Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 19 февруари 2023 година

"Неделник" брой 449 е тук. Посветен е на Левски. На Апостола. На Васил Левски. Но нека да започнем от начало. 
Възрастните хора от пенсионерския клуб във врачанското село Згориград дариха през БЧК 600 лева за пострадалите от опустошителното земетресение в Турция. Средствата бяха събрани на празник за Трифон Зарезан, който традиционно си организират в клуба. В тази история темата за съпричастността и бедствието има свой особен отпечатък. През 1966 година село Згориград преживява опустошително наводнение вследствие на авария в рудник, при което загиналите и безследно изчезналите са стотици, разрушенията - огромни, а последствията десетки години след това заличавани. Репортаж на Ива Антонова.
Третокласникът Константин Сулов от училище "Св. св. Кирил и Методий" в Брегово спечели първо място в националния конкурс за есе "Аз съм Левски". Конкурсът е организиран от Общобългарски комитет "Васил Левски", а церемонията по награждаването е проведена в Министерството на културата. Можете да чуете есето. 
По свой начин Георги Петров от видинското село Синаговци почита делото на Апостола. Преклонението си пред Васил Левски е изразил и той в есе.
Говорим за Левски. Бил ли е в Лом? Кой е Кешиш Първан? Ще си припомним този разговор с литературният критик, ломчанина Юлий Йорданов - член на Съюза на българските писатели. 
Левски със сигурност е бил обаче в село Лик. В предаването ви припомням една история от там. 
Във Враца се проведе среща на членовете на Северозападната задруга на майсторите на старите занаяти. Там бе и видинчанина тюфекчия Иво Иванов и ще ни разкаже за това събитие. 
Ще ни готви и Дедо Скръц разбира се.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00