Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриха паметна плоча на генерал Кирил Ботев във Враца

5
Снимка: Община Враца

На тържествена церемония заместник-кметът Александър Владимиров и представителят на инициативния комитет Пламен Белински откриха паметна плоча на командира на VI Бдинска дивизия – генерал Кирил Ботев във Враца.

Паметният знак бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Грирогий. Представителят на Инициативния комитет за поставянето на плочата на ген. Ботев – Пламен Белински благодари на всички, които са помогнали за реализирането на родолюбивата инициатива.

Историкът Красимир Богданов запозна присъстващите с живота и делото на видния военен, а в знак на признателност пред паметната плоча бяха поднесени венци и цветя.

На събитието присъстваха още: заместник-областният управител Милчо Стефанов, общински съветници, командирът на Военно формирование 54 990 подполковник Симеон Гаджев, духовият оркестър към НЧ „Развитие-1869“ и граждани.

Кирил Ботев е роден на 20 април 1856 г. в Калофер, син на възрожденския учител Ботьо Петков и на Иванка Ботева, брат е на Христо Ботев. През 1876 г. се включва в четата на Христо Ботев. По време на Сръбско-българската война (1885) е ескадронен командир. Участва в Балканската война (1912 – 1913), а за кратък период от време е заместник-министър на войната (1913).


Галерия

Вижте още

Снимката на 31 март 2023 година

Земеделски производители  блокираха международния път Е-79 край бившия химически комбинат във Видин.  Движението по пътя, водещ към граничния пункт при Дунав мост 2 с Румъния беше блокирано за час.  На седми април производители от Видин ще са в Румъния, за да подкрепят протеста на колегите си там.  Международната агенция за атомна..

публикувано на 31.03.23 в 18:10
Доц. Християн Атанасов (вляво) и проф. Орлин Събев

Във Видин представиха нова платформа за споделяне на архивни документи

Електронен портал за споделяне на  архивни документи  от и за периода на Българското възраждане бе представен във Видин . Той ще събере документи за периода, които се пазят от културните институции, и ще се превърне в посредник между тях и потребителите. Това обясни ръководителят на научния проект доц. Християн Атанасов от Университета по..

публикувано на 31.03.23 в 16:31

Моноспектакълът "Вкусът на живота" на видинска сцена

Моноспектакълът на Наталия Цекова "Вкусът на живота" ще бъде представен тази вечер във видинския драматичен театър . Наталия Цекова е първата ромка, завършила Националната академия за театрално и филмово изкуство и гостува за първи път във Видин. Моноспектакълът е създаден миналата година, разказа актрисата: "С моноспектакъла ще..

публикувано на 31.03.23 в 15:18

Здравната инспекция във Враца с напомняне към хората с ТЕЛК

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца напомниха на всички, подлежащи на редовно освидетелстване от Териториална експертна лекарска комисия ( ТЕЛК ), че трябва да подготвят и подадат документите си най-малко 3 месеца преди изтичане срока на последното експертно решение. Необходими документи са: направление за ТЕЛК, въведено в..

публикувано на 31.03.23 в 14:54

Знакова къща за Лом е основно ремонтирана

Къщата-музей на възрожденеца Димитър Гинин отново може да функционира след успешно извършен ремонт по проект „Развитие на културната инфраструктура в община Лом“. По време на официалното откриване кметът Георги Гаврилов благодари на експертите от общинската администрация, подготвили проекта, както и на фирмата-изпълнител за качествената и в..

публикувано на 31.03.23 в 14:41

Ломчанин е задържан за купуване на гласове

Криминално проявен ломчанин е задържан при акция срещу купуването на гласове в област Монтана. След сигнал полицаите от Лом проверили работник на строителен обект. В него те открили два листа с 91 имена на хора. Мъжът е задържано за 24 часа. До момента са образувани 11 досъдебни производства за нарушаване изборните правата на гражданите,..

публикувано на 31.03.23 в 14:29

Кампания за предаване на стари дрехи организират в Мездра

Кампания за предаване на стари дрехи и на други ненужни текстилни изделия организира Община Мездра . Кампанията е част от традиционното пролетно почистване на гр. Мездра и на съставните села на общината, а целта е  опазване на околната среда и на климата.  В периода от 3-ти до 30-и април 2023 г.  употребяваните дрехи и други отпадъци от..

публикувано на 31.03.23 в 14:25