем да създадем условия те сами да искат да останат в своя регион, защото аз познавам и такива млади хора в Монтана, за което евала, защото много са малко, рядко са, учат се, участват в различни групи, в различни НПО организации, а това ги прави конкурентноспособни спрямо останалите деца от по-големите градове. Както казах, просто са изключително малко обаче. Трябва да се наблегне те да станат повече, което ще обърне самия фактор на това когато има ентусиазъм и повече знания от младите, които подрастват, защото рано или късно почват да водят региона, ако те са в съзнание с какво могат да допринесат и да направят в полза на региона - това ще доведе не до пълна промяна на икономическия фактор, но до някаква промяна, която впоследствие ще се усети спрямо икономиката. Това е едно от базовите неща: образованието и младите. След това следва икономическият фактор, който сега е в ръцете на нас големите. Това се обръща с инвестиции, дали държавата ще направи инвестиции, дали ще се създадат повече работни места, дали ще има инвеститор, дали пътищата ще бъдат подобрени, защото има села, в които дори няма питейна вода... Това е абсурдно. Не живеем в XVIII век. Въпреки че в предното правителство много настоявахме за най-различни реформи в тази насока, честно казано в малкото време, с което разполагахме, някак не се справихме с цялата бъркотия в държавата".

Радио ВИДИН: Вече веднъж управлявахте, дори започнахте програма за развитието на региона. Можем ли да очакваме, че ако спечелите изборите, да продължите да защитавате тази визия за бълграския Северозапад?

"Да. Естествено. Бих казала дори, че въпреки че в момента нямаме мнозинство и че не сме първа политическа сила, ние не сме спрели да работим по различни документи в Народното събрание, които да допринесат за промяна на текстовете, до промяна на икономическото състояние. Ние най-вероятно ще продължим да работим по нашата програма, която имаме. Естествено, учейки се в самата сфера в Народното събрание и въобще какъв е манталитетът и как работи системата в България се съобразяваме с част от нея, но там, където можем да променим, винаги натискаме".

Радио ВИДИН: Ние вече от 15-20 години слушаме, че всеки политик и партия са загрижени за нашия край, но това оставаха празни приказки отново и отново.

"Фактите са си факти. Кой каквото е казал, но това, което е налице, е налице. Не може да се избяга от направеното. Същото мога да кажа, че ще важи и за нас. Ако имаме друга такава възможност и не се направи нищо конкретно, това ще покаже, че и при нас така е било, но реално считам, че тази програма, в която ние се бяхме обединили заедно с Видин, Враца и Монтана, ние си работим, има различни доклади, които са относно региона, но ако някой се захване да ги чете, защото ние лично сме ги чели, работим си в самата партия вътрешно, те са адски много нещата, но трябва мнозинство за тази работа. Ние няма да можем да променим, осъзнаваме, че няма да можем да променим фактологията, ако нямаме мнозинство, а това идва от подкрепата на хората, тя пък идва от вярата. Ако са изгубили вярата, съответно ние няма да имаме тази сила. Ако не са я изгубили, вече тогава трябва да се действа. Ние си взехме така поука, че действията, които в предното правителство правихме, аз лично, това е мое мнение, не на цялата партия, но не сменяйки различни хора, които работеха в полза на ГЕРБ, а бяха част от различни агенции, директорски места в различните министерства и техните клонове, съответно нямаше такъв ефект. За съжаление, в България моделът не е като в Западна Европа, когато си добър в едно нещо, да бъдеш оставен. Ние така направихме тогава. За мен това беше грешка. Тази грешка - аз съм тази, която има това мнение, а не цялата партия, държа да се знае, въпреки че и те донякъде го отчитат като такава".

Радио ВИДИН: Като че ли се очертават предстоящите избори да бъдат битка между два лагера: ПП и ДБ срещу може би партиите от статуквото, за които е възможен общ фронт. 

"Смятам думите ви за достоверни. Ние сме в преговори с ДБ, това не е чуждо. Сега дали ще стигнем до споразумение за явяване заедно - това е въпрос на времето. Партиите на статуктовото от това, което виждам в кулоарите на Народното събрание, е че се подкрепят едни и други. Това се забелязва като тънка подкрепа и в изявите им по медиите. Аз очаквам по места ГЕРБ, ДПС и БСП да участват заедно на изборите".

Радио ВИДИН: По-младите, донякъде с право, не виждат вече смисъл в гласуването. Как бихте се обърнали към тези хора, които са изгубили вяра в системата?

"Да се обърнеш към тях е лесно, но да постигнеш ефект е най-трудната кауза, защото всеки си сърба попарата. Въпросът на задачата и към всички млади, които имат желание за промяна, ако те отчетат няколко от стъпките, които направихме, дори връзката с газа, аз знам че в нашия регион, в Северозапада, имам обратна връзка с детски градини, със семейства от ромски произход, които са доволни, че градините са безплатни, защото успяват да си оставят децата там. Това е предпоставка за това, че ще успеят да научат български език. Мен това ме радва, няма как да го изключа като постижение. Все пак за осем месеца сме имали 5-6 неща, по-разграничаващи се за хората в регионите. Друго нещо, което трябва да се вземе в предвид, е газовата връзка, помощта за Украйна, дори членството за преговорната рамка на Македония, е постижение за правителството. Въпреки че в момента се наслагват едни моменти на неприятелско отношение, това е нещо, което реално беше започнато като конструктивен диалог при нашето правителство. В момента много хора не го виждат като полза, но ако регионът на Балканите стане по-силен, то един ден ще бъде отчетено, младите хора трябва да отчетат тези неща за 8те месеца, в които управлявахме. За осем месеца, влизайки в политиката, рязко, без знанията за неща като как е построена държавата, как работи, това не е така лесно постижимо. Ние го отчитаме, надяваме се и те да го отчитат и да имат вяра, че ще продължим в тази насока".Вижте още

Сергей Петров- Араджиони: Политическата класа е отражение на обществото

Минимална остава разликата между водещите политически сили, сочат последните проучвания за електоралните нагласи. Може ли предизборната кампания да наклони везните в нечия полза? Какъв се очертава да е следващият парламент? Потърсихме за коментар политическия анализатор Сергей Петров- Араджиони. Радио ВИДИН : Вече сме към средата на..

публикувано на 16.03.23 в 10:00

На живо безплатен предизборен диспут по Радио Видин (видео)

Радио ВИДИН провежда и излъчва безплатен предизборен диспут с представители на политическите формации, участници в изборите за Народно събрание на 2 април. Дискусията е от 9 до 12 часа в ефира на Радио ВИДИН и с видеострийм на  интернет страницата  и  Фейсбук профила  на радиото. Темата на диспута е:  "Решения за справяне с кризите (политическа,..

публикувано на 14.03.23 в 09:00

Документи и правила за отразяване на предизборната кампания в програмите на БНР

Декларация за присъединяване - избори на НС Образец на заявка - избори на НС Образец на договор за медиен пакет - избори на НС Тарифа за отразяване на предизборната кампания - избор на НС Декларация за диспут - избор на НС Обявяване на договорите във връзка с предизборната кампания по смисъла на чл.180 от..

обновено на 13.03.23 в 10:58

Радио ВИДИН ще излъчи предизборен диспут във вторник, 14 март

Радио ВИДИН ще проведе и излъчи безплатен предизборен диспут с представители на политическите формации, участници в изборите за Народно събрание на 2 април. Дискусията ще се състои на 14 март, вторник, от 9 до 12 часа в ефира на Радио ВИДИН и с видеострийм на интернет страницата и Фейсбук профила на радиото. Темата на диспута е:..

публикувано на 13.03.23 в 09:53

До края на деня ЦИК решава броя на избирателните секции в чужбина

В 62 държави ще има секции за гласуване в чужбина на предсрочния парламентарен вот на 2 април, съобщи Калин Анастасов от Министерството на външните работи. Очаква се Централната избирателна комисия (ЦИК) да вземе решение и за точния брой и местата на секциите. Очакванията на министерството са те да бъдат между 730 - 740. Властите в..

публикувано на 11.03.23 в 12:32

"Галъп": ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с изравнени резултати, неяснота и за №3 на изборите

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%, ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на петото място. В битка за възможност за прескачане на бариерата са..

публикувано на 10.03.23 в 15:54
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Политическата класа не желае да приеме препоръките на външните наблюдатели на изборите

Мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще наблюдава провеждането на парламентарните избори на 2 април. Представители на международната организация вече са в България. Те се срещнаха с експерти по изборния процес, сред тях беше и Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия :..

публикувано на 07.03.23 в 14:05