Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Психолог: Причината за бягство на дете се крие в семейството

Снимка: Радио ВИДИН

Какво може да накара едно дете да избяга от вкъщи? Бягството може да бъде реакция срещу тормоз, насилие, търсене на внимание или като наказание на родителите. Така смятат млади хора от Видин. Те са категорични, че бягството не решава проблема.


„Когато се чувстват провокирани по някакъв начин... Ако има караница вкъщи, може да избяга...От депресия, караници, нещо от този  род... Агресивност, може родителите да са алкохолици... Бягството не е решение. Не се решава нищо. Според мен, доброто решение е да говориш с някой, който може да ти помогне. С майката, бащата, спокоен диалог. Ако е с агресия, няма да се постигне нищо... Ако момчето или момичето реши да избяга, това е по вина на родителите... Насилие от родителите, според мен, би накарало дете да избяга... По-никакъв начин бягството няма  да реши проблема... Нещото, което би променило ситуациата, би било родителите и децата да имат комуникация помежду си, да не се крие нищо и да са отворени един към друг...“, изказаха мнения младежи.


Причините за бягството, според психолога Нина Димитрова, са вътре в семейството. Присъствието на психолога в живота на детето е важно, особено там, където родителите не са наясно с някои от проблемите, с които се сблъскват. Най-истинският психолог в семейството трябва да бъде майката, нейната роля е изключително важна и значима, казва психологът и логопед от Враца Нина Димитрова.


„Бягството на едно дете от вкъщи е само връхчето на един айсберг, под който се крият много социални и значими проблеми, първо на семейството и после на обществото ни. Защото това не е изолиран случай сам за себе си, а той е свързан с много, много други такива преди да се случи такъв акт. Ако семейството е здраво, няма как да се случи това нещо. А сигналите, сигналите се дават пак от най-ранна детска възраст“, заяви Нина Димитрова.


Когато едно дете започне да лъже, да проявява агресия, затвореност и когато няма индикации за физически и психологически нарушения, то самото дете дава по някакъв начин сигнали, търси начин да бъде забелязано, да бъде чуто, да му се обърне внимание, посочи психологът кои са сигналите, че има проблем в отношения родител-дете. Ако не бъдат забелязани тези сигнали и не бъдат взети мерки навреме, те се задълбочават.


„Семейството е онова място, където ти трябва да се чувстваш най-спокоен, най-защитен, най-уверен. Всъщност, семейството ти дава и основата, и корените, и крилете, които после може да ги разрешиш и да полетиш в живота“, каза още психологът.


Родители, които казват, че детето е било обгрижвано, обичано и задоволявано и се случи този момент с бягство от дома, веднага трябва да потърсят помощ от психолог, съветва Нина Димитрова.


Социалните служби също биват уведомявани при бягство на дете от вкъщи от полицията. Започва се с проучване на средата, в която детето е живяло и от която е избягало. Детето се насочва към Център за обществена подкрепа за извършване от специалисти на психологическа подкрепа и консултация, заедно с родителите.


„Ако детето съобщи за други тревожни обстоятелства, поради които е избягало, например - насилие, склоняване към просия, към джебчийство, трафиканство и други, тогава се свиква координационен механизъм на местно ниво. Той се състои от представители на няколко институции- това са отдел „Закрила на детето“ на първо място, Община, полиция, прокуратура, РЗИ (Регионална здравна инспекция- бел.ред.), РУО (Регионално управление на образовнието - бел.ред.) и съвместно се вземат решения за предприемане на конкретни действия“, обясни какви действия и мерки се предприемат при бягство на дете от вкъщи от социалните работници и съответните институции Венцислав Боянов- директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане"- Видин.


Практиката показва, че винаги се постига положителен резултат от предприетите мерки, допълни Венцислав Боянов.


Цялата тема може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Вижте още
Росен Илиев, кмет на село Комощица

Кметът на Комощица: Все още чакаме ремонта на пътя до селото

Днес  ще посетим село Комощица в община Якимово. През него минава река Душилница, на която, в близост до селото, се намират и два микроязовира - Вълков връх и Илиевското.  Името на селото произлиза от растението камъш – вид тръстика , или позната още като папур. Комощица се намира на 34 км от областния център, Монтана и на 13 км от Лом...

публикувано на 24.03.23 в 14:00

Проф. Георги Рачев: Дълбоко в себе си аз съм много "зелен", но съм и много трезвомислещ

На 21 март, точно в 23:24 часа, настъпи астрономическата  пролет . Мартенското равноденствие отбеляза началото на пролетния сезон в Северното полукълбо. На днешния 23 март се отбелязва Световният ден на метеорологията: науката, изучаваща атмосферните явления и климатичните условия, тяхното моментно състояние и прогнозирането им. Какъв ще бъде вторият..

публикувано на 23.03.23 в 10:05
Снимката е илюстративна

Българите пътуват повече зад граница - кои са предпочитаните дестинации?

Пътуванията на български граждани в чужбина през първия месец на годината са 504 хиляди, или със 7.2% над регистрираните през януари 2022 година, сочи изследване на Националния статистически институт. Най-голям брой пътувания са осъществени към Турция, Гърция, Сърбия, Румъния, Република Северна Македония, Германия, Австрия, Испания, Италия и..

публикувано на 22.03.23 в 11:50

Какъв е ефектът от еврофинансирането в Северозапада?

Българската телеграфна агенция организира три местни регионални конференции, посветени на бъдещето на Северозападния регион, в трите областни центъра - Видин, Монтана и Враца . Участниците в дискусиите се фокусираха върху степента на сближаване и постигнатото в предходния период по оперативните програми, бъдещите предизвикателства и промени в..

публикувано на 21.03.23 в 13:57

Професионалното образование - мост към пазара на труда

Професионалното образование продължава да произвежда кадри – около 40% от завършващите всяка година ученици (и около половината от учащите след VIII клас). Така всяка година образователната система осигурява по близо 20 хиляди младежи с професионална квалификация . В същото време данните показват силен недостиг на подходящи кадри. Около ¾ от..

публикувано на 20.03.23 в 15:50

Все повече хора избират живота на село

Около 100 000 души са избрали да се преместят на село в последните 3 години. Това показва проучване на платформата "Живот на село“. В повечето случаи, хората избират населени места, близки до областните центрове, коментира за Радио ВИДИН основателят на платформата Ивайло Вътовски : "Изследваме, всъщност,  колко са сделките с..

публикувано на 15.03.23 в 11:00

Цените на храните от производител до магазина

Повишението на цените на хранителните продукти от началото на годината продължава, а потребителската кошница все повече олеква.  Защо се повишиха цените на храните и на какво се дължи поскъпването им? Търсим отговор на тези въпроси от производители от Северозапада. На видинския пазар търговията е слаба. Местните производители, които предлагат..

публикувано на 13.03.23 в 15:50