Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дружество има претенции за над 8 милиона лева към Община Враца

Снимка: Колаж на Община Враца

Обявеното в несъстоятелност дружество „ПОНССТРОЙИНЖЕНЕРИНГ“ АД, което има стотици милиони задължения към фирми и служители, е отправило покана за доброволно изпълнение към Община Враца. По данни на местната управа, претенциите са за от 8 433 592,29 лв.

Към момента дружеството дължи на местната администрация над 7 милиона лева, както и над 100 милиона лева към Българска банка за развитие, НАП, „Инвестбанк“ АД, служители и фирми в страната. То беше изпълнител по Етап 2 на водния цикъл и е отговорно за некачественото изпълнение на строително-ремонтните дейности и наложените неустойки по проекта, твърдят от общината във Враца.

Договорът между местната управа и „ПОНССТРОЙИНЖЕНЕРИНГ“ е сключен през 2012 година, като срокът за неговото изпълнение е до началото на 2015 година. В началото на първия мандат на кмета Калин Каменов - през ноември 2015 г., е установено, че към края на годината дружеството не е изпълнило и 50% от предвиденото в договора, а реализираните ремонтни дейности са некачествени.

След множество срещи и съдебни спорове, Община Враца прекратява договора с „ПОННСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ“ през 2019 година.

През 2022 година общината прави валидно прихващане – дружеството дължи 7 160 034 лв., местната администрация – 6 679 622 лв.

След обявяването му в несъстоятелност Община Враца няколкократно прави опити да получи дължимите суми. През 2022 година синдикът на „ПОННСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ“ АД /н/ - Иво Велчевски прави искане пред Софийски градски съд да му бъде разрешено заплащането на необходимата такса за издаването на изпълнителен лист срещу Община Враца /за получаване на дължими суми за частично изпълненото по проекта за Воден цикъл/. С определение Софийски градски съд остава без уважение искането на синдика.

Въпреки това синдикът Иво Велчевски предприема действия по издаването на изпълнителен лист, като на 6 февруари т.г. е връчена покана за доброволно изпълнение в местната администрация.

Община Враца своевременно е предприела мерки срещу изпълнителния лист и действията на синдика, като днес е подаден иск за спиране на изпълнението.

Подадени са и сигнали срещу действията на синдика до всички компетентни органи, като целта е да бъде извършена пълна проверка.


Вижте още

Психолог: Смяната на часа е стрес за организма

Тази нощ преминахме към лятното часово време и преместихме стрелките с 1 час напред.  При това положение ще спим с 1 час по-малко, но в същото време ще се радваме и на бързото нарастване на деня. Постепенно слънцето ще изгрява все по-рано и ще залязва все по-късно. Много лекари у нас и по света са на мнение, че смяната на зимното с лятно часово..

публикувано на 26.03.23 в 14:57

В Моравица посрещнаха пролетта

В мездренското село Моравица, жители и гости се събраха в месността "Селището" за да посрещнат заедно пролетта. За тяхното настроение се погрижиха  Емил Марков и ТК "Хоротропци" от Враца, Влади Петров  и неговият Средношколски танцов състав от Мездра, които с техните национални носии и костюми, внесоха пъстрота и красота в празника. Гости на..

публикувано на 26.03.23 в 14:49

10 000 дръвчета раздава Гората.бг във Видин

Доброволци от Гората.бг раздават различни видове плодни, медоносни и ароматни дръвчета във Видин. Инициативата се провежда за поредна година и отново преминава с огромен интерес. На мястото, където се раздават фиданките имаше десетки чакащи, часове преди 13:00 , когато беше и началото на събитието.  "Повечето хора нямат и иде за какво става..

публикувано на 26.03.23 в 13:32

Отбелязваме Световния ден в подкрепа на страдащите от епилепсия

26-и март е Световният ден за информиране на хората за епилепсията и подкрепа на страдащите от това заболяване. Денят е наречен още Лилав ден. Според данните на Българската здравна каса, страдащите от епилепсия у нас са около 29 000. По метода на изчисление на Световната здравна организация обаче, това са 1% от населението, което е значително..

публикувано на 26.03.23 в 11:47

Съюзът на птицевъдите: Да се гарантира безопасност за внесените от Украйна яйца

Миналата седмица по партньорска програма в България са внесени 2,5 милиона яйца от Украйна, които обаче още не са на пазара.  Това съобщи пред Радио ВИДИН Петя Петкова , изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България. "Това е по официални данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и нашият сектор е изключително..

публикувано на 26.03.23 в 10:10
община Борован

Развитие на три общини във Врачанско предвижда нов проект

Кметът на Община Борован инж. Десислава Тодорова подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура № BG06RDNP001-19.610 за подбор на проекти за подготвителни дейности по подмярка 19.1 "Помощ за подготвителни дейности" от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие"  от Програма за развитие на селските..

публикувано на 26.03.23 в 08:59

Община Враца стартира нова еко инициатива

Община Враца стартира нова еко инициатива. Тя е насочена към облагородяване на градските паркове и междублоковите пространства във всички квартали на града.  Инициативата ще премине под наслов "Зелена Враца", а първото събитие ще се проведе в ж.к. "Дъбника". В почистването на квартала ще се включат служители на местната администрация,..

публикувано на 26.03.23 в 08:00