Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Община Кула се отчете за 2022 година

Снимка: Наско Цанов

Общо 11 226 657лв. са приходите в община Кула за 2022 година. Това показва годишният отчет на общинската администрация. Разходите са в размер на 7 956 759 лв. Реализирано е превишение на приходите над разходите в размер на 3 269 898 лв. Изпълнението на собствените приходи за 2022 г. е 1 123 477 лв., при първоначален план 650 000 лв., което се дължи на получените извънредни приходи от наем земя, преизпълнение на приходи от такса битови отпадъци и данък превозни средства. За периода до декември миналата година. Община Кула има сключени 59 договори за наем на земя собственост на общината, земи и полски пътища. Събраните приходи от наеми възлизат на 443 010 лв., от които за общинско имущество 20 975 лв., и наем земя - 422 035 лв.


През 2023 година ще продължат да серемонтират шест улици в град Кула и по една в селата Старопатица и Тополовец. Възложено е на външна фирма да изготви морфологичен анализ на състава и количеството на битовите отпадъци, образувани на територията на община Кула.


През 2022 г. в община Кула са функционирали социалните услуги Дом за стари хора "Свети Василий Велики"- гр. Кула, с капацитет 50 места, Център за социална рехабилитация и интеграция за деца и младежи, с капацитет 32 места, 3 защитени жилища за лица с умствена изостаналост, с общ капацитет 21 потребители и Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства, с капацитет 20 места. Новата социална услуга бе разкрита през ноември 2022 г. в ремонтираната сграда на бившата институция за деца и младежи и осигури работа на 18 лица. Продължава и през 2022 година асистентската подкрепа- 8 социални асистента обслужват 19 потребители, както и личен асистент на хора с увреждания по Закона за лична помощ- 59 потребители. 22 приемни деца са настанени в 15 приемни семейства, услугата се предоставя на проектен принцип и се организира от Областен екип по приемна грижа- гр. Видин. На 19 потребители от гр. Кула и селата на общината бяха осигурени социални асистенти.


В края на 2022 г. Община Кула започна процедура по кандидатстване за социална услуга "Топъл обяд" за жители на община КулаПо различни програми бяха наети 37 безработни лица, от тях 32 безработни лица по Регионалната програма3 лица по Национална програма „Заетост и обучение на хора с трайни увреждания” (ЗОХТУ)  и по едно лице по Национална програма "Помощ за пенсиониране" и Национална програма "Активиране на неактивните лица". За развитието на образованието, младежки, спортни и културни дейности, по решение на Общинския съвет, са изплатени еднократна финансова помощ за първокласник на 15 деца, еднократна финансова помощ за 12 новородени деца в общината, в зависимост от образованието на родител- с основно образование- 3бр., със средно 6бр. и с висше 3бр.


2022 година бе и годината на  две достойни годишнини- 140 години от създаването на НЧ "Просвета 1882"- гр. Кула и 90 години от основаването на НЧ "Светлина 1932"- с. Тополовец. През миналата година е организиран традиционният панаир в Кула с включването в програмата на нови атрактивни културни събития, насочени предимно към младежката аудитория- Фестивалът на изкуствата "Кастра Артис", в който бяха включени рок концерт, младежко рейв парти, кино под звездите и светлинно шоу. През септември бе проведен и Международният пленер на художници от България и Сърбия. С подходящи събития бяха почетени Съединението, Денят на независимостта, Денят на народните будители, Денят на християнското семейство. Обновена бе коледната украса и закупена нова красива елха за площада.


СУ "Васил Левски"- Кула е единственото училище в община Кула, средищно и приемащо ученици от селата на общината. В него учат 201 ученици, разпределени в 13 паралелки. Пътуващите ученици се превозват със специални училищни автобуси, подсигурен е обяд на кетърингов принцип за пътуващите ученици, както и целодневна организация на учебния процес за ученици 1-7 клас. Училището функционира в нормален режим, без да преминава в режим на обучение в електронна среда. ДГ "Звънче" има 80 деца, в една яслена и три градински групи. То функционира в нормален режим през изминалата година. Развитието на спортните дейности в община Кула бе възстановено след отпадането на ограниченията заради пандемията, успяха да се реализират традиционни спортни събития- футболни срещи, турнир по тенис на корт, риболовен турнир и др. Добри резултати отбеляза ФК "Кула- 04", особено важно е да се отбележи и  възстановяването на детския футболен отбор в град Кула. През лятото бе отворен спортният комплекс с плувен басейн, който осигуряваше отдих и забавление на много деца и младежи.


В началото на 2022 год. приключи цифровизирането на Регистрите за гражданско състояние и на Семейните регистри от 1910 г. до 2000 г., включително, на гр. Кула и на всички села в общината. Във връзка с изискванията на Министерството на електронното управление за изграждане на единна визуална онлайн идентичност на уебсайтовете на държавните институции, Общината изгради нов сайт и нова електронна поща от 14 октомври. През 2022 година в изпълнение на капиталовата програма на Община Кула са изпълнени "Реконструкция на сграда за два центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора с психични заболявания в гр. Кула , "Ремонт и благоустрояване на дворното пространство на ДГ "Звънче", гр.Кула.


Приключи изпълнението и на "Ремонт и благоустрояване на дворното пространство и спортните площадки на СУ "Васил Левски", гр. Кула.


Вижте още

Великденски пакети за хора в нужда от Северозапада

Самотноживеещи възрастни хора и семейства в затруднение от Северозапада ще получат хранителни продукти за Великден от фондация „Спаси човека“. От днес започва раздаването на пакетите, каза Йонка Иванова от фондацията: „Общо хората, които посещаваме са 120. Закупих яйцата, които ще получат за Великден, малко е по-рано, но сега имаме..

публикувано на 25.03.23 в 17:10

Конкурс определи най-добрите кулинари в Монтана

Кулинарен конкурс "Вкусотиите на Северозапада" показа в Монтана традиционни летни ястия от региона. Първото издание премина при голям интерес. Участниците бяха приветствани от инициатора Лучия Лилова, председател на Съюза по хранително-вкусова промишленост към Научно-технически съюз-Монтана.  Кметът на Монтана Златко Живков приветства участниците и..

публикувано на 25.03.23 в 16:28

Майор Узуново празнува Благовещение (видео)

Благовещение  и началото на пролетта отбелязват във видинското село Майор Узуново. Празникът започна с водосвет за здраве, благополучие и берекет. Отслужи го отец Иван.  Гости са самодейците от читалищата в Антимово, Иново, Капитановци и Сланотрън. Всяко едно от тях участва с баница и питка в конкурс за най-добри печива. Победители в конкурса за..

публикувано на 25.03.23 в 15:25

Кампания подкрепя двойките с репродуктивни проблеми във Видин

Три безплатни ин витро процедури ще бъдат предоставени от Лайънс клуб Видин. По този повод от днес започва кампанията „Чуй благата вест на Благовещение“. В продължение на месец ще бъдат набирани документи от двойки с репродуктивни проблеми. Кандидатите е необходимо да изпратят актуални хормонални изследвания на жената и спермограма на мъжа на..

публикувано на 25.03.23 в 14:10

Отчетоха работата на районните съдилища във Врачанско

На територията на Врачански съдебен окръг работят пет районни съдилища в градовете Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра и Оряхово, пише в годишния отчет на Окръжния съд в града под Околчица. През миналата година правосъдие в тях са осъществявали 34 районни съдии по щат. При отчитане на действителната средна натовареност в окръга, за 2022 г...

публикувано на 25.03.23 в 12:50

Фондация "Искам бебе" на 16 години

Фондация "Искам бебе" празнува на Благовещение 16 години от създаването си. Колко са семействата, на които организацията е помогнала да чуят благата вест, е трудно да се посочи, каза координаторът за Северозападна България Здравка Гергова и добави: „Такава статистика никой не може да даде. Бебетата да са статистически над 3500, но те са може би..

публикувано на 25.03.23 в 11:36

Ден на търпението проведоха в Мездра

Ден на търпението се проведе в училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Мездра. Учениците изработиха стикери с послания и рамка, на която написаха: "Успехът е в търпението, заедно срещу тормоза". Всеки клас написа и свой девиз: " Търпението е сила и разум, търпението е щастие! Който притежава търпение е духовно извисен, добър и състрадателен! Търпението е..

публикувано на 25.03.23 в 11:05