Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Областен съвет обсъди развитието на туризма във Видинско

Областният консултативен съвет по туризъм беше председателстван от областния управител Огнян Асенов.
Снимка: Областна администрация-Видин

Проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект Културен център „Жул Паскин“ е в процес на приключване. Това съобщават от областната администрация, където се проведе заседание на Областния консултативен съвет по туризъм. Припомняме, че последно обявеният срок за завършване на обекта е март тази година, с решение на Националния институт за недвижимо културно наследство. Обслужването на културния център ще се осъществява от Общинския културен институт, съобщават още от управата.


Членовете на съвета обсъдиха и въпросите, свързани с осигуряване на местни екскурзоводи за туристите и пасажерите на круизните кораби, липсата на координирана реклама на туристическите обекти, необходимостта от засилена медийна и рекламна кампания, от разработване на нови туристически продукти.


Представителите на професионалните гимназии, които осигуряват с кадри туризма в областта посочиха, че за новата учебна година са предвидени паралелки, с актуални специалности, често търсени на пазара на труда. Отчетен беше проблем с осигуряване на стажуване на учениците, поради незаинтересованост на местния бизнес.


Община Белоградчик осъществява проект за пещера "Магура". Подменено е осветлението и компрометираните от влага парапети, като предстои избор на фирма за изработване на мултимедийни продукти за виртуална обиколка на природната забележителност. 


Туристическите обекти в региона ще бъдат представени на 39-ата международна туристическа борса „Ваканция & СПА 2023“, която ще се проведе от 15-и до 17-и февруари в София, съобщават още от областната администрация. 

По публикацията работи: Полина Тодорова

БНР подкасти:

Вижте още

Снимката на 23 март 2023 година

50 хиляди бюлетини за предстоящите парламентарни избори на 2 април 2023 г., бяха доставени в Областна администрация- Видин с полицейски ескорт. Те са получени от печатницата на Българската народна банка от упълномощени представители на Областна администрация и Районна избирателна комисия - Видин. 153 800 хартиени бюлетини за предстоящите..

публикувано на 23.03.23 в 18:10

60 домашни помощници ще се грижат за хора от уязвими групи в община Видин

В община Видин назначиха 60 домашни помощници , които да се грижат за хора от най-уязвимите групи. Проектът е за 13 месеца. Домашните помощници ще са на пълен работен ден. Финансирането е по програма „Развитие на човешките ресурси“, по която са осигурени над 1 600 000 лева. Дейностите са продължение на предишни проекти на общината, каза..

публикувано на 23.03.23 в 15:44

Производители и занаятчии на изложение в Монтана

Производители от територията на местни инициативни групи (МИГ) от Северозапада, финансирани по Програмата за развитие на селските райони участват в двудневното изложение в Монтана . Към 60 автентични производители са изнесли своя продукция в Младежкия дом.  "Това е първото изложение за годината в страната", каза Стефан Спасов от..

публикувано на 23.03.23 в 15:07

Ружинци прави пролетен бал

Пролетен бал ще се проведе в село Ружинци , съобщиха от общината. Балът е традиционен, но заради ковид пандемията две години не го провеждахме, уточни кметът  Александър Александров : "По идея на общинското ръководство и на Народно читалище "Христо Ботев" в Ружинци за поредна година се опитваме да организираме пролетен бал, който преди..

обновено на 23.03.23 в 14:36

Авиационно пръскат срещу ларви на комари в община Лом 

От 24-ти до 26-и март, при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/с, от 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10.00 ч., ще се извърши авиационно третиране срещу ларви на комари в землището на община Лом , съобщават от местната общинска управа. Ще бъде използван препарат VectoBac за ларвицидна обработка на..

публикувано на 23.03.23 в 12:03
Снимката е илюстративна

Обявиха обществени поръчки за пътни знаци и полагане на маркировка

Агенция „Пътна инфраструктура" стартира обществени поръчки за производство, доставка и монтаж на пътни знаци и за полагане на хоризонтална маркировка по републиканските пътища. Общата прогнозна стойност на поръчката за хоризонтална маркировка е 210 млн. лв. без ДДС, а за пътните знаци е 100 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 48 месеца или 4..

публикувано на 23.03.23 в 12:00

Изложение на местни продукти ще се проведе в Монтана

Изложение на местни продукти  ще се състои на 23-ти и 24-ти март в Монтана . Продукцията е произведена на териториите на Местните инициативни групи (МИГ) от цялата страна, създадени и финансирани по подхода „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.  В Монтана ще бъдат представени..

обновено на 23.03.23 в 10:05