Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови инвестиции оформят Видин като търговска локация

Снимка: Радио ВИДИН

През последните години Видин все повече се утвърждава като търговска локация, привличаща граждани не само от областта, а и от съседни страни. Сърби и румънци често посещават съботния пазар и пазаруват в големите търговски вериги в крайдунавския град. И въпреки демографската картина в региона, инвеститорски интерес към откриването на още търгвоски площи не липсва. По отношение на търговския обмен потенциалът на Видин е голям, коментира кметът Цветан Ценков:


"Чисто исторически, това е бил градът, който е бил на кръстопът, с много големи възможности по отношение включително на търгвоския обмен. В полезрението на една голяма фирма от Турция стои възможността - те ще изграждат 5 такива комплекса, единият да бъде във Видин и заради огромния поток, който може да дойде от съседните страни... Относно идването на сърби и румънци да пазаруват тук, може би до някъде това е свързано и с разликата в цените и стандарта. Все пак не е приятно, че ние изоставаме и сме на последното, 27-мо място в Европейския съюз... Та, в този смисъл, може би ние изоставаме и стоките от първа необходимост са доста по-ниски, отколкото са в Румъния и Сърбия. Макар че гледах наше произведено олио в Германия, в Англия се продава на 1,5 евро, което е 3 лв. При нас е от 4,5 – 5 лв. нагоре... Първо чакаме да започне изграждането на комплекса, който е на бившия нов театър, в центъра, в сърцето на Видин, до гимназия "Цар Симеон Велики", тази огромна площ, която е няколко декара, която е пустееща. Тъй като тя е частна собственост, препродавана е няколко пъти, има вече инвестиционни намерения. Там включително ще се изгражда нещо като в Сърбия до този аутлет център, в който имаме много големи вериги, плюс хранителен магазин. И една друга голяма компания, които ще направят така наречения ритейл център в бившия ДИП "Вида". Общината помага на инвеститора с всички строителни книжа, които те изискват от Общината. Същото беше с изграждането на този завод, който е в пределите на бившата пивоварна. Така че ние подкрепяме по всякакъв начин всеки инвеститор."


Относно съботния пазар в района на стадион "Георги Бенковски" е изготвен идеен проект, с който да бъдат подобрени условията както за търговците, така и за посетителите, допълни кметът Цветан Ценков.


Ритейл паркът, който започва да се изгражда на мястото на бившето предприятие "Вида стил", ще е с обща търговска площ от 12 000 кв. м. Търговският парк ще е единствен по рода си в Северозапада, а в него ще се настанят международни модни марки, магазин за техника, дрогерии, като ще бъдат обособени и зони за хранене. Местоположението на Видин е особено подходящо за организирането на подобни търговски зони, обясни Борислав Борисов, представител на инвеститорите:


"Ние, като компания, която се занимава с развитието на такива паркове, правим това вече няколко години в София, Севлиево, Разград, Велинград, имаме доста проекти в България и Македония... Значи местоположението на Видин е много ключово, особено що се отнася до организирането на такива търговски зони. Нашето мнение е, че досега той е бил един подценяван град от гледна точка на търговска локация. Тъй като, освен че мостът е наблизо, надяваме се в следващите години да бъде изграден вече пътят, който е Видин-София. Близостта с Калафат и със Сърбия също е определящо. Така че местоположението му, когато ние направим една добра търговска среда, със сигурност ще концентрира доста клиенти и от Румъния, и от Сърбия. Този търговски парк ще бъде доста голям. Предвиждаме той да се разположи на 25 дка, от които близо 14 дка да са търговски обекти, което е доста сериозна търгвоска площ..."


Освен че пустеещото място в близост до булевард „Панония“ ще бъде облагородено, се очаква да бъдат разкрити и около 150 работни места, поясни Борислав Борисов:


"Разбира се, ще донесе работни места. Имайте предвид, че голяма част от фирмите, които влизат в този ритейл парк от операторите търговските, са международни компании, които със сигурност са желан работодател. Очакваме там да работят между 150 – 180 души... Съществуващата сграда на бившия завод, тя ще бъде преработена в търговски обекти, ще бъде запазена не малка част от дърветата. Между тях ще бъде изграден паркинг, който ще има директна връзка с улицата. В оставащата част предвиждаме да направим една приятна зона за деца, с различни игри..."


Видинчани смятат, че е добре за развитието на града да идват хора и от други страни да пазаруват, показа анкета на Радио ВИДИН:


"Според мен е добре, нека да има икономика, да се пазарува. Сърби и румънци избират нашия град, защото е по-евтино. Особено в Калафат, там е по-скъпо, повече съм виждал румънци, отколкото сърби... Идват тук да кажем, какво ще купуват - картофи, като сме на такава дестинация... Ние сме тук на кръстопът... По принцип е предимство, защото все пак има оборот на парични средства... Нека пазаруват хората, нашите как отиват по чужбина и пазаруват. Избират Видин, защото сме на две граници... Те, хората, имат пари, пълно е, явно храната е по-евтина тук..."


Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00