Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кубо - работилницата, която дава живот на старите вещи

2
Снимка: Николай Наумов



Всеки от нас има забравени стари вещи, които понякога стоят с години на тавана или в мазето. За нас те са ненужни, но се оказва, че за други може да са богатство. 


За видинчаните Николай Наумов и Емил Емилов това са истински съкровища, на които дават нов живот. Работилницата им се намира във видинското село Кутово. Първоначално това е бил празен гараж, като те не разполагали с почти нищо. Но с течение на времето се сдобили с инструменти и машини.


"Всъщност идеята се зароди една вечер, покрай една наша приятелка, която изработва продукти от цимент. И тя в момента има опция да бъде на няколко базара, които са в София и в Пловдив, и искаше да ѝ направим няколко продукта, които да може да ги представи на нейния щанд. А пък от друга страна, ние много искахме да се занимаваме с неща, които са свързани с ръчна изработка, без значение, ако имаш под ръка дърво, метал, пластмаса или нещо, което е изхвърлено, можеш да го рециклираш и да направиш много интересен продукт от него", споделя Николай.

Първите им изделия са лампи.


"Нарязахме една греда на кубчета, пробихме няколко отвора в кубчето и след това купихме фасунги, лампи, кабелчета, с които вече да окабелим цялата лампа и от там започна всичко", допълва още Ники. 


Емил, който е завършил "Електроника", поставя кабелите:


"С това съм се занимавал много години... Простичко е, но не е за всеки. Трябва да имаш някакво познание минимално."


В началото започват да използват подръчни материали, разказва Николай:


"Имахме стари греди, а в повечето случаи старите греди са дъски, които са от материал чам. Чам реално е борче. И много голяма част от хората, които в момента правят ремонти, давам пример с ремонт на една стара къща - изхвърлят тези прозорци, които са правени едно време от стари майстори, все пак тогава е имало много голямо занаятчийство... И, за съжаление, този материал просто отива на боклука. Имахме възможност да съберем голяма част от, да кажем, "боклука", който за едни е боклук, за други е злато и първоначално започнахме с този материал, но в строителните магазини може да се намери, особено тези, в които продават дървен материал и има избор и говорим за материал, който е доста евтин."


Николай намира на тавана на къщата му парче дърво от орех, което най-вероятно е оставил прадядо му, преди около 25 години. 


"Орехът е защитен от гледна точка на това, защото не може всеки да вземе примерно една резачка и да го нареже... Орехът е много красив като материал, става за дърворезба и могат да се изработят от него много интересни маси или артикули, които да украсяват реално домашната среда... Като отрязахме едно парче от него, полирахме го, изшкурихме го, подготвихме го за лампа, минато е с масло, като в повечето случаи дървото, за да стане хубаво, хората го третират с пчелен восък или с масло и в момента подготвяме това парче, което е стояло толкова години на тавана, понеже то трябва да е сухо. Ще направим от него една много интересна винтидж лампа и тези лампи по принцип се наричат тип "Томас Едисън", защото реално първият прототип на лампата, която той е създал, е била просто една лампа, забита на едно парче дърво."


Орехът е най-добър като дървен материал, за разлика от чама, казват Ники и Емо:


"Но пък чама много ни харесва, защото от него могат да се направят страшно много неща и е напълно достъпен. Да не говорим, че с два пирона и с един чук, можеш да направиш сглобка, на която да си сложиш примерно книгите или някакво рафтче. Отделно от това, когато се обгори с горелка или се третира под огън, самата дъска придобива нови свойства... Когато се мине на термична обработка с огън, се запечатва горната част на слоя и по този начин дори да вали, да има сняг и всякакви метеорологични условия, това дърво се запазва."

 

Николай и Емил правят и предмети за деца - изрязани букви, пъзели, логически сглобки, които стимулират двигателната и умствената им дейност, както и за хора със здравословни проблеми. 


"Имаме страшно много приятели, които се занимават в различни сектори, било то правни, здравословни, здравен сектор. Един стар приятел, който в момента е кинезитерапевт, той се занимава с физиотерапия на хора, които имат здравословни проблеми, минали са примерно инсулти, имат проблем с фината и двигателната моторика и с него в момента работим с определени продукти, които стимулират тази дейност, като в повечето случаи те са направени от дърво - обикновени сглобки, през които може да прекарваш кръгли форми, да ги слагаш в други формички или примерно да кажем кръгче в кръгче, триъгълник в триъгълник. Насочеността е да се опитаме да помогнем по този начин на нас, като малка работилничка, и на хората, които са около нас и по този начин да завъртим колелото, така че всеки да е полезен на другия."


В момента двамата, заедно с физиотерапевта Емилиян Софрониев, разработват няколко продукта от дърво и пластмаса. 


Ники и Емо избират да кръстят тяхната работилница Кубо, вдъхновени от формата на лампите, която наподобява куб. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50