Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изложба показва казармения живот в годините на социализма

| обновено на 02.02.23 в 09:38
8
Снимка: Здравка Маслянкова

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев, който я публикува и в книга:


„Самата изложба представлява един музеен разказ, но и един обикновен човешки разказ, който обединява спомените на много хора, отбили казарма или изпратили момче в казармата. Включвам наистина доста разкази, както и множество снимки от вътрешноказармения живот. Но всъщност съм подредил целия момент с отбиването на военна служба по по-специфичен начин, защото моите наблюдения и изследвания показват, че отбиването на наборна военна служба се представя в нашето общество като един ритуал по възмъжаването на момчетата. Не случайно има една поговорка, че мъж, който не е отбил военна служба, не е никакъв мъж. Това ни подсказва, че казармата не е просто един момент, нормативно фиксиран от държавата в живота на мъжа, но той е и ритуал на преход, свързан с възмъжаването. Така че изложбата е един разказ за възмъжаването на момчетата и проследява всички етапи по отбиването на военната служба, не само тези, които са нормативно заложени, но и тези, които са залегнали според обществените представи."


Освен документи и снимков матирал, в изложбата могат да се видят и някои предмети, свързани с казармата, обясни Илия Вълев:


„Любопитните униформи, известни като "въшкарници". Това са зимните строеви униформи. Показвам, разбира се, и лятната такава униформа, военноморски, свързани с военноморската униформа…“


Авторът е насочил труда си най-вече към младото поколение, което се надява да намери своите отговори за явлението наборна военна служба в българската култура.


Д-р Илия Вълев ще представи изложбата и ще отговори на въпросите на видинчани днес, 2 февруари, от 12:00 часа, в музей "Кръстата казарма". Експозицията ще гостува във Видин до края на април.


Галерия

Вижте още

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18

"Зеленото е новото черно" събира доброволци с мисъл за природата

 „Green is the new black“ ("Зеленото е новото черно" - от англ.) – под това мото ученици от клуба по речи и дебати на английски език на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ във Видин планират разнообразни екологични прояви. Почистване на Крайдунавския парк, базар-изложба, дискусия за екологията с гост лектори, излъчване на анимационния филм „The Croods“ –..

публикувано на 23.03.23 в 16:30

Млад творец представя книга с благотворителна кауза в Монтана

Младата писателка Дебора Йорданова представя днес своята първа книга в монтанската библиотека . Средствата от сборника с разкази "Закъснял подарък" ще бъдат дарени за лечението на момиче с аутизъм. Дебора е родена в Лом, завършила е курс по творческо писане в Академия "Заешка дупка". Казва, че от малка обича да пише, а в дебютната ѝ книга има..

публикувано на 23.03.23 в 13:00

Веско Ешкенази ще изнесе концерт във Видин

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази ще представи музикалното събитие „В света на музиката“ тази вечер във Видин . Началото е от 18 часа, в Драматичния театър. В програмата на концерта са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и..

обновено на 23.03.23 в 11:12

В "Музикална зона" на 23 март 2023 слушаме известни арии, хорове и увертюри

Тя се радва на вниманието на много почитатели. В нея има драматургия, разнообразие от настроения, актьорска игра, костюми, арии, дуети, инструментални интермедии. Диригентът задава посоката, а певците и оркестърът следват неговата линия. Обстановката е понякога помпозна, но винаги – повече от прекрасна! Потопете се във вълшебството на операта с..

публикувано на 23.03.23 в 09:00

Документален филм разкрива живота в село Превала

Документален филм разказва за хората на село Превала , община Чипровци. „Превал“ е създаден от проф. Михаил Мелтев – режисьор на игрални и документални филми, сценарист, бивш изпълнителен директор на Българската национална телевизия и председател на Съюза на българските филмови дейци, автор на няколко книги и множество публикации, опита си..

публикувано на 23.03.23 в 11:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

публикувано на 22.03.23 в 17:05