Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изпращаме нерадостен парламент, най-популисткия от времето на Жан Виденов

Владислав Панев: Липсата на Борисовото всевластие подобри политическото здраве на нацията

Изборът вече е бинарен: или ПП+ДБ, или ГЕРБ-БСП-ДПС

Владислав Панев
Снимка: БГНЕС


Успя ли 48-мото Народно събрание да реши важните за хората въпроси? Намериха ли своя отговор ключовите предизвикателства, които определят съдбата на България? 

Равносметка на настоящия парламент един ден преди той да остане завинаги в историята: потърсихме за коментар народния представител от "Демократична България" Владислав Панев.

Радио ВИДИН: Изпращаме Парламент, който беше посрещнат с огромни надежди, но ще остане като че ли най-разочароващия в последните 20тина години.

"Не знам дали най-разочароващия, но най-популисткия може би със сигурност от времето на Жан Виденов насам. Причината е, че още от самото начало нямаше ясно парламентарно мнозинство, съответно всички формации минаха в предизборен режим, за да се харесат на максимално голяма част от избирателите, затова още в първите един-два месеца най-вече започнахме да приемаме неща, които не бих се гордял с тях. Имам предвид и огромните компенсации от над 10 милиарда за енергетиката, включително за компании, които определено нямат нужда от тях, защото реализират рекордни печалби през миналата година и през тази се очаква да го направят, имам предвид безразборното намаляване на ДДС, което ще повлияе на фискалната стабилност, пък и дългосрочно на здравето на бюджета. Да, изпращаме един нерадостен парламент, но това е основната причина - липсата на мнозинство. Надявам се това да се промени в 49-тото НС".

Радио ВИДИН: Ние сме в перманентна политическа криза, която се задълбочава. Къде са нейните корени?

"Радикализмът в обществото през последните години, който прави много по-трудно разбирателството между формациите и партиите в парламента. Надявам се, че 49тото НС, когато изборът на гражданите вече стане бинарен - от едната страна сме Демократична България с Продължаваме промяната, а от другата - БСП, ГЕРБ и ДПС, който по важните теми гласуват еднакво, може би изборът ще бъде по-лесен и ще бъде конструирано едно по-стабилно мнозинство".

Радио ВИДИН: Възможно ли е да работите отново с БСП, с които управлявахте страната, макар и за кратко? 

"Радикализмът е изключително силен в обществото, затова не бих казал никога по отношение на БСП, по-скоро, че ще бъде много по-трудно разбирателството. Естествено, че в следващото НС ще бъдем готови да седнем на масата и да говорим по приоритетите на България, включително за излъчването на правителство, било то на малцинството или нещо друго".

Радио ВИДИН: Аз смятам, че Продължаваме промяната, поне в икономически аспект, е по-ляво насочена, отколкото Демократична България. Как е възможен такъв синтез?

"Дали ще е предизборен или следизборен, все едно, така или иначе трябва да намираме формации, с които да си партнираме. Възможен е, първо защото и двете формации имаме за цел реформирането на българската икономика и въобще българската администрация така че да бъде по-ефективна и България да просперира. Що се касае по-малко или повече социални разходи, можем да кажем така: максимум 3 % бюджетен дефицит, какъвто беше заложен и в управленската програма на кабинета Петков и какъвто беше постигнат, дефицитът за 2022 е 2,9 %, и вече да се разполагаме в тези 3 % дефицит. Дали ще бъде увеличение на пенсиите, както се случи, за добро според мен, тъй като инфлацията беше такава, че ние трябваше да защитиме хората с най-ниски доходи, дали ще намаляваме данъци - това е на следващ етап. Но ако фиксираме 3 % бюджетен дефицит и натам тръгнем да разпределяме разходите, аз не виждам проблем за сътрудничество между нас и ПП".

Радио ВИДИН: Начертаните червени линии - това говори за една криза, която произхождаща от генезиса на партиите или по-скоро за липсата на култура? Обикновеният човек често, когато гледа заседанията в Парламента, се хваща за главата.

"Аз също се хващам за главата, когато слушам колегите в Парламента. Имайте предвид, че ние излизаме от 12-годишно управление, мека диктатура на Борисов, то си има нужда от определен времеви лаг, за да се излезе успешно от тази ситуация. Може би единственият вариант са били няколкото поредни парламентарни избори. Много е важно за обществото наистина реформите, свързани с намаляването на правомощията на главния прокурор, да се случат, както и за повишаването на икономическата активност. Имайте предвид, че преди две години основна тема беше как администрацията и регулаторите крадяха фирми на хората. Помните скандала с Джуджетата, с асансьорния завод в Дупница, а сега вече този проблем не съществува. Определено извървяхме положителен път на развитие. Аз смятам, че независимо от политическата криза и четирите нестабилни Парламента, това че ситуацията е нова, че нямаме всевластие на Борисов, общо взето е добро за политическото здраве на нацията".

Радио ВИДИН: Прави впечатление, че ГЕРБ използват риторика, която не кореспондира на техните действия в миналото. Как си го обяснявате?

"Намираме се в нова ситуация, те си повярваха, че отново могат да карат влака. Поведението им е такова, това е причината. Ще бъдем свидетели на доста кална предизборна кампания. Тя вече започна. Казуси, които са изключително бедни на фона на всичко, което се случва в България, се преекспонират, за да овъргалят всички в тази кал. Надявам се избирателите да го виждат ясно това".

Радио ВИДИН: Предизборните кампании отдавна не са сблъсък, ако искате даже не на идеологии, а на идеи. Очерняне на съперниците, евтино и грозно.

"Това се дължи и на факта, че влиянието на жълтите медии в България е изключително силно. Те не се свенят да използват и да бъдат използвани в прилагането на такива тактики. Тук се включват и Прокуратурата, и други органи, с изтичане на информация и преувеличаване. Хората трябва да бъдат спокойни. Миналата предизборна кампания - знаете, че лайтмотивът беше, че ни чака Жанвиденова зима. Още тогава твърдях, че такава зима няма да има. Както се вижда, тя не се отличава много, от която и да е друга година, просто защото страховете на хората се преекспонират, за съжаление, от кликата около ГЕРБ. Това ще бъде, заедно с калта, която ще ни залива от медиите, това ще бъде лайтмотивът на тази кампания. Искам да успокоя хората, че българската икономика се развива добре, доколкото и цените на суровините на международните пазари падат. Реалните доходи в България и тази година ще се увеличават. Хората да не се подават на излишни страхове".

Радио ВИДИН: Категорично ли Демократична България не би управлявала с ГЕРБ?

"Не виждам такъв вариант. Доколкото сме си говорили с ГЕРБ в последните няколко месеца, то е било по определени приоритети за България. Например, да се случат реформите в съдебната власт, които в крайна сметка не се случиха, но ние сме длъжни в Парламента да говорим с останалите групи така че да предвижваме напред реформи. За общо коалиционно управление с ГЕРБ никога не е ставало дума, няма и да стане и в следващото Народно събрание".

Радио ВИДИН: Какви са успехите на настоящето Народно събрание?

"Аз съм оптимист за бъдещето на България. Мисля, че трябва да минем през този етап. Споменах, че вече фирми не се крадат. Така двете или трите основни реформи, макар и не от най-големите, които се случиха, едното е гражданите да слагат фотоволтаици върху къщите си без процедури - отпадна разрешителното за строеж, отпадна договорът с ЕРП-то, това е доста сериозна крачка напред. Второто е синята карта, която ще позволи на фирмите да наемат чуждестранни работници, специалисти, каквито в България няма, в области, които в България няма. Третото е законът от миналата седмица - за хората, които дават информация за нередности дали в Държавните служби, дали на друго място. Тези, които изнасят чувствителна информация за престъпления, които са извършени. Мисля, че това е малка крачка напред за малко по-сериозен контрол. Аз смятам, че България върви напред - незабележимо, но ако питате някой човек, който преди 15 години е бил в България и дори във Видин, разликата е очевидна".

Радио ВИДИН: В нашия най-беден регион в цяла Европа сме се наслушали на програми, визии и обещания. Как вашата демократична общност вижда тръгването напред на Северозапада?

"Конкретно за Видин е много важна ЖП линията Видин-Кулата. Целият този участък, за да минават транзитните товари през Северозападна България, товарите от Централна Европа към гръцките пристанища, а нататък - към други континенти. Това, ако се случи, ще е голям прогрес, тази ЖП линия да бъде скоростна, просто връзките на Видин с другите градове да бъдат бързи. Второто, което е, ние внесохме Закон за легализирането на обработката на индустриален коноп. Това е традиционна култура, включително за Северозападна България. Знам, че има инвеститорски интерес във Видинска област за предприятия със стотици работни места. Това с фотоволтаиците също би изиграло роля на инвестиции във Видинско, защото селата се обезлюдяват, това е огромен проблем. Освен всичко, което го правим на ниво Държавна администрация - по-голяма ефективност и т.н, има и няколко приоритета, които са конкретно за този целия регион. Това са ЖП и автомобилни връзки, скоростният път София-Видин, чиито ремонт трябва да бъде довършен. Най-вече контактите с по-развитите региони, за да се случи възраждането на вашата област. Положението наистина е трагично, не такова, каквато е било преди 50-60 години. Изобщо връзките с околните области, това е изключително важно. Построи се Дунав мост 2, но очевидно той не е достатъчен за възраждането на областта. Просто трябват много по-бързи връзки на товарите, на стоките, които се произвеждат във видинска област. Южна България заради това дръпна, защото линията Свиленград-Септември вече е модернизирана, около Пловдив се оформи огромна индустриална зона. Същото може да се случи и във Видин, но след инвестиции в ЖП структурата, които да позволяват бързото и евтино пренасяне на суровини и товари от и до областта".

Вижте още

50 000 бюлетини са доставени във Видин

50 000 бюлетини за предстоящите парламентарни избори на 2 април 2023 г., бяха доставени в Областна администрация Видин с полицейски ескорт, съобщават от управата.  Те са получени от печатницата на БНБ от упълномощени представители на Областна администрация и Районна избирателна комисия - Видин. Бюлетините ще се съхраняват в помещение..

публикувано на 23.03.23 в 16:08

Бюлетините за изборите пристигнаха в Монтана

Бюлетините за извънредните избори на 2 април в Монтана вече са доставени. Камион, под полицейска охрана, свали 118 000 бюлетини. Те ще се съхраняват в сградата на областната администрация. На 1 април ще стане извозването им до секциите в област Монтана. До тогава ще пристигнат и машините за електронно гласуване. Чакат се и мобилните апарати..

публикувано на 23.03.23 в 15:53
Бюлетините ще бъдат съхранявани в специално помещение в сградата на Областна администрация – Враца, запечатано от упълномощени представители на РИК – Враца.

Доставиха бюлетините за вота в област Враца

153 800 бюлетини са осигурени за област Враца за предстоящите парламентарни избори на 2 април. Те бяха доставени днес от печатницата на БНБ в София с ескорт от жандармерията и сигурността им ще бъде гарантирана с постоянна охрана от полицията, съобщи Силия Иванова - говорител на Районна избирателна комисия (РИК) - Враца.  Бюлетините ще бъдат..

публикувано на 23.03.23 в 11:55

Над 5000 са имащите право на глас в община Белоградчик

Общо 5218 жители на община Белоградчик имат право да упражнят своя глас на парламентарните избори на 02.04.2023 г.  18 са секции на територията на общината. От тях 8 са в града. Останалите 10 секционни избирателни комисии (СИК) са в селата от общината.  Тази година в с. Праужда няма да има изборна секция, тъй като броят на жителите на селото е..

публикувано на 23.03.23 в 10:02

ЦИК одобри броя на бюлетините в Северозапада

На предсрочните парламентарни избори на 2 април ще можем да избираме как да гласуваме- дали с хартиена бюлетина или на машина. Секционните избирателни комисии (СИК) на територията на 12 Многомандатен избирателен район (МИР) - Монтана са 293. Тази цифра може да не е окончателна, тъй като 48 часа преди изборите ще се формират СИК..

публикувано на 22.03.23 в 17:11

Сергей Петров- Араджиони: Политическата класа е отражение на обществото

Минимална остава разликата между водещите политически сили, сочат последните проучвания за електоралните нагласи. Може ли предизборната кампания да наклони везните в нечия полза? Какъв се очертава да е следващият парламент? Потърсихме за коментар политическия анализатор Сергей Петров- Араджиони. Радио ВИДИН : Вече сме към средата на..

публикувано на 16.03.23 в 10:00

На живо безплатен предизборен диспут по Радио Видин (видео)

Радио ВИДИН провежда и излъчва безплатен предизборен диспут с представители на политическите формации, участници в изборите за Народно събрание на 2 април. Дискусията е от 9 до 12 часа в ефира на Радио ВИДИН и с видеострийм на  интернет страницата  и  Фейсбук профила  на радиото. Темата на диспута е:  "Решения за справяне с кризите (политическа,..

публикувано на 14.03.23 в 09:00