Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Развитието на Северозапада трябва да бъде дългогодишна грижа, която да се реализира в няколко последователни мандата

Ирена Анастасова: Разумът, спокойствието и компетентността в българската политика са в остър дефицит

Първият приоритет за всяка държава е нужно да са децата и образованието

Ирена Анастасова
Снимка: БГНЕС


Успя ли 48-мото Народно събрание да реши важните за хората въпроси? Намериха ли своя отговор ключовите предизвикателства, които определят съдбата на България? 

Равносметка на настоящия парламент един ден преди той да остане завинаги в историята: потърсихме за коментар народния представител от Монтана и зам. - председател на БСП Ирена Анастасова.

Радио ВИДИН: Изпращаме поредното Народно събрание: посрещнато с надежди, но като че ли беше откровен провал.

"Чак откровен провал не, но наистина провал, въпреки че ние специално като политическа сила, на която беше връчен третият мандат, проявихме достатъчно воля, толерантност, но не срещнахме същото от някои от политическите сили. Ако ме питате дали това Народно събрание, посрещнато с надежда, си свърши работата, ще ви кажа не. Имаше неща, които бяха направени, но няма как да оценя високо работата му при положение, че още първоначално това Народно събрание не прие бюджет за 2023 година, което е сериозен проблем. Ние вчера, нашето Изпълнително бюро, се срещна с всички наши кметове и подкрепени от нас, те имат сериозно притеснение за общинските бюджети, защото при липса на бюджет, се работи с 1/12 от бюджета за миналата година. На всеки е ясно, че януари 2023 година не е януари 2022 година като разходи. От такава гледна точка считам, че това НС не оправдава и доверието, и желанието, но ние нямахме ход. Служебният кабинет не внесе проектобюджет, а ние няма как, това е единственият законопроект в страната, който се внася само и единствено от Министерски съвет. Ако говорим за равносметка в личен план, като деец на образованието и като човек, чиято кауза е образованието цял живот, аз не мога да не съм доволна, защото направихме важни стъпки в сферата на образованието. Гласувахме еднократната помощ за 15 септември от 300 лева да бъде не само за първокласниците, по предложение на БСП, за всички деца от 1 до 4 клас, както и за осмокласниците, което е стъпка в правилната посока. Гласувахме безплатни учебници - една моя стара битка, дългогодишна, за всички ученици, до 12 клас включително, не както е сега до 7 клас, с това спестяваме 300 лева, ако семейството има един гимназист, 600, ако са двама. Противопоставихме се и това считам, въпреки че публично не беше достатъчно огласено, но това е голяма победа на БСП - рязко на проектозакона, с който Демократична България искаше да се закрият детските ясли в страната, те да преминат в градините, да не бъдат към Министерството на здравеопазването, да не работят медицински сестри, а педагогически персонал - нещо, което не само ние, а и колеги в цялата страна, се противопоставиха много сериозно. Детските ясли са една институция на 120 години. Малко хора знаят, че първите детски ясли в Европа са в България. Демократична България, подкрепени от ГЕРБ и ПП, с лека ръка при това, искаха да затрият една такава институция, която добре си върши работата. В сферата на образованието, макар и недостатъчно, бяха направени много важни стъпки, което не е така за останалите сфери. Беше ясно, защото аз не смятам, че най-важните законопроекти в страната, с които започна работата си това НС, трябваше да бъдат Законопроектът за предоставяне на оръжие за Украйна, както и Законопроектът за закупуване на нови осем самолета F-16. В ситуацията, в която е държавата ни, финансите, хората, не смятам, че това бяха най-важните законопроекти". 

Радио ВИДИН: Сещам се за едно ваше интервю, което бях чел преди години. В него казвате, че в политиката трябва да се чува гласът на разума. Нашата политика обаче изпадна в криза. Къде са корените на този застой?

"Нека да го кажа така: ние, политиците, тези, които българските избиратели изпращат в Парламента, народните представители, съответно впоследствие следва формирането на изпълнителната власт, сме такива, каквито нашият народ е гласувал. Такива, каквито ни е изпратил. Ние сме отражение на обществото. Обществото се люшка от едната към другата посока. Разум няма и в обществото като цяло. Разум няма и сред политиците. Разумът изисква спокойствие, знание, компетентности. Всичките тези неща, спокойствието, разумът, компетентността - в България са в остър дефицит. Обстановката е такава в страната, няма как в Народното събрание да е по-различно. Това е истината, български избирател трябва да си даде сметка за това. В навечерието на предстоящите избори позицията "аз няма да гласувам, защото всички са маскари" не е позиция. Има партии от крайноляво до крайнодясно. Българският избирател все може да избере коя партия да подкрепи. Аз не казвам "гласувайте за БСП", аз казвам гласувайте. Изразете наистина позиция. Останалото е да стоим отстрани, да не ни харесва нищо и само да мрънкаме. Ние това го правим много време вече. Не ни води никъде. По-добре човек да направи някаква крачка, пък и макар след това да не е доволен от своето решение, но ще има шанс да го поправи. Докато трайната тенденция за неучастие в политическия живот или както казва някой "мен политиката не ме интересува" - да, но тя се интересува всеки ден от теб. Всяко едно решение, което ние приемем тук в НС, е политическо решение, което касае всеки българин. Аз наистина мисля, че хората, макар и да са разочаровани, напълно ги разбирам, трябва да проявят разум от гледна точка на това, че трябва да заявят по-сериозна гражданска позиция".

Радио ВИДИН: Как виждате развитието на вашия роден край? Вече 20 години слушаме обещания, приказки за програми. Минава Парламент след друг такъв, а ние сме си все така забравени.

"Това ми е голяма грижа, тъжно ми е, сменяват се Народни събрания, сменяват се управляващи, а нещата точно в Северозападния регион стават все по-тежки. Знаете, че ние като политическа партия още в 44 НС направихме Закон за развитие на Северозапада с искане да се формира специален фонд, в който държавата целево да влага средства, за да може да се подпомогне развитието и на кадрите, и на младите семейства, и на икономиката, и на младите семейства. Това тогава не се случи, не беше прието. Сега в коалиционното правителство ние бяхме записали в програмата, която предстоеше, това влезе в програмата, създаване на специален фонд за изоставащите региони, а на първо място беше Северозападна България.  Правителството беше свалено, нищо от тази програма не можа да се реализира. Аз като народен представител от Монтана следя този процес, опитвам се всячески да помагам, въпросът е, че трябва обща воля, трябва време. Ние 2 години на практика нямаме време да реализираме каквато и да е политика, защото това е ненормално. Не може през 2-3 месеца да управлява служебен кабинет. Той не може да реализира дългосрочни политики. Развитието на Северозапада трябва да бъде дългогодишна грижа, не за един мандат, за няколко последователни мандата, ако искаме това да се случи.

Радио ВИДИН: Предстоят избори. Скоро ще започне и предизборната кампания. Как ще подходи БСП? Има ли шанс да видим ваше управление с ГЕРБ?

"Никога досега, въпреки тези непрекъснати спекулации, които се насаждат в медийното пространство, ние никога досега не сме управлявали с ГЕРБ, ние имаме решение на нашия Конгрес, че не можем да подкрепим правителство с мандатите на ГЕРБ и ДПС. Едва ли това може да се случи. ГЕРБ управляваше 12 години. Видяхме докъде е докарана държавата. Най-големият проблем за нашата страна е този корупционен модел. Онзи ден излезе нова статистика за ЕС - ние отново сме първа държава по корупция. Тази корупция беше имплантирана във всички структури на държавата. Продължава да е така. В последните 1-2 месеца като че ли не се говори толкова за този корупционен модел, той си съществува. Той е дело на ГЕРБ. Няма как да повярваме, няма как да подкрепим тази партия, не вярваме, че се е променила. Аз много искам да видя една друга България, особено за младите хора и децата. Това е моят живот. Ако една държава иска да я има, не сред първите, а най-първи приоритет трябва да са децата и образованието".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският музей представя нови издания

Две нови издания на Регионален исторически музей - Видин ще бъдат показани за първи път на започващото днес в София Международно туристическо изложение "Ваканция и Спа Експо". "Спомени от стария Видин" е книжка с кратки текстове, снимки и гравюри на града. От нея читателите ще могат да научат както за миналото на Видин, така и за бележити негови..

публикувано на 13.03.24 в 09:52

Прекъснат ток възпрепятства подготовката за изборния ден в община Ружинци

Работи се по отстраняването на аварията, която остави част от община Ружинци без ток.  От няколко часа в част от Ружинци, Дражинци, Бело поле, Роглец, Черно поле, Плешивец и Гюргич е прекъснато електроподаването. "Прекъсва захранването в района между Дражинци и Черно поле, локализиран е районът, търси се къде точно се намира повредата, за да бъде..

обновено на 01.04.23 в 15:01

500 полицаи и пожарникари охраняват изборите във Враца

Изборите в област Враца ще бъдат охранявани от 500 полицаи и пожарникари.  Още днес ще бъдат предприети допълнителни мерки, с които да бъдат ограничени последствията от евентуални бомбени заплахи, съобщи началникът на "Охранителна полиция" в областта Иван Коцев. "Допълнително, което ще направим, е тези хора, които ще охраняват нощта, когато..

публикувано на 01.04.23 в 13:25

ЦИК с указания за сгъването на хартиената бюлетина

Гласуващите с хартиена бюлетина да я сгъват два пъти, а за да бъде валидна тя - трябва да има два печата на гърба. Това препоръчително указание направи днес Централната избирателна комисия, разяснявайки к ак да се сгъват хартиените и машинните бюлетини преди да бъдат пуснати в прозрачните урни, за да се запази тайната на вота в утрешния изборен ден...

публикувано на 01.04.23 в 13:07

Предават хартиените бюлетини на СИК-овете днес

Днес Секционните избирателни комисии в област Видин ще получат хартиените бюлетини. Първите бюлетини - 50 000 на брой, пристигнаха в крайдунавския град на 23 март, след което бяха приети за съхрание. Втората част от ценните книжа беше доставена на 27 март. Охранявани са денонощно от полицията. "Идват оттук с Общините и наши представители,..

публикувано на 01.04.23 в 07:50

Над 152 хиляди са гласоподавателите в област Враца

Районната избирателна комисия е готова да посрещне изборите за парламент. В неделя ще се гласува в 325 секционни избирателни комисии в област Враца. Освен стационарните СИК, има 9 допълнителни секции и 25 подвижни – това стана ясно от брифинг на областния управител Георги Митов, в който участваха и представители на РИК – Враца. Машинно ще се гласува в..

публикувано на 31.03.23 в 18:27

"Галъп": Победителят в изборите се решава в последния момент. Интрига и за другите места

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%...

публикувано на 30.03.23 в 14:34