Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Логопеди с безплатни консултации през март

3
logopedia

Кампания за безплатни консултации организира през месец март платформата logopedia.bgПоводът е отбелязването на Европейския ден на логопедичната терапия - 6 март, който българските логопеди са приели за свой професионален празник. През тази година кампанията ще премине под наслов "Провери, за да знаеш!" и се фокусира върху създаването на навици за регулярни консултации с логопед. Това каза Снежана Ганцова, логопед от Видин и участник в инициативата, и обясни защо е важно провеждането на редовни консултации:


"От една страна, за спокойствие на родителите, ако има някакво притеснение, че детето няма правилно езиково-говорно развитие, или имат някакви притеснения, че детето не говори или не произнася дадени звуци. И не само за говоренето, например, ако детето има някакви стеоретипни движения, навици и т.н. или вече сме на 3 и изобщо не говорим, или вече сме на 3 и продължаваме да говорим бебешки. Това може да е етап от развитието на детето или симптом за някакъв друг дефицит".Кампанията се провежда за пета поредна година. Късното проговаряне е един от честите прорблеми, с които родители се обръщат към логопедите от платформата:


"Причините са различни, но най-често срещаните са, че детето прекарва прекалено дълго време пред компютър, пред телефон, пред телевизор и други устройства, които не му позволяват да има реален контакт както с деца на неговата възраст, така и със семейството – родители, братя, сестри. А напоследък децата не изпитват нужда от този социален контакт, не изпитват нужда да говорят, смятат, че нещата се случват в игрите или на компютъра. От друга страна, забелязвам, че родителите прекалено много обгрижват децата си, че дори не го изчакват да си отвори устата, а му се поднася всичко наготово“.


Всеки, който желае да се възползва от безплатните консултации, може да посети сайта logopedia.bg. и да провери кои са специалистите, участващи от съответния град, и как може да се свърже с тях. Освен безплатни консултации, по повод Европейския ден на логопедичната терапия ще бъдат връчени наградите "Логопед на годината 2023". Гласуването ще се проведе в сайта на кампанията.


Галерия

Вижте още

Млади хора направиха карта на Ослен Криводол

Оригинална указателна карта на Ослен Криводол създадоха млади хора във врачанското село. Картата съдържа 20 важни обекта за населеното място. Тя е изработема от Невена Йовчева, с помощта на художничките Мария Георгиева и Рая Павлова. По професия Невена е педагог. Казва, че привлича съмишленици и полага усилия, заедно с приятеля..

публикувано на 21.03.23 в 14:30

Фермери от Врачанско: Предстоят фалити на зърнопроизводители

Фермери в Северозапада са застрашени от фалити заради безконтролния внос на чуждо зърно. Един от най-печелившите бизнеси в региона през последните години е застрашен от безконтролното заливане на пазара с жито и ечемик, овес и царевица, и слънчоглед от Украйна и Турция. Чуждата продукция подбива произведеното от родните фермери, като ги принуждава..

публикувано на 21.03.23 в 14:15

Деца от Монтана спечелиха награди в национален конкурс за рисунка

Три деца от студио "Рени арт" в Монтана получиха награди в конкурса за детска рисунка „Символи на времето“. Десетгодишният Мартин Димитров е на първо място, Елица Петрова , на 11 години, се нарежда на второ място, 9-годишната Ивайла Георгиева зае третото място в тяхната възрастова група.  Конкурсът "Символи на времето" се..

публикувано на 21.03.23 в 13:05

Яна Иванова: За да си актьор в кукления театър, трябва да обичаш работата си

На днешния 21 март празнуват всички, отдадени на едно от най-старите изкуства в света, а именно - кукления театър . Датата е обявена за Световен ден на кукления театър през 2003 година с цел да се популяризира кукленото изкуство.  И това се случва, казва за  Радио ВИДИН  актрисата  Яна Иванова , която е най-новото попълнение на Държавен куклен..

публикувано на 21.03.23 в 12:04

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10