Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Трима са задържани за лихварство във Видин

От Окръжна прокуратура-Видин съобщиха подробности за акцията срещу лихварска група в града.
Снимка: Радио ВИДИН

Трима мъже са задържани за участие в организирана престъпна група за лихварство при акцията на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" във видинския квартал „Нов път“. Прокуратурата ще поиска постоянна мярка "задържане под стража" за тримата мъже, арестувани при акцията на ГДБОП.

Единият от арестуваните е обвинен и в изнудване, съобщи ръководителят на Окръжна прокуратура-Видин Ваня Ненкова:

"Акцията е по образувано досъдебно производство от Специализираната прокуратура за организирана престъпна дейност. След закриване на Специализираната прокуратура делото е изпратено по компетентност на Окръжна прокуратура- Видин. Извършени са множество действия по разследването, използвани са почти всички способи, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс, за да може днес да кажем, че имаме три обвиняеми лица за извършени тежки умишлени престъпления - участие в организирана престъпна група, лихварство и по отношение на едно от лицата имаме и изнудване. Същите са задържани за 72 часа, предстои да бъде внесено искане в Окръжен съд-Видин за вземането им на най-тежката мярка "задържане под стража". Установено е, че са давани средства с уговорена лихва в изключително висок размер. Така се е получавало, че в началото на месеца се взима една сума, а накрая трябва да се връща сума в двоен, троен размер."

Тримата задържани са осъждани. Лихварската дейност на обвиняемите е започнала през 2015 година, уточни Ваня Ненкова.
Вижте още

Снимката на 23 март 2023 година

50 хиляди бюлетини за предстоящите парламентарни избори на 2 април 2023 г., бяха доставени в Областна администрация- Видин с полицейски ескорт. Те са получени от печатницата на Българската народна банка от упълномощени представители на Областна администрация и Районна избирателна комисия - Видин. 153 800 хартиени бюлетини за предстоящите..

публикувано на 23.03.23 в 18:10

60 домашни помощници ще се грижат за хора от уязвими групи в община Видин

В община Видин назначиха 60 домашни помощници , които да се грижат за хора от най-уязвимите групи. Проектът е за 13 месеца. Домашните помощници ще са на пълен работен ден. Финансирането е по програма „Развитие на човешките ресурси“, по която са осигурени над 1 600 000 лева. Дейностите са продължение на предишни проекти на общината, каза..

публикувано на 23.03.23 в 15:44

Производители и занаятчии на изложение в Монтана

Производители от територията на местни инициативни групи (МИГ) от Северозапада, финансирани по Програмата за развитие на селските райони участват в двудневното изложение в Монтана . Към 60 автентични производители са изнесли своя продукция в Младежкия дом.  "Това е първото изложение за годината в страната", каза Стефан Спасов от..

публикувано на 23.03.23 в 15:07

Ружинци прави пролетен бал

Пролетен бал ще се проведе в село Ружинци , съобщиха от общината. Балът е традиционен, но заради ковид пандемията две години не го провеждахме, уточни кметът  Александър Александров : "По идея на общинското ръководство и на Народно читалище "Христо Ботев" в Ружинци за поредна година се опитваме да организираме пролетен бал, който преди..

обновено на 23.03.23 в 14:36

Авиационно пръскат срещу ларви на комари в община Лом 

От 24-ти до 26-и март, при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/с, от 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10.00 ч., ще се извърши авиационно третиране срещу ларви на комари в землището на община Лом , съобщават от местната общинска управа. Ще бъде използван препарат VectoBac за ларвицидна обработка на..

публикувано на 23.03.23 в 12:03
Снимката е илюстративна

Обявиха обществени поръчки за пътни знаци и полагане на маркировка

Агенция „Пътна инфраструктура" стартира обществени поръчки за производство, доставка и монтаж на пътни знаци и за полагане на хоризонтална маркировка по републиканските пътища. Общата прогнозна стойност на поръчката за хоризонтална маркировка е 210 млн. лв. без ДДС, а за пътните знаци е 100 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 48 месеца или 4..

публикувано на 23.03.23 в 12:00

Изложение на местни продукти ще се проведе в Монтана

Изложение на местни продукти  ще се състои на 23-ти и 24-ти март в Монтана . Продукцията е произведена на териториите на Местните инициативни групи (МИГ) от цялата страна, създадени и финансирани по подхода „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.  В Монтана ще бъдат представени..

обновено на 23.03.23 в 10:05