Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Снимка: Радио Видин

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става ясно, че екипът просто няма достатъчно пари, за да му изплати наградата. Никой не е очаквал, че някой, особено пък някой като него, ще успее да отговори дори на един въпрос. Но някак си Рам успява.

Така започва "Беднякът милионер". Не, не филмът с осем награди Оскар, а дебютният роман на индийския писател и дипломат Викас Сваруп, който през 2008 г. става основа за заснемането на едноименния филм.

Историята започва в затворническа килия в индийската филмова столица Мумбай, за да ни поведе през Индия такава каквато е – пъстра, ароматна и бляскава като базар в сърцето на Ню Делхи, но и мръсна, опасна и уродлива. А в килията е Рам, изтезаван от полицията, за да подпише фалшиво самопризнание, че е спечелил наградата в телевизионното шоу с измама. И точно когато е готов да се пречупи и да признае всичко, което искат от него, в ареста нахлува младата и нетърпяща възражения адвокат Смита Шах.

С нейната поява Викас Сваруп без да се бави разгръща една почти дикенсова история, разказана в първо лице в дванайсет глави – по една за всеки от дванайсетте въпроса, на които един безимотен индийски сирак не би трябвало да знае отговорите. Защото Рам Мохамад Томас е именно това – сирак, отгледан от английски свещеник, принуден след смъртта на благодетеля си да отиде в сиропиталище, където обаче среща най-добрия си приятел Салим и… това е само началото.

За разлика от спретнатия сценарий на филма със същото заглавие, романът не следва някаква хронология в случките, разказвани от главния герой. Те следват дванадесетте въпроса от злополучното предаване. Всяка глава разказва история, в която се крие ключ към отговора на един от въпросите, зададени на Рам в играта. Всичко това Рам разказва с откровеността на сирачето, което никога не е чело вестник, не е ходило на училище и не би трябвало да знае нищо. Разказва ни собствената си невероятна история от деня, в който е намерен в кутия с дрехи, дарени за бедните, до деня, в който печели един милиард рупии.

Дванадесетте глави, както казах, не са в хронологичен ред, но затова пък правят една смущаващо детайлна дисекция на социалната система, нравите, тъмните кътчета в съвременна Индия. Макар и дипломат по професия, Викас Сваруп показва необикновено дълбоки познания за съвременния живот в страната си и подлага на язвителна, понякога дори брутална дисекция злоупотребите, престъпленията и жестокостите, широко разпространени дори през ХХІ век там. И въпреки че е почти невероятно всички тези жестокости да се случват чак толкова често, колкото в разказа на Рам Мохамад Томас, те всъщност са реални, случват се и в момента, при това много по-често, отколкото ни се иска да повярваме.

"Беднякът милионер" не е книга за убиване на скуката. Не е и за сладко прекарване на свободното време. В нея има твърде много нецензурни думи, секс, убийства, бедност, престъпления, жестокост, безнадеждност, мизерия, несправедливости и отчаяние. Достатъчно, за още поне няколко романа. Има добри и лоши герои, бели и черни души, покварени богаташи и фалшиви филмови звезди, бедност и експлоатация и всичко останало, което можете да добавите към сместа, за да получите една истинска индийска филмова история.

Макар и не особено обемен роман, развиващ се сравнително бързо, "Беднякът милионер" ни запознава от близо с Индия в нейния най-зловещ и екстремен вариант. Може би твърде кинематографичен, почти абсурден на моменти, той всъщност разказва преди всичко история за човечността, оцеляването в мрака, възмездието и в крайна сметка за надеждата, че аутсайдерът все пак ще намери своето място в света. Една пленителна смесица от комедия, драма и романтика, типични за Индия. Ако искате да погледнете към тази необятна страна отвъд рекламните трикове, отвъд захаросаните кадри и клипове, отвъд сладникавите романтични филми, романът на Викас Сваруп е едно добро начало.

И да, ако търсите дълбока психология, може би трябва да потърсите другаде. Правдоподобно ли звучи цялата история? Със сигурност не на сто процента, дори не и на осемдесет, но кого го е грижа? Не това е била идеята на автора, който очевидно е искал да създаде една фантастична, малко шокираща, леко зловеща на моменти съвременна приказка за вярата в крайната победа на доброто, независимо от всичко.


По публикацията работи: Гергана Панова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00