Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Час при зъболекаря": Изборът на пломба

Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина
Снимка: Радио Видин

Изборът на вида пломба е предимно решение на зъболекаря, но пациентът също може да изрази своето желание. Това обясни в "Час при зъболекаря" д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина от Видин. Тя поясни, че пломбите, които се поставят са два вида - бели, които са фотополимерни или химиополимерни, в зависимост от начина на втърдяване, и класическата амалгамена пломба.


"Масово в момента се слагат бели фотополимерни пломби. Изборът на фотополимера е просто много по-лесният начин за адаптиране, бързото втвърдяване, има своите предимства. Масово се слагат белите пломби, те са доста по-естетични. И двата вида имат своите предимства. Амалгамените са доста издръжливи, всички знаем. Единственото, което аз мога да кажа за техен основен недостатък, е неестетичният им цвят, защото са сиви, впоследствие се оцветяват още повече и стават още по-тъмно сиви. Но пък са доста издръжливи във времето. Фотополимерите не могат да се похвалят с такава издръжливост, като цяло. При тях има една особеност, че трябва да бъдат поставени много добре. Трябва да се изолира напълно слюнката от устата, което невинаги е възможно и оттам се получава проблемът, че падат. Има пациенти, които имат много обилно слюноотделяне, по принцип условие за поставяне на белите пломби е да се използва системата кофердам за изолация, а не всички колеги я използват, защото за нея трябват четири ръце най-малко – зъболекар и асистент."

Още за пломбите може да чуете във видеото.


По публикацията работи: Стефка Павлова
Вижте още

Млади хора направиха карта на Ослен Криводол

Оригинална указателна карта на Ослен Криводол създадоха млади хора във врачанското село. Картата съдържа 20 важни обекта за населеното място. Тя е изработема от Невена Йовчева, с помощта на художничките Мария Георгиева и Рая Павлова. По професия Невена е педагог. Казва, че привлича съмишленици и полага усилия, заедно с приятеля..

публикувано на 21.03.23 в 14:30

Фермери от Врачанско: Предстоят фалити на зърнопроизводители

Фермери в Северозапада са застрашени от фалити заради безконтролния внос на чуждо зърно. Един от най-печелившите бизнеси в региона през последните години е застрашен от безконтролното заливане на пазара с жито и ечемик, овес и царевица, и слънчоглед от Украйна и Турция. Чуждата продукция подбива произведеното от родните фермери, като ги принуждава..

публикувано на 21.03.23 в 14:15

Деца от Монтана спечелиха награди в национален конкурс за рисунка

Три деца от студио "Рени арт" в Монтана получиха награди в конкурса за детска рисунка „Символи на времето“. Десетгодишният Мартин Димитров е на първо място, Елица Петрова , на 11 години, се нарежда на второ място, 9-годишната Ивайла Георгиева зае третото място в тяхната възрастова група.  Конкурсът "Символи на времето" се..

публикувано на 21.03.23 в 13:05

Яна Иванова: За да си актьор в кукления театър, трябва да обичаш работата си

На днешния 21 март празнуват всички, отдадени на едно от най-старите изкуства в света, а именно - кукления театър . Датата е обявена за Световен ден на кукления театър през 2003 година с цел да се популяризира кукленото изкуство.  И това се случва, казва за  Радио ВИДИН  актрисата  Яна Иванова , която е най-новото попълнение на Държавен куклен..

публикувано на 21.03.23 в 12:04

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10