Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нови инвестиции оформят Видин като търговска локация

Снимка: Радио ВИДИН

През последните години Видин все повече се утвърждава като търговска локация, привличаща граждани не само от областта, а и от съседни страни. Сърби и румънци често посещават съботния пазар и пазаруват в големите търговски вериги в крайдунавския град. И въпреки демографската картина в региона, инвеститорски интерес към откриването на още търгвоски площи не липсва. По отношение на търговския обмен потенциалът на Видин е голям, коментира кметът Цветан Ценков:


"Чисто исторически, това е бил градът, който е бил на кръстопът, с много големи възможности по отношение включително на търгвоския обмен. В полезрението на една голяма фирма от Турция стои възможността - те ще изграждат 5 такива комплекса, единият да бъде във Видин и заради огромния поток, който може да дойде от съседните страни... Относно идването на сърби и румънци да пазаруват тук, може би до някъде това е свързано и с разликата в цените и стандарта. Все пак не е приятно, че ние изоставаме и сме на последното, 27-мо място в Европейския съюз... Та, в този смисъл, може би ние изоставаме и стоките от първа необходимост са доста по-ниски, отколкото са в Румъния и Сърбия. Макар че гледах наше произведено олио в Германия, в Англия се продава на 1,5 евро, което е 3 лв. При нас е от 4,5 – 5 лв. нагоре... Първо чакаме да започне изграждането на комплекса, който е на бившия нов театър, в центъра, в сърцето на Видин, до гимназия "Цар Симеон Велики", тази огромна площ, която е няколко декара, която е пустееща. Тъй като тя е частна собственост, препродавана е няколко пъти, има вече инвестиционни намерения. Там включително ще се изгражда нещо като в Сърбия до този аутлет център, в който имаме много големи вериги, плюс хранителен магазин. И една друга голяма компания, които ще направят така наречения ритейл център в бившия ДИП "Вида". Общината помага на инвеститора с всички строителни книжа, които те изискват от Общината. Същото беше с изграждането на този завод, който е в пределите на бившата пивоварна. Така че ние подкрепяме по всякакъв начин всеки инвеститор."


Относно съботния пазар в района на стадион "Георги Бенковски" е изготвен идеен проект, с който да бъдат подобрени условията както за търговците, така и за посетителите, допълни кметът Цветан Ценков.


Ритейл паркът, който започва да се изгражда на мястото на бившето предприятие "Вида стил", ще е с обща търговска площ от 12 000 кв. м. Търговският парк ще е единствен по рода си в Северозапада, а в него ще се настанят международни модни марки, магазин за техника, дрогерии, като ще бъдат обособени и зони за хранене. Местоположението на Видин е особено подходящо за организирането на подобни търговски зони, обясни Борислав Борисов, представител на инвеститорите:


"Ние, като компания, която се занимава с развитието на такива паркове, правим това вече няколко години в София, Севлиево, Разград, Велинград, имаме доста проекти в България и Македония... Значи местоположението на Видин е много ключово, особено що се отнася до организирането на такива търговски зони. Нашето мнение е, че досега той е бил един подценяван град от гледна точка на търговска локация. Тъй като, освен че мостът е наблизо, надяваме се в следващите години да бъде изграден вече пътят, който е Видин-София. Близостта с Калафат и със Сърбия също е определящо. Така че местоположението му, когато ние направим една добра търговска среда, със сигурност ще концентрира доста клиенти и от Румъния, и от Сърбия. Този търговски парк ще бъде доста голям. Предвиждаме той да се разположи на 25 дка, от които близо 14 дка да са търговски обекти, което е доста сериозна търгвоска площ..."


Освен че пустеещото място в близост до булевард „Панония“ ще бъде облагородено, се очаква да бъдат разкрити и около 150 работни места, поясни Борислав Борисов:


"Разбира се, ще донесе работни места. Имайте предвид, че голяма част от фирмите, които влизат в този ритейл парк от операторите търговските, са международни компании, които със сигурност са желан работодател. Очакваме там да работят между 150 – 180 души... Съществуващата сграда на бившия завод, тя ще бъде преработена в търговски обекти, ще бъде запазена не малка част от дърветата. Между тях ще бъде изграден паркинг, който ще има директна връзка с улицата. В оставащата част предвиждаме да направим една приятна зона за деца, с различни игри..."


Видинчани смятат, че е добре за развитието на града да идват хора и от други страни да пазаруват, показа анкета на Радио ВИДИН:


"Според мен е добре, нека да има икономика, да се пазарува. Сърби и румънци избират нашия град, защото е по-евтино. Особено в Калафат, там е по-скъпо, повече съм виждал румънци, отколкото сърби... Идват тук да кажем, какво ще купуват - картофи, като сме на такава дестинация... Ние сме тук на кръстопът... По принцип е предимство, защото все пак има оборот на парични средства... Нека пазаруват хората, нашите как отиват по чужбина и пазаруват. Избират Видин, защото сме на две граници... Те, хората, имат пари, пълно е, явно храната е по-евтина тук..."


Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Бъдещето на село Антимово са младите хора

Екипът на Радио ВИДИН гостува на видинското село Антимово . Намира се на 7 км от Видин . Близостта до големия град е удобство за местните хора, като голяма част от тях работят във Видин.  На 2 км от Антимово тече река Дунав. В близост е и Дунав мост 2. Село Антимово е разположено в плодородната низина Златорожие. Земята тук ражда всичко, от..

публикувано на 31.03.23 в 16:30

Сметката в ресторанта - ще бъде ли върнат 20% ДДС за заведенията?

Министерството на финансите предложи промени в законите, с които да се въведе данък "свръхпечалба" и да се премахнат част от антикризисните мерки. Предлага се връщане на 20% данък добавена стойност (ДДС) за заведенията и фитнесите. ДДС беше намален на 9% по време на пандемията от COVID-19. Правителството предлага намаленият ДДС да остане в..

публикувано на 29.03.23 в 10:30

Огнян Асенов: Няма да допуснем нерегламентирано вмешателство в изборния процес

Институциите във Видин декларират готовност за обезпечаването на изборите за Народно събрание на 2 април. Към момента целият процес се извършва в срок, каза за Радио ВИДИН  областният управител Огнян Асенов .   „Организационно-техническата подготовка на предстоящите избори в област Видин към днешна дата се извършва в определените срокове,..

публикувано на 28.03.23 в 14:14

Как работят Общините в условията на неприет държавен бюджет

Кметовете на Общини очакват новия парламент и държавния бюджет за 2023 година , за да могат да приемат и бюджети на общините.  Как работят Общините в условията на неприет държавен бюджет и ръст в цените? „Сложно и трудно се работи в тази ситуация. Ние нашата рамка сме я приели в така наречения удължителен бюджет. Но е трудно да..

публикувано на 27.03.23 в 15:44
Росен Илиев, кмет на село Комощица

Кметът на Комощица: Все още чакаме ремонта на пътя до селото

Днес  ще посетим село Комощица в община Якимово. През него минава река Душилница, на която, в близост до селото, се намират и два микроязовира - Вълков връх и Илиевското.  Името на селото произлиза от растението камъш – вид тръстика , или позната още като папур. Комощица се намира на 34 км от областния център, Монтана и на 13 км от Лом...

публикувано на 24.03.23 в 14:00

Проф. Георги Рачев: Дълбоко в себе си аз съм много "зелен", но съм и много трезвомислещ

На 21 март, точно в 23:24 часа, настъпи астрономическата  пролет . Мартенското равноденствие отбеляза началото на пролетния сезон в Северното полукълбо. На днешния 23 март се отбелязва Световният ден на метеорологията: науката, изучаваща атмосферните явления и климатичните условия, тяхното моментно състояние и прогнозирането им. Какъв ще бъде вторият..

публикувано на 23.03.23 в 10:05
Снимката е илюстративна

Българите пътуват повече зад граница - кои са предпочитаните дестинации?

Пътуванията на български граждани в чужбина през първия месец на годината са 504 хиляди, или със 7.2% над регистрираните през януари 2022 година, сочи изследване на Националния статистически институт. Най-голям брой пътувания са осъществени към Турция, Гърция, Сърбия, Румъния, Република Северна Македония, Германия, Австрия, Испания, Италия и..

публикувано на 22.03.23 в 11:50