Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мездренско училище с награда от Брюксел

3
Снимка: фейсбук


С колективна награда, купа и сертификати, са отличени група учители и ученици от СУ „Иван Вазов” в Мездра, които участваха в конкурс, организиран от "HISTOLAB", лаборатория за транснационално историческо образование и сътрудничество. Това е съвместен проект на Европейския съюз и Съвета на Европа, целящ да обедини иновативни идеи за историческото образование. Наградата насърчава учениците да споделят своите интереси и идеи и да изразят как искат да учат историята.

Учениците от СУ “Иван Вазов” участваха в 2 направления: рисуване и представяне на иновативна практика – онлайн компютърна игра по история.

За идеята и нейното осъществяване разказва Данаил  Димитров – учител по история и цивилизация:

"Всичко започна с по-големите ученици, с които решихме да направим онлайн игра, която да ни позволи да направим тестовете по история не така скучни... Целта беше да се изпитваме, забавлявайки се. Играта е уникална с това, че в реално време може да запише постиженията на ученика и запазва този резултат... Това беше породено от конкурса, обявен от Съвета на Европа с цел да се отличат неща, които обогатяват  часовете по история в цяла Европа. Всичко това стана с помощта на нашия координатор Василка Коловска, тук включваме и рисунки и се радвам, че трудът ни беше оценен... Това беше лично признание за нас." 

Как се включват в онлайн компютърната игра по история „Из дебрите на историята“ и какви нови факти научават разказват Ралица Йолова и Зорница Цонкова от 8 клас, а за своите рисунки говорят четвъртокласничките Цветелина Цолова и Беатрис Андреева:

"Играта е в сайта на училището... Играе се с лаптоп и компютър. Трябва да помогнеш на Иван Асен II да си върне престола от Борил... Играта има за цел да научим повече факти по история...


Имаше въпроси от типа - старото име на Варна, старите имена, гербовете на българската държава... Въпросите са подредени по трудност, имаш три живота... Играта е много забавна, научаваш много нови неща... 


За рисунката ми хрумна, че вместо война хората могат да направят детска площадка като пързалки и виенско колело... На моята рисунка нарисувах Шипка, златната топка на Христо Стоичков..."


Мездренските учители и ученици са поканени да присъстват на европейските дни на иновациите в обучението по история в Брюксел на 10 март, на които те ще получат наградата за колективния си труд. Те ще имат възможност да представят иновативните практики за провеждане на часовете по история пред присъстващите на конференцията.


Повече може да чуете в прикачените звукови файлове.

Галерия

Вижте още

Датско криминале за почивното време

Хана Краузе-Бендикс обича да мисли за себе си като за бутиков автор, чиито книги са стойностни, дълбоки и съответно не за всеки. Хана е известна, но по-скоро не особено успяла писателка, която не може да прости на хората, че не са дорасли за нейните творби. С четири книги зад гърба си, тя знае, че е майстор в описанията на човешката душа, но..

публикувано на 31.03.23 в 17:15
Снимката е илюстративна

Бездомно коте беше открито с изгаряния във Видин

Малко к оте беше намерено с изгаряния в областта на муцунката и предните лапи в жилищен комплекс "Панония" във Видин . То е открито от  Юлия Иванова , председател на Сдружението за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание"- Видин. По думите на жената к отето е изгорено умишлено и е станало поредната жертва на човешката жестокост...

публикувано на 31.03.23 в 15:20

Ина Данчева: Правилно хранене, спорт и качествен сън е най-добрата формула за всеки

С идването на първите топли дни изведнъж се сещаме, че лятото се задава и искаме бързо да се отървем от килограмите, натрупани през зимата. Но дали бързото отслабване е полезно за тялото ни? Кой е най-ефикасният и бърз начин да отслабнем и същевременно да изваем тялото си? Съществува ли перфектният хранителен режим?  Всъщност е невъзможно да..

публикувано на 31.03.23 в 14:30

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Благотворителен базар , средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на  4-годишния Симеон от Видин ще се проведе утре, 1 април , на пазара пред стадиона в града. Началото е от 8 часа.  Симеон се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането..

обновено на 31.03.23 в 11:47

Усмихни се, Видин!

Казват, че усмивката е най-красивото нещо, което човек може да носи. Но тя не само прави човека по-красив, а го одухотворява, защото както знаем от една любима българска песен „разбудила е тя човешкото в човека“.  Именно това цели и видинчанинът Едуард Тодоров, който от половин година се опитва да превърне Видин в най-усмихнатия град в..

публикувано на 31.03.23 в 10:00

Повечето българи имат проблем със съня - защо спим по-малко?

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня си. Всеки трети се разсънва повече от два пъти на вечер, става прекомерно рано сутрин и рядко се усеща отпочинал. Най-честите аргументи за това са стрес (69%), изтощеност (46%), липса на физическа интензивност и напрежение на работното място (32%). Това показаха преди дни данните от..

публикувано на 30.03.23 в 17:00

Зимите не са това, което бяха

Защо зимите не са това, което бяха и защо тазгодишната зима е била най-топлата в България? Отговор дава климатологът Симеон Матев - част от авторския екип на научно-популярната платформа "Климатека". Изминалата зима в нашата страна е най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения.  В Европа изминалата зима е с положителна аномалия..

публикувано на 30.03.23 в 16:31