Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Протестиращи в Монтана се срещнаха с министъра на икономиката

Кметът на Монтана Златко Живков (вдясно) организира среща на протестиращите за язовир Огоста с министъра на икономиката Никола Стоянов.
Снимка: Община Монтана

Изграждането на плаваща фотоволтаична централа в язовир Огоста няма да навреди на водната флора и фауна, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов на среща с граждани в Монтана, съобщават от общинската администрация. Тя беше организирана по инициатива на кмета на общината Златко Живков в отговор на протеста преди три седмици срещу изграждането на новото съоръжение. Министерството на земеделието, което стопанисва язовира, беше представлявано на срещата от заместник-министър Валентин Чамбов. В голямата зала на Младежкия дом в Монтана се събраха близо 200 души да зададат въпросите си и чуят министрите.


„Основната грижа на Общината е безопасността на хората и необходимостта от ремонт на язовирната стена. Досега нищо не беше направено, а това е една възможност ситуацията да бъде променена. Както всички вас и аз искам да чуя какви ще са ползите за Монтана”, заяви в началото на срещата кметът Живков.


Министър Стоянов изтъкна две основни причини, водещи за насочването на немската компания инвеститор към язовир Огоста. Първата е ремонтът на язовирната стена, изчислен на 30 милиона лева. Втората е, че  Северозападът е с приоритет при възможни големи инвестиции. 


През 2018 година правителството отпуска 500 милиона лева на Държавната консолидационна компания за ремонт на язовири, допълват от община Монтана. В списъка е и язовир Огоста, който е с констатирана необходимост от ремонт както на стената, така и на някои от хидротехническите съоръжения в него. До финансиране така и не се стига. По време на управлението на последното редовно правителство става ясно, че пари за ремонт на язовир Огоста  няма. Това е и причината днес първото условие пред чуждестранния инвеститор да е ремонтът на язовирната стена.


Предложението на немската компания е да бъде изградена система върху 8 квадратни километра водна площ в язовир Огоста при положение, че общата водна повърхност на язовира при пълен обем е 22 квадратни километра. Досега язовирът никога не е бил завиряван напълно. През по-голямата част от годината той е 15 квадратни километра. Плаващата фотоволтаична централа ще произвежда 800 мегавата ток. Немската компания иска да построи и завод за понтонни метални части, защото необходимостта от тях се разраства. 


В България няма практика за изграждане на подобни съоръжения и затова вече е създадена работна група с представители на пет министерства – Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на земеделието, Министерството на околната среда и водите, Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Процедурата налага промени в поне четири закона. Когато това бъде направено следва  оценка за въздействие върху околната среда. Ако тя е благоприятна за язовир Огоста, ще бъде обявен конкурс за концесия върху водните площи. В нея може да участва всеки, уточни министър Стоянов. Министерството на икономиката не е поемало конкретен ангажимент към определен инвеститор.


Язовир Огоста е построен през 1986 година за напояване на 60 хиляди декара селскостопанска земя, простиращи се от Монтана до областта Златията край Лом. Необходимата тръбна инфраструктура така и никога не е изградена докрай. Водата почти не се използва за напояване. С нея са свързани две водноелектрически централи – „Кошарник“ и „Огоста“. Разнообразието на рибата в язовира е голямо – шаран, каракуда, червеноперка, костур, скобар, мряна, сом, щука, укрей, бяла риба и др. Тук се намира и най-голямата на Балканския полуостров ферма-производител на сладководна риба.


Вижте още

Психолог: Смяната на часа е стрес за организма

Тази нощ преминахме към лятното часово време и преместихме стрелките с 1 час напред.  При това положение ще спим с 1 час по-малко, но в същото време ще се радваме и на бързото нарастване на деня. Постепенно слънцето ще изгрява все по-рано и ще залязва все по-късно. Много лекари у нас и по света са на мнение, че смяната на зимното с лятно часово..

публикувано на 26.03.23 в 14:57

В Моравица посрещнаха пролетта

В мездренското село Моравица, жители и гости се събраха в месността "Селището" за да посрещнат заедно пролетта. За тяхното настроение се погрижиха  Емил Марков и ТК "Хоротропци" от Враца, Влади Петров  и неговият Средношколски танцов състав от Мездра, които с техните национални носии и костюми, внесоха пъстрота и красота в празника. Гости на..

публикувано на 26.03.23 в 14:49

10 000 дръвчета раздава Гората.бг във Видин

Доброволци от Гората.бг раздават различни видове плодни, медоносни и ароматни дръвчета във Видин. Инициативата се провежда за поредна година и отново преминава с огромен интерес. На мястото, където се раздават фиданките имаше десетки чакащи, часове преди 13:00 , когато беше и началото на събитието.  "Повечето хора нямат и иде за какво става..

публикувано на 26.03.23 в 13:32

Отбелязваме Световния ден в подкрепа на страдащите от епилепсия

26-и март е Световният ден за информиране на хората за епилепсията и подкрепа на страдащите от това заболяване. Денят е наречен още Лилав ден. Според данните на Българската здравна каса, страдащите от епилепсия у нас са около 29 000. По метода на изчисление на Световната здравна организация обаче, това са 1% от населението, което е значително..

публикувано на 26.03.23 в 11:47

Съюзът на птицевъдите: Да се гарантира безопасност за внесените от Украйна яйца

Миналата седмица по партньорска програма в България са внесени 2,5 милиона яйца от Украйна, които обаче още не са на пазара.  Това съобщи пред Радио ВИДИН Петя Петкова , изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България. "Това е по официални данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и нашият сектор е изключително..

публикувано на 26.03.23 в 10:10
община Борован

Развитие на три общини във Врачанско предвижда нов проект

Кметът на Община Борован инж. Десислава Тодорова подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура № BG06RDNP001-19.610 за подбор на проекти за подготвителни дейности по подмярка 19.1 "Помощ за подготвителни дейности" от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие"  от Програма за развитие на селските..

публикувано на 26.03.23 в 08:59

Община Враца стартира нова еко инициатива

Община Враца стартира нова еко инициатива. Тя е насочена към облагородяване на градските паркове и междублоковите пространства във всички квартали на града.  Инициативата ще премине под наслов "Зелена Враца", а първото събитие ще се проведе в ж.к. "Дъбника". В почистването на квартала ще се включат служители на местната администрация,..

публикувано на 26.03.23 в 08:00