Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Треньорката Мариана Добрева представя първата си книга във Враца

Снимка: личен архив


Поетичната си книга "Ноти в косите" ще представи тази вечер Мариана Добрева в Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца, в 17:30 часа. Корицата е дело на Валентин Герасимов, а илюстрациите в книжното тяло са изрисувани от златното момиче по художествена гимнастика Боряна КалейнСтиховете  ще бъдат представени в съпровод на композитора и поета Борислав Мирчев. Мариана Добрева създава текст за химн на спортния клуб "Левски" – Триадица,  музиката е  на Светослав Лобошки, това е единственият клуб, който има свой химн. За появата на своята първа книга Мариана Добрева разказва:


"През годините пишех, нещо, което е било много лично, но никога не съм споделяла с никого... Ключ да набера кураж и да покажа това, което пиша, беше ковид-пандемията... Реших, че не трябва да оставям нищо скрито-покрито, а да споделя всичко съкровено, защото човек не знае кога ще си тръгне от тоя свят... Дъщеря ми ме поощри, приятели казаха, че трябва да направя книжка... Миналата година направихме проект - песни, които обединихме в диск и книжно тяло това беше за ремонт на нашия клуб, от там се тръгна, намеси се Борислав Мирчев  като композитор, който е невероятен двигател на нещата и така се тръгна..."  


Мариана Добрева работи като треньор дълги години в "Академик", помощник-треньор на Националния отбор "Ансамбъл жени", съдия по художествена гимнастика, член на Съдийската комисия на Българската федерация по художествена гимнастика, замeстник-председател на клуб "Левски" – Триадица. От 2020 г. е член на УС на Българската федерация по художествена гимнастика.


Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 


Вижте още

Най-дългото речно модно ревю - мечтата на една видинчанка

Максимата "Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му" е толкова на мястото си, когато става дума за хора като  Вяра Бориславова . Тя е родом от Видин, а модата я влече откакто се помни. Първият ѝ стайлинг е през 1983 г. Първата дреха шие на   13 години.  Една година по-късно вече прави рокли на съученичките си, а  пред дома ѝ се..

публикувано на 27.03.23 в 16:00

Какво представлява пародонтитът

Пародонтоза или пародонтит е възпаление на венците, което се задълбочава и се свързва с губене на костно вещество. Това обясни в „Час при зъболекаря“ д-р Олга Папушева , лекар по дентална медицина от Видин и добави, че с напредване на заболяването зъбите започват да се разклащат и може да се стигне до загуба на всички зъби: „Зъбите започват..

публикувано на 27.03.23 в 15:54

Великденската трапеза - колко ще ни струва

Наближава Великден и няма как да не си зададем въпроса  колко ще ни струват подготовката за празника и традиционните за трапезата на този ден храни - яйца, козунак, агнешко и зелена салата. От Съюза на птицевъдите в България не се ангажираха с точна прогноза дали ще има поскъпване на яйцата преди Великден.  Един брой към момента струва 40..

публикувано на 27.03.23 в 13:04

За видинския театър - с любов

Днес, 27 март, отбелязваме Световния ден на театъра . Датата е избрана през 1961 година на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 година.  Видинските театрали репетират новата постановка "Торба с хитрости" от Панчо Панчев на професионалния си..

публикувано на 27.03.23 в 13:00

"Неделник" от 26 март 2023 година

Какво да очаквате в новият "Неделник" ? Преглеждаме старите видински вестници за начало. И следва Георги Костодинов - Гогата . С нашият приятел от Чипровци  си говорим за Деня на поезията и неговото гостуване в училище "Петър Парчевич", където той предизвика интереса на децата към вълшебството поезия. И за едни буфосинхронисти от миналото също..

публикувано на 26.03.23 в 13:57

Този род излиза с пост и молитва

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно -  свети Йоан Лествичник . С Божията помощ продължаваме поста или..

публикувано на 26.03.23 в 08:00

Четиво за живота и нравите в Българския северозапад

Вероятно вече сте срещали д-р Йордан Иванов. Може би на живо, в качеството му на лекар, ако сте имали път към Лом, или тук, в ефира на Радио Видин и времето за книги, когато се превърне в писател. Миналата седмица се запознахме с романа му "Денят на Северозапада", където един учител за малко да събори държавата, а днес ще надникнем в..

публикувано на 24.03.23 в 17:15