Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините ще отговарят за снабдяването с дърва за огрев

Снимка: Радио ВИДИН

Общините ще имат основен ангажимент при доставянето и снабдяването с дървесина за следващия отоплителен сезон, съобщиха от Северозападното държавно предприятие. От 1 февруари до 31 март 2023 г. е срокът, в който физическите лица могат да подават заявления за дърва за огрев до кмета на съответното населено място, който изготвя списък. Право на закупуване на дървесина на корен или от склад имат представители на едно домакинство, с постоянен или настоящ адрес по местоживеене. Новото обаче е, че в срок до 15 април общинската горска структура ще извършва проверка на списъците и при необходимост ще приема заявления за изменения и допълнения в него. След изтичане на срока ръководителят на общинската горска структура ще изпраща списъка до директора на съответното държавно горско стопанство.


Списъкът се обявява на видно място в сградата на съответната община, район, кметство или населено място, общинска структура, държавни горски и ловни стопанства и се публикува на интернет страниците им. Той се изготвя на база заявленията от физическите лица и се изпълнява по реда на тяхното постъпване, като с приоритет се осигурява дървесина на физическите лица с издадени решения по реда на Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, които имат право да закупуват дървесината от горските територии – общинска или държавна собственост.


Информацията за определените количества дървесина, които могат да се добиват самостоятелно от физическите лица за лична употреба без право на продажба до края на отоплителния сезон 2022/2023 г., се публикувана на интернет страниците на държавните предприятия, учебно-опитните горски стопанства и общинските горски структури до края на настоящия месец. Такова задължение за публикуване е предвидено ежегодно до 31 януари за следващите отоплителни сезони. Информацията съдържа предвидени количества по обекти, подотдели и землища, съобразно одобрените годишни планове за ползване на дървесина.


Според измененията и допълненията в Закона кметът на общината писмено уведомява директора на съответното държавно горско стопанство, държавно ловно стопанство или учебно-опитно горско стопанство какъв обем от заявените количества дървесина ще бъде добит от горски територии –общинска собственост. До края на месец май горепосочените структури публикуват на своите интернет страници актуални цени за продажба на стояща дървесина на корен, както и данни за всички регистрирани към датата на публикуване обекти за преработка и продажба на дървесина, в които се извършва търговия с дърва за огрев на територията на съответната община. При постъпили заявления за дърва за огрев над възможно допустими количества се прилага коефициент на редукция спрямо всички заявители.


Общото количество дървесина, което едно домакинство може да закупи за една календарна година, е до 10 пространствени куб.м. Дървата за огрев се предоставят на физическите лица, включени в списъците, в срок до 1 ноември на текущата година. Те се осигуряват приоритетно от горските територии, собственост на съответната община, а когато това е невъзможно от горските територии – държавна собственост.


„Като всяко едно бързо действие, често популистко, така се получава. То ние нямаме проблем с това, но чудя се там, където общините нямат дърва. Той е предвиден механизъм. Това е един сложен механизъм. Още не сме го добре разучили. Но нас това не ни касае, защото ние си имаме общинска гора. 10 години подред снабдяваме населението с преференциални цени. Същественото изменение е това, че е списъците да се правят до 31 март, но пък после има възможност да бъдат коригирани. После вече могат да се коригират допълнително, да се добавят, махат и така нататък“, каза кметът на община Белоградчик Борис Николов.


Общината е правила опити населението да заяви по-рано дърва за огрев, за да могат да се добиват през лятото, но трудно стават нещата, допълни Борис Николов. Общината доставя около 5 000 пространствени кубика дърва на сезон. Записването на хората, които желаят да си купят дърва за огрев е по отделните структури в града, като клуб на пенсионера, клуб на инвалидите, посетителския център, а по селата – при кметовете. 82 лева с доставка до домовете са стрували дървата тази зима за жителите на община Белоградчик.


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл..




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30

Празник на книгата ще се проведе в Монтана

Второто издание на Празник на книгата: "Ние, младите писатели" в Монтана започва на 27 септември.  Организатори са Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Съюзът на младите писатели. Във форума ще вземат участие млади творци от цяла България. Подробности за утрешното събитие научаваме от Дебора Йорданова, писател и организатор..

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Капитан Тони Тодоров: Не очаквам проблеми с река Дунав у нас

Не очаквам Дунав да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  "Виждам, че шлюза "Железни врата", го държат пълен, т.е. не е изпразнен, което според мен означава, че не очакват някакви големи обеми вода...

публикувано на 26.09.24 в 12:00

Как хранителните навици и физическата активност подобряват качеството на живот

Хранителните ни навици могат значително да подобрят качеството ни на живот, но могат и да го сринат. Това обясни специалистът по хранене и инструктор, водещ спортни тренировки за деца и възрастни Ина Данчева . Практикува от повече от 10 години, главно в София. Иначе е родом от Видин и през лятото съчетава почивката в родния град с тренировка в..

публикувано на 26.09.24 в 11:58

В "Музикална зона" на 26 септември 2024 слушаме музика из филма "Ескадрилата"

Филмът  "Ескадрилата"  е създаден през 2006 г., като автор на музиката му е композиторът  Тревър Рабин  – бивш китарист на рок група  Yes . Рабин създава музика за над 40 филма, като една от любимите му тематики е военната. В "Ескадрилата" са преплетени военни ритми, лирични теми и мотиви, обхванати от приключенски дух. Бойните действия от времето..

публикувано на 26.09.24 в 09:00

Държавата да се намеси за "замразения" ремонт пред Здравната каса, настоява Общинският съвет във Видин

Общинският съвет във Видин прие декларация, с която настоява държавата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да вземат спешни мерки за завършване на ремонта на канализационната мрежа пред сградата на Районната здравноосигурителна каса в града . Общата стойност на проекта е над 26 млн. лева. Вносител на предложението е общинският..

публикувано на 25.09.24 в 15:54