Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 19 февруари 2023 година

"Неделник" брой 449 е тук. Посветен е на Левски. На Апостола. На Васил Левски. Но нека да започнем от начало. 
Възрастните хора от пенсионерския клуб във врачанското село Згориград дариха през БЧК 600 лева за пострадалите от опустошителното земетресение в Турция. Средствата бяха събрани на празник за Трифон Зарезан, който традиционно си организират в клуба. В тази история темата за съпричастността и бедствието има свой особен отпечатък. През 1966 година село Згориград преживява опустошително наводнение вследствие на авария в рудник, при което загиналите и безследно изчезналите са стотици, разрушенията - огромни, а последствията десетки години след това заличавани. Репортаж на Ива Антонова.
Третокласникът Константин Сулов от училище "Св. св. Кирил и Методий" в Брегово спечели първо място в националния конкурс за есе "Аз съм Левски". Конкурсът е организиран от Общобългарски комитет "Васил Левски", а церемонията по награждаването е проведена в Министерството на културата. Можете да чуете есето. 
По свой начин Георги Петров от видинското село Синаговци почита делото на Апостола. Преклонението си пред Васил Левски е изразил и той в есе.
Говорим за Левски. Бил ли е в Лом? Кой е Кешиш Първан? Ще си припомним този разговор с литературният критик, ломчанина Юлий Йорданов - член на Съюза на българските писатели. 
Левски със сигурност е бил обаче в село Лик. В предаването ви припомням една история от там. 
Във Враца се проведе среща на членовете на Северозападната задруга на майсторите на старите занаяти. Там бе и видинчанина тюфекчия Иво Иванов и ще ни разкаже за това събитие. 
Ще ни готви и Дедо Скръц разбира се.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Любомир Маринов, ювелир: "Всяко едно бижу е предизвикателство"

Модерното движение в бижутерията започва в края на 40-те години, след Втората световна война. Тогава отново се появява интересът към бижутерията като изкуство.  Днес има все повече ръчно изработени бижута, като те са вече не само хоби, но и професия.  "Занаятът ми е наследствен, от баща ми и работим заедно", обясни Любомир Маринов , който..

публикувано на 23.02.24 в 12:30

Атлас представя недвижимите културни ценности в България

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство . Дигиталната карта е ефективен инструмент , който ще подпомогне работата на експертите от института, като същевременно публично достъпната информация би могла да е полезна и на по-широк кръг от..

публикувано на 23.02.24 в 12:00

Ден на мъжкото здраве в Козлодуй

Ден на мъжкото здраве ще се проведе днес, 23 февруари, в Козлодуй . Безплатни прегледи ще извършат лекарите от клиниката по урология на Александровска болница д-р Христо Христов и д-р Живко Христов. Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и мото клуб "Nucklears", с подкрепата на Община Козлодуй и местната болница. "Фондация "Искам бебе"..

публикувано на 23.02.24 в 08:25

Венцислав Николов, треньор по водна топка - за развитието на спорта във Враца

73-годишният треньор по водна топка Венцислав Николов гостува днес в "Думата имат старейшините" . Той е от Враца, завършил е Националната спортна академия, с треньорство се занимава от 70-те години на миналия век. Бил е и учител по физическо, също и директор на общинско предприятие по спорт и туризъм и до ден днешен продължава да тренира деца в..

публикувано на 22.02.24 в 16:55

Свърши ли зимата и каква пролет очакваме

Температурите през деня трайно са над нулата, захлаждането е от време на време, но не е свързано с отрицателни температури и снеговалежи.  Температурите в края на февруари в Северна България и Видин е възможно да стигнат 17-20 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. "Топла зима. При всички положения до края на месец февруари ни..

публикувано на 22.02.24 в 16:00

Д-р Благодаря е първият гост в инициативата "Видинчани за пример"

Видинското читалище "Цвят " поде нова инициатива, чрез която се стреми да мотивира младите хора да вярват във възможностите си и да следват мечтите си. Идеята на  "Видинчани за пример"  е през учебно време по веднъж месечно да се организира среща на успели видинчани с ученици от града, каза секретарят на културното средище  Любомир Илиев ...

публикувано на 22.02.24 в 15:36

Ученици в Мездра имат нов физкултурен салон

В напълно обновен физкултурен салон ще спортуват учениците в Професионалната гимназия “Васил Левски” - Мездра . В спортния комплекс са вложени около 200 000 лева. В момента текат довършителни работи, след което предстои той да бъде открит. Салонът ще е мултифункционален, оборудван е с фитнес зала, баскетболно и волейболно игрище, обясни директорът..

публикувано на 22.02.24 в 14:00