Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Инж. Димитър Куманов: В България няма сериозен анализ за сигурността на сградите при земетресение

Снимка: Здравко Петров

Инж. Димитър Куманов, който е строителен инженер-конструктор и има богат опит от оценяването на повредени сгради, е доброволец при обследването след пернишкото земетресение, а също така и на това в Дурас- Албания, на 26 ноември 2019 година.


Той е категоричен, че в България не е правен анализ за сигурността на сградите при евентуално подобно бедствие:


"В нашия регион, ние също трябва да се подготвяме, тъй като България също е в силна сеизмична зона. Конкретно, земетреснието в Турция е прекалено далеч, за да окаже влияние върху сеизмичната активност у нас, но това не значи, че в България утре няма да удари земетресение. Това никой не знае. То обаче ще си бъде по неговите си собствени причини, а не защото в Турция е имало такова силно земетресение...“


Инж. Куманов е категоричен, че България не е подготвена за действие при евентуално силно земетресение:


"Защото съм бил свидетел, първо в Перник, на несъществуващата организация за реакция при такива земетресения. Освен това факт е, че населението изобщо не е обучено как да действа в подобни ситуации- хората изобщо не знаят какво да правят при земетресение. Освен това ние нямаме подготвени екипи от доброволци, които да оценяват щетите по сградите след силни земетресения с разрушения и жертви. Имаме доброволци за спасяване на хора, но не и ткива, които да оценят щетите. Ето защо, другата супер важна дейност, която трябва да започне веднага, е да се оценява сигурността на сградите в условията на непрекъснати вторични трусове. Ние нямаме никаква подготовка по този въпрос...


Това, което е важно сега е, че държавните органи трябва да се събудят от летаргията, в която са изпаднали и да започнат действия за изготвяне на цялостна национална стратегия за реакция след силни земетресения...


По думите му, масово при новото строителство има много пропуски и компромиси със сигурността. 


Още за това кои сгради са опасни и съвети за поведение при земетресение- в звуковия файл.


Вижте още

Четиво за живота и нравите в Българския северозапад

Вероятно вече сте срещали д-р Йордан Иванов. Може би на живо, в качеството му на лекар, ако сте имали път към Лом, или тук, в ефира на Радио Видин и времето за книги, когато се превърне в писател. Миналата седмица се запознахме с романа му "Денят на Северозапада", където един учител за малко да събори държавата, а днес ще надникнем в..

публикувано на 24.03.23 в 17:15

Кукленият театър във Видин кани на "Магическо училище"

Кукленият театър във Видин изпраща месеца с магия. В събота, 25 март, ще представят образователния спектакъл "Магическо училище" .  Автор и режисьор е Панайот Цанев, сценограф е Мильо Пенев, композитор е Евгени Платов, участват Аделина Илиева и Жоро Иванов. "Това е един много интересен спектакъл с образователна цел, построен е на..

публикувано на 24.03.23 в 16:44

Кошница - подарък с душа и още нещо

Съвсем отскоро във Видин можете да поръчате за подарък  кошница, пълна с вкусни изкушения и още нещо. От близо 7 месеца сестрите Диана и Цветомира Димитрови имат свое местенце, където сътворяват най-различни красоти под формата на подаръци, които се консумират. И не само - често те съдържат и по нещо мъничко, което ще ви остане за спомен. Идеята..

публикувано на 24.03.23 в 15:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

обновено на 24.03.23 в 14:51

24 март - Световен ден за борба с туберкулозата

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата . Поводът е, че точно на този ден, но сто години по-рано, Роберт Кох открива причинителя на туберкулозата, обясни вирусологът от Българската академия на науките  проф. Радостина Александрова . По думите ѝ идеята на световната инициатива е да се обърне внимание на това изключително..

публикувано на 24.03.23 в 10:30

Музеят в Чипровци представя изложба "Павлето - непознатият наш"

Историческият музей в Чипровци открива изложба с непоказвани до момента картини на Георги Павлов-Павлето днес, 24 март. Поводът е 110-ата годишнина от рождението на твореца. Той е бил и винаги ще бъде повод за гордост, каза директорът на музея в Чипровци  Анита Комитска . "Оставя такава диря в българското изобразително изкуство през 20..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18