Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Излезе съдебномедицинска експертиза за смъртен случай пред Спешното във Враца

Врачанската болница
Снимка: Жоро Александров

Съдебномедицинската експертиза, поръчана след смъртта на Миглена Сиренярска на входа на Спешно приемно отделение (СПО) във Враца, доказва, че леталният изход не е предизвикан от лекарска грешка или неизпълнение на медицинските стандарти. В Окръжната прокуратура са получили тези дни становище от Александровска болница, където експерти се занимавали със случая. Те установили, че жената е починала от микротромбемболия и дори да не е била забавена при приема си в СПО изходът от ситуацията също е щял да бъде летален.

Припомням, че жената издъхна пред очите на невръстния си син, а ситуацията доведе до напрежение и бунт пред Спешния център, в който стотици искаха да линчуват медиците в него.

По-късно трупът на починалата беше ексхумиран и беше установено, че тя е била в напреднал стадий на тежко онкологично заболяване.

В правомощията на наблюдаващия прокурор е да реши дали държавното обвинение ще потърси отговорност от МБАЛ „Христо Ботев“ за случая или ще снеме обвиненията.


Вижте още

Великденски пакети за хора в нужда от Северозапада

Самотноживеещи възрастни хора и семейства в затруднение от Северозапада ще получат хранителни продукти за Великден от фондация „Спаси човека“. От днес започва раздаването на пакетите, каза Йонка Иванова от фондацията: „Общо хората, които посещаваме са 120. Закупих яйцата, които ще получат за Великден, малко е по-рано, но сега имаме..

публикувано на 25.03.23 в 17:10

Конкурс определи най-добрите кулинари в Монтана

Кулинарен конкурс "Вкусотиите на Северозапада" показа в Монтана традиционни летни ястия от региона. Първото издание премина при голям интерес. Участниците бяха приветствани от инициатора Лучия Лилова, председател на Съюза по хранително-вкусова промишленост към Научно-технически съюз-Монтана.  Кметът на Монтана Златко Живков приветства участниците и..

публикувано на 25.03.23 в 16:28

Майор Узуново празнува Благовещение (видео)

Благовещение  и началото на пролетта отбелязват във видинското село Майор Узуново. Празникът започна с водосвет за здраве, благополучие и берекет. Отслужи го отец Иван.  Гости са самодейците от читалищата в Антимово, Иново, Капитановци и Сланотрън. Всяко едно от тях участва с баница и питка в конкурс за най-добри печива. Победители в конкурса за..

публикувано на 25.03.23 в 15:25

Кампания подкрепя двойките с репродуктивни проблеми във Видин

Три безплатни ин витро процедури ще бъдат предоставени от Лайънс клуб Видин. По този повод от днес започва кампанията „Чуй благата вест на Благовещение“. В продължение на месец ще бъдат набирани документи от двойки с репродуктивни проблеми. Кандидатите е необходимо да изпратят актуални хормонални изследвания на жената и спермограма на мъжа на..

публикувано на 25.03.23 в 14:10

Отчетоха работата на районните съдилища във Врачанско

На територията на Врачански съдебен окръг работят пет районни съдилища в градовете Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра и Оряхово, пише в годишния отчет на Окръжния съд в града под Околчица. През миналата година правосъдие в тях са осъществявали 34 районни съдии по щат. При отчитане на действителната средна натовареност в окръга, за 2022 г...

публикувано на 25.03.23 в 12:50

Фондация "Искам бебе" на 16 години

Фондация "Искам бебе" празнува на Благовещение 16 години от създаването си. Колко са семействата, на които организацията е помогнала да чуят благата вест, е трудно да се посочи, каза координаторът за Северозападна България Здравка Гергова и добави: „Такава статистика никой не може да даде. Бебетата да са статистически над 3500, но те са може би..

публикувано на 25.03.23 в 11:36

Ден на търпението проведоха в Мездра

Ден на търпението се проведе в училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Мездра. Учениците изработиха стикери с послания и рамка, на която написаха: "Успехът е в търпението, заедно срещу тормоза". Всеки клас написа и свой девиз: " Търпението е сила и разум, търпението е щастие! Който притежава търпение е духовно извисен, добър и състрадателен! Търпението е..

публикувано на 25.03.23 в 11:05